HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Οίκος ευγηρίας-Η ευτυχισμένη δύσις» - Όλοι τους ήσαν καταπληκτικοί (γράφει ο Χρίστος Φωτεινόπουλος)

γράφει ο Χρίστος Φωτεινόπουλος Προχθές βράδυ παρακολούθησα την εξαιρετική θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Οίκος ευγηρίας-Η ευτυχισμένη...

γράφει ο Χρίστος Φωτεινόπουλος
Προχθές βράδυ παρακολούθησα την εξαιρετική θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Οίκος ευγηρίας-Η ευτυχισμένη δύσις» - ομώνυμο αριστουργηματικό έργο του Μανόλη Κορρέ που ανέβασε μετά παρατεταμένη αγρανάπαυση (!) ο θεατρικός όμιλος "Πάνος Μίχος" στη θεατρική σκηνή του Σχολικού Συγκροτήματος «Ευσέβιος Κηπουργός».
Ο «Οίκος ευγηρίας» του Μανόλη Κορρέ είναι ένα έργο κοινωνικής κριτικής και καταγγελίας των θεσμών. Ένα έργο επίκαιρο και διαχρονικό. Ένα συναισθηματικό, τρυφερό και βαθιά ουμανιστικό έργο. Ο συγγραφέας καταγράφει με λεπτομέρεια και με ακρίβεια όλα όσα συμβαίνουν σε πολλά γηροκομεία στη χώρα μας, σ’ αυτά τα «αποθετήρια ανήμπορων ψυχών», όπως εύστοχα έχουν χαρακτηριστεί, καταγγέλλοντας με σατιρικό και καυστικό λόγο, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα απλή καθημερινή, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και τις αντιανθρώπινες συμπεριφορές, πρακτικές και καταστάσεις σε βάρος των τροφίμων των ευαγών δήθεν ιδρυμάτων από συγγενικά πρόσωπα ( εγκατάλειψη – παραμέληση), από τις διοικήσεις (εκμετάλλευση-διαφθορά), από τη βίωση ακραίων ψυχολογικών καταστάσεων (υπαρξιακή μοναξιά-απόγνωση), από τα ΜΜΕ (εγκληματική συνεργία-αποσιώπηση-παραπληροφόρηση) και από την κοινωνική υποκρισία, αδιαφορία και απάθεια.
Ωστόσο, τον καταγγελτικό του λόγο στο έργο, τον διαδέχεται, ως επιμύθιο αισιόδοξο, η αντικομφορμιστική στάση κάποιων ασυμβίβαστων χαρακτήρων του που διατηρούν αναμμένη την ελπίδα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν με αγώνα και αντίσταση σε κάθε τι που απαξιώνει και ευτελίζει την ανθρώπινη ύπαρξη.
Η θεατρική παράσταση, όπως προαναφέρθηκε, ήταν εξαιρετικά ποιοτική. Το εξασφάλιζαν: ο σεβασμός στο κείμενο, η άριστη επιλογή και κατανομή των ρόλων και η ερμηνεία των πρωταγωνιστών της καθώς και ο σταθερός ρυθμός της παράστασης. Για άλλη μια φορά τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Θ.Ο. "Πάνος Μίχος" μας εξέπληξαν με το υποκριτικό τους ταλέντο. Επί δύο και πλέον ώρες μας χάρισαν άφθονες στιγμές γέλιου και συγκίνησης αλλά και στιγμές αγανάκτησης και προβληματισμού για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, για τα «πάθη και τα παθήματα» συνανθρώπων μας και για τις αξίες της ζωής.... Όλοι τους δώσανε τον καλύτερό τους εαυτό. Όλοι τους ήσαν καταπληκτικοί, υπέροχοι.
Ε, τώρα, αν παρατηρήθηκε και καμιά ατέλεια ή αδυναμία, δεν χάλασε και κόσμος. Την κάλυψαν οι εμπειρότεροι. Άλλωστε, εμείς εδώ δεν «διυλίζουμε τον κώνωπα», αλλά επαινούμε και στηρίζουμε τη συλλογική προσπάθεια, το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη, τη θυσιαστική προσφορά…και εν τέλει μια άλλη πρόταση πολιτισμού για τον τόπο μας….
Για τέσσερες συνεχείς βραδιές (συν δύο πρωινές παραστάσεις χάριν των μαθητών μας και των ενοίκων του Καλλιμανοπουλείου Εκκλησιαστικού και Διακονικού Κέντρου-Γηροκομείου) ο κόσμος κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος «Ευσέβιος Κηπουργός». και επιβράβευσε με το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημά του -πολλές φορές κατά τη διάρκεια και κατά το τέλος της παράστασης-, την ομαδική δουλειά, τη σκληρή και επίπονη προσπάθεια όλων των συντελεστών της παράστασης. στην οποία ήταν όλοι, όπως και στη σκηνή, πρωταγωνιστές!
Αξίζουν όλοι τους ιδιαιτέρων συγχαρητηρίων.

Οι συντελεστές της παράστασης
ΤΣΙΛΙΑΣ Μπενάκης Γιώργος
ΜΟΥΡΤΟΣ Σουρούκης Κώστας
ΛΟΥΠΑΣ Τσεγρένης Θανάσης
ΝΑΚΑ Νανόγλου Τζένη
ΚΑΤΙΝΑ Τριανταφύλλου Πόλυ
ΕΥΑΝΘΙΑ Τσαγγαρά Νίκη
ΟΛΓΑ Τσιρώνη Σία
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Δημήτρουλα Σωτηρία
ΚΟΥΡΗΣ Τζόβολος Θύμιος
ΤΡΥΦΩΝ Γιαννέλος Γιώργος
ΝΙΚΟΣ Βαρδακαστάνης Νίκος
ΡΕΝΑ Κατσιρώδη Πόπη
ΚΟΣΜΑΣ Τσουρουφλής Γρηγόρης
ΒΕΡΓΗΣ Ντόκος Αντώνης
ΦΩΦΗ Καλδίρη Αρετή
ΣΟΦΗ Πέτσα Ελένη
ΚΑΚΙΑ Αλιβίζου Αλεξία
ΠΑΠΠΟΥΣ Νικολάου Τάκης
ΓΙΑΓΙΑ Δημήτρουλα θεοδώρα

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Γιαννέλος Γιώργος, Μπενάκης Γιώργος, Σουρούκης Κώστας
Μουσική Επιμέλεια: Μπενάκης Δημήτρης
Σκηνογραφία: Γλαράκης Μιχάλης
Συντονισμός Παράστασης & 
Επιμέλεια Προγράμματος: Παπαδημητροπούλου Ευθυμία
Ηχητικά - Φωτισμός: Μπαχάς Θεοφάνης, Μπαχάς Λεωνίδας
Τεχνική Υποστήριξη: Γκίκας Αλέξανδρος
Κομμώσεις & Μακιγιάζ: CARIERRA ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών
Υποβολείς: Καλδίρη Αρετή, Πέτσα Ελένη
Φωτογράφηση: Παπαγεωργίου Φάνης
Βιντεοσκόπηση: Παπαγεωργίου Φάνης Οικονομίδης Κώστας, Βελάνας Νίκος
Επιμέλεια Σκηνικών Θεατρική Ομάδα
Ενδυματολογική Επιμέλεια:Θεατρική Ομάδα
Βοηθοί Σκηνής: Τσεγρένη Βούλα, Τσουρουφλή Χριστίνα, Ζησιμοπούλου Γιάννα

Χρίστος Φωτεινόπουλος
Καλάβρυτα - 4 Απριλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.