HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΟΚΟΡΕΛΗΣ: Να κινηθούμε και να οργανωθούμε για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση, έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κος Σπύρος Σοκορέλης , κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβ...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση, έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κος Σπύρος Σοκορέλης, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, την Παρασκευή 12/1/18 σχετικά με την προετοιμασία και την οργάνωση του Δήμου Καλαβρύτων για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τον τουρκικό ζυγό, που σε μόλις σε τρία χρόνια (2021) θα εορτάσουμε. 
Ο κ. Σοκορέλης στην εισήγησή του, τόνισε οτι "ο Δήμος Καλαβρύτων είναι ένας τόπος με βαριά ιστορική φόρτιση. Ο ρόλος που έπαιξε η περιοχή στην επανάσταση του 1821 και τα μαρτυρικά γεγονότα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στις 13–12-1943, μας σφραγίζουν και αποτελούν το δίπολο επάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούμε" επισημαίνοντας οτι πρέπει "να κινηθούν, το συντομότερο δυνατό, όλες οι διαδικασίες και ενέργειες για συνεργασίες και επιμέρους δράσεις, με πρωτοβουλία του Δήμου μας"

Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Σπύρου Σοκορέλη έχει ως εξής:   
Επειδή θεωρώ, ότι ο ρόλος μας και η παρουσία μας σε αυτή εδώ την αίθουσα από τη θέση που κατέχουμε, είναι για κάτι περισσότερο, από τις διάφορες συζητήσεις ρουτίνας,  που διεξάγονται, αρκετά συχνά εδώ μέσα.
Πιστεύω και είμαι βέβαιος γι’ αυτό, ότι το επίπεδο όλων μας είναι τέτοιο, που δοθείσης της ευκαιρίας, μπορούμε να συζητήσουμε σημαντικά θέματα που έχουν σχέση τόσο με την ανάπτυξη του τόπου μας και κυρίως θέματα που αφορούν την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά, όπως αυτό με το οποίο θα σας παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να σας απασχολήσω.
Όπως είναι γνωστό, Αγαπητοί συνάδελφοι,  ο δήμος Καλαβρύτων είναι ένας τόπος με βαριά ιστορική φόρτιση. Ο ρόλος που έπαιξε η περιοχή στην επανάσταση του 1821 και τα μαρτυρικά γεγονότα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στις 13–12-1943, μας σφραγίζουν και αποτελούν το δίπολο επάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούμε.
Ο ρόλος, λοιπόν, συνάδελφοι,  που έπαιξε η Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων και η ευρύτερη περιοχή της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων στην επανάσταση του 1821, ήταν ο λόγος, που λίγο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με οδήγησε να  παρακαλέσω, γραπτώς,  τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να μου δώσει λίγο χρόνο, εκτός ημερήσιας διάταξης, για να απευθυνθώ στο σώμα κάνοντας, μια ολιγόλεπτη εισήγηση, ή  καλύτερα, θα έλεγα, να σας απευθύνω μια σχετική πρόσκληση για μια προσπάθεια, που μας αφορά όλους.
Και δεν είναι άλλο  από  την, εξαιρετικής ιστορικής σημασίας, επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία πρόκειται να εορτασθεί το 2021.
Δεν σας κρύβω ότι το συγκεκριμένο θέμα με απασχολεί εδώ και καιρό, και για καιρό επίσης σκεφτόμουν να το θέσω υπ’ όψιν σας, σαν προβληματισμό και υπόθεση εργασίας, ώστε, και εφόσον  το θεωρήσετε σκόπιμο, να αποτελέσει ζήτημα για περαιτέρω συζήτηση, διαχείριση και δράση, και όλοι μαζί να ψάξουμε τους προσφορότερους δρόμους υποστήριξης της υπόθεσης.
Φρονώντας πως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει το γεγονός αυτό για τον τόπο μας, είναι κάτι που σίγουρα θα έχει προβληματίσει κι εσάς, γι’ αυτό θα ήθελα, συνάδελφοι, να επιστήσω, εγκαίρως, την προσοχή όλων μας, σε ότι αφορά τις ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, ως δημοτική αρχή, προκειμένου να αποδείξουμε την ικανότητά μας να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τις πραγματικές ιστορικές διαστάσεις του ζητήματος, στο πλαίσιο των πανελλαδικών εκδηλώσεων για την εν λόγω επέτειο.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραμάτισε η περιοχή της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων και, ειδικότερα, η πόλη των Καλαβρύτων, στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθιστά αναγκαία, κατά τη γνώμη μου, την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία, ώστε ο Δήμος μας να καταλάβει πρωτεύουσα θέση στις εκδηλώσεις, για την επέτειο των 200 χρόνων από την ιστορική εκείνη ημέρα, αναδεικνύοντας τη σημασία του τόπου μας σε αυτήν. (και όχι να εμφανιζόμαστε σαν φτωχοί  συγγενείς σε διάφορες εκδηλώσεις άλλων φορέων).
