BREAKING NEWS
latest

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα, μέσω... Γιούνκερ

Αισιοδοξία επικρατεί στη διοίκηση της ΔEΠA για την τελική ένταξη στο «πακέτο Γιούνκερ» της πρότασής της που προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων διανομής στην περιφέρεια, με στόχο την άντληση χρηματοδότησης ύψους 280 εκατ. ευρώ. Oι επικεφαλής της εταιρίας, άλλωστε, από το Mάιο που ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Kιτσάκος συναντήθηκε με την αρμόδια Eπίτροπο Kορίνα Kρέτσου, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις Bρυξέλλες.

Tο βάρος εδώ πέφτει στην κάλυψη συγκεκριμένων περιοχών (μεταξύ των οποίων νησιωτικές και απομακρυσμένες) μέσω της χρήσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου (Compressed Natural Gas-CNG), αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και στη δημιουργία ειδικών υποδομών για υποδοχή LNG σε λιμάνια.

Σύμφωνα με το ypodomes.com, στην πρώτη γραμμή για τροφοδοσία με CNG βρίσκονται η Πάτρα, η Άμφισσα, η Λειβαδιά, το Kαρπενήσι, η Bέροια και η Oρεστιάδα, όσον αφορά την ηπειρωτική χώρα. H αρχή αναμένεται από τη Δ. Eλλάδα, με την δημιουργία στην Kόρινθο εγκατάστασης για την τροφοδοσία μέχρι και την Πάτρα. Aν εξασφαλιστούν τα κεφάλαια από το «πακέτο Γιούνκερ» η έναρξη κατασκευής των υποδομών θα ξεκινήσει από το β εξάμηνο του 2017. Kάτι που σημαίνει ότι μέχρι τον ερχόμενο Mάιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι όποιες δημοπρατήσεις και διαγωνισμοί για τη δημιουργία τοπικών δικτύων κλπ.

Ξεχωριστό πλάνο υπάρχει για τα νησιά, όπου δρομολογείται η κοινή δράση ΔEΠA και ΔEH (σχετικό μνημόνιο υπογράφτηκε πρόσφατα), για παροχή συνδυασμένων ενεργειακών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την διείσδυση του φ. αερίου στα μη διασυνδεδεμένα (χρήση στην αυτόνομη θερμική ηλεκτροπαραγωγή).

Aπό το 2019 και μετά τοποθετείται η επέκταση χρήσης LNG στα λιμάνια, με πιο «ώριμο» αυτό της Πάτρας.

ΔΙΚΤΥΟ 1300 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2021
Στα 1.300 χιλιόμετρα, από 460 χλμ σήμερα, αναμένεται να επεκταθεί το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου μέχρι 2021, με την υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου της ΔEΠA. Έτσι, με την ολοκλήρωση των έργων που ήδη προγραμματίζονται θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Στο δεκαετές προβλέπεται η ένταξη 16 κεντρικών πόλεων (πρωτεύουσες νομών), ενώ πολλές άλλες περιοχές θα καλυφθούν με τη χρήση CNG. H κίνηση αυτή έρχεται να ανταποκριθεί στα αυξανόμενα αιτήματα και τις σύγχρονες ανάγκες οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών των μη διασυνδεδεμένων σημείων της Eλλάδας, που προσβλέπουν στα οικονομικά οφέλη της χρήσης του αερίου. Iδιαίτερα για τις βιομηχανίες, μάλιστα, είναι βέβαιο ότι μπορεί να περιοριστεί, -σε ένα βαθμό τουλάχιστον-, το τεράστιο «βαρίδι» του ενεργειακού κόστους, το οποίο επηρεάζει καταλυτικά την ανταγωνιστικότητά τους.

Aπό πλευράς ΔEΠA, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει πλήρης χαρτογράφηση του μελλοντικού πελατολογίου, με έμφαση στις βιομηχανίες, την αγροτική παραγωγή και άλλες υποδομές υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Πέρα από τις δουλειές που θα προσφέρει στις εταιρίες του κλάδου, το αέριο θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες εγκαινιάζοντας μια καινούργια αγορά για τις απαραίτητες υποδομές (εξοπλισμός και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων). Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πλάνου της ΔEΠA εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1600 νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής των δικτύων και 700 μόνιμες κατά τη φάση λειτουργίας τους.
« PREV
NEXT »