Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνταγές - Ζυμωτό Ψωμί και Προζύμι

ΥΛΙΚΑ 1 κιλο αλεύρι χωριάτικο μαλακό 1/2 κιλο αλεύρι σκληρό 1 κουταλάκι αλάτι 20γρ μαγια φρεσκια και προζυμι νερό χλιαρό όσο πάρει ...


ΥΛΙΚΑ
1 κιλο αλεύρι χωριάτικο μαλακό
1/2 κιλο αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι αλάτι
20γρ μαγια φρεσκια και προζυμι
νερό χλιαρό όσο πάρει περίπου 1 λιτρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε και τα δυο αλεύρια. Κρατάμε λίγο μην χρειαστούμε αργότερα. Κάνουμε μια λακουβιτσα στο κεντρο. Ρίχνουμε λίγο νερό και την μαγιά και τα ανακατεύουμε διαλύοντας την μαγιά και στην συνέχεια διαλύοντας το προζύμι. Παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι απο τα πλάγια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Συνεχίζουμε το πλάσιμο για μισή ώρα τουλάχιστον. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 1/2 ωρα σε ζεστό σκεπασμένο μερος. Στην συνέχεια ξανά πλάθουμε την ζύμη μας πάλι για 30 λεπτά (οσο περισσότερο πλαθετε τόσο καλύτερα) χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 φραντζολάκια η καρβελακια και τα τοποθετούμε σε ενα ταψί και τα αφήνουμε για μια ώρα να φουσκωσουν. (Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο για 30 με 40 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για όσους δεν έχουν ....ξυλόφουρνο!


Πώς φτιάχνουμε προζύμι
Βάζουμε σε ένα μπολ 150 γρ. αλεύρι, προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ζεστό νερό και θα το δουλέψουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι απαλό. Το κάνουμε μπάλα, το λαδώνουμε εξωτερικά και το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο κάπου μέσα στο σπίτι.
Την επομένη προσθέτουμε 30-40 γρ. αλεύρι, λίγο ζεστό νερό και θα το ξαναπλάσουμε μέχρι να ξαναγίνει ένα ζυμάρι μαλακό, το λαδώνουμε εξωτερικά, το σκεπάζουμε και το ξαναφήνουμε. Τη τρίτη μέρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Τη τέταρτη μέρα όταν θα είναι φουσκωμένο, αν δεν είναι κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία και σίγουρα θα φουσκώσει την επομένη.
Μόλις δούμε πως φούσκωσε είναι έτοιμο. Κόβοντάς το με τα δάκτυλα θα δούμε μέσα του πως είναι γεμάτο μικροσκοπικές τρυπίτσες. Είναι οι μύκητες που αναπτύσσονται μέσα του. Αν το αφήσετε δύο μέρες ακόμα θα είναι τέλειο, αν και είδη είναι μια χαρά για χρήση.

Πώς θα ζυμώσουμε με το προζύμι.
Για να φτιάξουμε τώρα ψωμί πρέπει να μετρήσουμε το αλέυρι που θα ζυμώσουμε, θα πάρουμε το 1/3 της ποσότητας αυτής, θα βάλουμε μέσα ένα κομμάτι σαν τη χούφτα μας προζύμι, λίγο χλιαρό νερό και θα ζυμώσουμε φτιάχνοντας μία απαλή ζύμη. Λαδώνουμε λίγο την επιφάνειά της και τη σκεπάζουμε για 10-12 ώρες να ανέβει καθώς θα πολλαπλασιάζονται οι μύκητες.
Μετά 12 ώρες η ζύμη είναι σχεδόν διπλάσια σε όγκο. Τη βάζουμε μέσα σο υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε αλάτι και με χλιαρό νερό θα ζυμώσουμε μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας ελαστικό και λείο. Στην αρχή η ζύμη είναι σαν λάσπη αλλά με το ζύμωμα γίνεται ομοιογενής και ελαστική.

Πώς διατηρούμε το προζύμι.
Κάθε φορά που θα ζυμώνουμε και αφαιρούμε από το προζύμι μας, θα προσθέτουμε 2 χούφτες αλέυρι, λίγο νερό και θα το ζυμώνουμε ξανά. Το κλείνουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Με αυτό το τρόπο θα το ανανεώνουμε διαρκώς.

1 σχόλιο

  1. Είναι υποχρεωτικό να λαδώσουμε το προζύμι. Δεν θυμάμαι οι παλιές να το λαδώναν. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.