Δεδομένου ότι άλλες πόλεις και δήμοι, όπως για παράδειγμα, η Τρίπολη, το Ναύπλιο και η Καλαμάτα, έχουν, ήδη, εδώ και 1-2 χρόνια, αρχίσει να προετοιμάζονται για το 2021, που είναι πολύ πιο κοντινό από όσο, ίσως, μας φαίνεται, πήρα την πρωτοβουλία  να προκαλέσω μια, κατ’ αρχήν, συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας.
Η παλαιότερη δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας που έλεγε, «έχουμε υποχρέωση να γιορτάσομε τα 200 χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού με τον τρόπο που πρέπει, σε μία πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση», με ωθεί να υπογραμμίσω την ανάγκη να οργανωθούμε άμεσα. Όχι σε πνεύμα ανταγωνισμού με άλλους δήμους, αλλά υπηρετώντας το χρέος ανάδειξης των πραγματικών ιστορικών διαστάσεων του θέματος, που θα απασχολήσει ολόκληρη τη χώρα.
Θεωρώ ότι η πόλη των Καλαβρύτων, δικαιωματικά, πρέπει να πρωταγωνιστήσει στις εκδηλώσεις μιας επετείου, με ιδιαίτερο νόημα για τον τόπο μας, αφού οι πρώτες σελίδες της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης γράφτηκαν εδώ, όπως, άλλωστε, και αυτές της λήξης της τουρκικής κυριαρχίας (μην ξεχνάμε ότι τα Καλάβρυτα θεωρείται η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό – άλλο αν εμείς μόνοι μας έχουμε υποβαθμίσει για να μη πω έχουμε απαξιώσει το θέμα).
Σε αυτή τη βάση, θέλω να πιστεύω ότι, η υπόθεση εργασίας, που σας καλώ να εξετάσουμε, θα λειτουργήσει ως έναυσμα για την έναρξη μιας προετοιμασίας, η οποία, με επικεφαλής το Δήμαρχο, με τη συμβολή του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και, κατ’ επέκταση, του συνόλου των Καλαβρυτινών, θα είναι η δέουσα για μία ξεχωριστή συμμετοχή του δήμου Καλαβρύτων στις επετειακές εκδηλώσεις του 2021.
Σκοπός και στόχος για το Δήμο Καλαβρύτων πρέπει να είναι ένας λαμπρός εορτασμός της επετείου και σε αυτόν πρέπει να πρωτοστατήσουν, εκτός των αιρετών του Δήμου, οι πνευματικοί άνθρωποι, όχι μόνο των Καλαβρύτων, αλλά και ολόκληρης της Αχαΐας. Γι’ αυτό το λόγο, απαιτείται να κινηθούν, το συντομότερο δυνατό, όλες οι διαδικασίες και ενέργειες για συνεργασίες και επιμέρους δράσεις, με πρωτοβουλία του Δήμου μας.
Λαμβανομένων υπ’ όψιν όλων των παραπάνω, με τη σύντομη, αυτή, εισήγησή μου, προτείνω, σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου μας, τακτική ή ειδική, όπως το αποφασίσει το σώμα, να ανοιχθεί η σχετική συζήτηση, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου, στη συνεδρίαση αυτή, θα ήταν σκόπιμο και χρήσιμο να έχει προετοιμάσει, το κάθε μέλος, τη δική του τοποθέτηση με τις σχετικές προτάσεις και θέσεις. Θεωρώ ότι οι τοποθετήσεις αυτές, θα ήταν καλό να είναι σχετικά σύντομες, ώστε να βοηθηθεί ο διάλογος μεταξύ μας και να καταλήξουμε σύντομα σε ένα πλαίσιο δράσεων.
Τελειώνοντας ήθελα να εκφράσω την άποψη ότι η επόμενη πρώτη συνάντηση – συζήτηση, για την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη εξέλιξή της, να είναι μόνο μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Και το λέω αυτό γιατί μπορεί να προκύψει αίτημα συμμετοχής κάποιων φορέων ή φυσικών προσώπων  εκτός δημοτικού συμβουλίου, φρονώ ότι στην επόμενη πρώτη συνεδρίασή μας  μεταξύ αυτών που θα συζητήσουμε να είναι ο τρόπος και το πλαίσιο συμμετοχής στη συζήτηση των όποιων φορέων ή φυσικών προσώπων.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας και ειλικρινά περιμένω, με ενδιαφέρον, τις κατ’ αρχήν απόψεις σας επί της εισήγησης.   

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.