HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Αίγιο τιμά την Πολιούχο του Παναγία Τρυπητή παρουσία Παυλόπουλου

Με την παρουσία του Εξοχώτατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, το Αίγιο τιμά φέτος την Πολιούχο του Παναγία Τρυπητή...

Με την παρουσία του Εξοχώτατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, το Αίγιο τιμά φέτος την Πολιούχο του Παναγία Τρυπητή, την Παρασκευή του Πάσχα 21 Απριλίου.
Το Ιστορικό Προσκύνημα «Ζωοδόχος Πηγή» γνωστό σαν «Παναγία η Τρυπητή» του Αιγίου είναι από τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος. Βρίσκεται στην παραλία Αιγίου, κτισμένο σε απόκρυμνο βράχο ύψους 30 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα).
Σύμφωνα με την ευλαβή παράδοση - που στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αξιόπιστη - στα μέσα του 16ου αιώνα, δηλαδή περί το 1550 μ.Χ., κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει - μέσα στη νύκτα - ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γεμίζει θάρρος και ελπίδα. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει με πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει oλόκληρη και φωτίζει ολόγυρα. Ο ναυαγός, μετά από τη σωτηρία του, έγινε μοναχός και ίδρυσε το Ιερό Προσκύνημα που όλο το χρόνο αλλά ειδικά τις ημέρες της εορτής, γεμίζει από ανθρώπους κάθε ηλικίας και από όλη την Ελλάδα, άλλοι για να προσευχηθούν, άλλοι για να παρηγορηθούν κι άλλοι για να ευχαριστήσουν τη Μάνα του κόσμου. Η εορτή αυτή έχει καθιερωθεί ως Τοπική με Βασιλικό Διάταγμα της 6/5/1937 (Φ.Ε.Κ.  199/25.5.1937) τ.Α..

Το πρόγραμμα της φετινής Ιεράς Πανηγύρεως έχει ως εξής:
Την παραμονή Πέμπτη 20η Απριλίου, ώρα 7.00' μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, συμπαραστατουμένου υπό του Μητροπολίτη Αμβροσίου και άλλων Αρχιερέων. Θα επακολουθήσει Αγρυπνία, η οποία θα αρχίσει την 11η βραδινή της Πέμπτης 20ης Απριλίου και θα τελειώσει την 2.30' πρωϊνή της Παρασκευής.
Την ημέρα της γιορτής, Παρασκευή 21 Απριλίου και ώρα 8.00' πρωϊνή θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ο οικείος Μητροπολίτης κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ.
Την 10.45' π.μ. της ίδιας ημέρας, θα ξεκινήσει η λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος Της Θεοτόκου, ξεκινώντας από το Ιερό Προσκύνημα και ακολουθώντας την καθιερωμένη διαδρομή (Μιχαλακοπούλου, Κλ.Οικονόμου, Ερμού, Ασημάκη Φωτήλα, Πλατεία Αγίας Λαύρας). Τιμές θα αποδώσουν Τμήμα Στρατού και των τριών όπλων, καθώς και της ΕΛ. ΑΣ. Την πομπή θα πλαισιώσουν πλήθος Φιλαρμονικών, σχολικά και προσκοπικά τμήματα. Μετά το πέρας της τελετής στην πλατεία Αγίας Λαύρας, η Ιερά Θαυματουργή Εικόνα θα επιστρέψει με στρατιωτικό όχημα και με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, πίσω στο Ιερό Προσκύνημα. Θα ακολουθήσει δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους, στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό.

Εξάλλου, ενόψει της εορτής, αυτές τις ημέρες θα είναι ανοιχτά και το παλιό και το νέο λιμάνι Αιγίου, στη διάθεση των προσκυνητών και των οχημάτων τους. Όσοι έρχονται από την οδό Μενελάου της Μυρτιάς, θα εξυπηρετούνται στο νέο λιμάνι και όσοι έρχονται από Ζωοδόχου Πηγής στο παλιό.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.