HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνταγή για προζυμίσια - νηστίσιμα κουλούρια

Σε χωριά των Καλαβρύτων, όπως και σε πολλές ακόμα περιοχές της Πατρίδας μας, οι νοικοκυρές φτιάχνουν και νηστήσιμα κουλούρια για το Πάσχα. Π...



Σε χωριά των Καλαβρύτων, όπως και σε πολλές ακόμα περιοχές της Πατρίδας μας, οι νοικοκυρές φτιάχνουν και νηστήσιμα κουλούρια για το Πάσχα. Πέρα από το μεθυστικό άρωμά τους και την εξαιρετική νοστιμιά τους, τρώγονται και σε περίοδο νηστείας και σίγουρα τη Μεγαλοβδομάδα.
Αν και τα υλικά που απαιτούνται είναι λίγα και η όλη εργασία παρασκευής τους είναι πολύ εύκολη, η «φασαρία» τους είναι το προζύμι και η αρκετή ώρα που απαιτείται για να «γίνουν». Χρειάζεται, δηλαδή να αναπιάσουμε προζύμι, ώρες πριν (π.χ. από το προηγούμενο το βράδυ, να φουσκώσει, να τα ζυμώσουμε, να τα σκεπάσουμε να φουσκώσουν και αυτά - να «γίνουν» όπως και το ψωμί - και μετά να τα ρίψουμε στο φούρνο. Και επειδή τα κουλούρια αυτά δεν τρίβονται, όπως τα πασχαλινά, είναι και το ιδανικότερο κολατσιό και για τα παιδιά στο σχολείο, στο χωράφι και στο βουνό για τον τσοπάνη.

Υλικά που θα μας χρειαστούν για μια δόση – ένα μεγάλο ταψί:
- 1 κιλό αλεύρι, κοσκινισμένο με την «ψιλή» κρησάρα.
- Κανέλλα και γαρύφαλλο.
- Λίγο αλάτι και 150 με 200 γραμμάρια ζάχαρη.
- 50 με 60 γραμμάρια λάδι.
- Σουσάμι.
- Προζύμι. Ενναλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαγιά, αλλά σίγουρα με το προζύμι γίνονται πιο νόστιμα.

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε στη σκάφη (ή στη λεκάνη της κουζίνας) όλα τα υλικά με το αλεύρι, και ρίχνουμε μέσα το προζύμι που έχουμε προετοιμάσει. Προσθέτουμε το ανάλογο νερό και τα ζυμώνουμε καλά. Αφού το ζυμάρι είναι έτοιμο (όχι ρευστό), τα πλάθουμε, δίνοντάς τους το σχήμα που θέλουμε και τα βάζουμε στο λαδωμένο ταψί. Για περισσότερη νοστιμιά και εμφάνιση, βάζουμε επάνω και σουσάμι. Αμέσως μετά τα σκεπάζουμε καλά σε ζεστό περιβάλλον και με ζεστά ρούχα και τα αφήνουμε να «κοιμηθούν» (να «γίνουν»). Μόλις φουσκώσουν, τα τρυπάνε με ένα λεπτό ξυλάκι, π.χ. τον «κορμό» αποξηραμένης ρίγανης και τα ρίχνουμε στον ξυλόφουρνο που έχουμε «κάψει» ανάλογα. Ελλείψει ξυλόφουρνου(!), στην κουζίνα μας και τα αφήνουμε να ψηθούν σε θερμοκρασία 180 βαθμών.
Ευχαριστούμε την εκ Λειβαρτζίου Καλαβρύτων Χρυσούλα (Χρύσα) Καλογήρου (ανιψιά μου) για τη συνταγή!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ - ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.




Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.