Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καστριά Καλαβρύτων 17 Ιανουαρίου 1965

γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς Με αφορμή τη δημοσίευση, από την καλή συμπατριώτισσά μας Βούλας Γκλαβά, της αναρτώμενης φωτογραφίας, η οποί...

γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς
Με αφορμή τη δημοσίευση, από την καλή συμπατριώτισσά μας Βούλας Γκλαβά, της αναρτώμενης φωτογραφίας, η οποία παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον, θεώρησα σκόπιμο να παραθέσω το ιστορικό της!
Η φωτογραφία εκδόθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1965, στα Καστριά Καλαβρύτων, κατά την πρώτη εξερευνητική επιχείρηση του μυθικού Σπηλαίου ‘’Των Λιμνών’’, από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Αθηνών, με τις φροντίδες των καταγομένων από την Κλειτορία εμπόρων Αθηνών αφών Γεωρ., Ιωάν. και Σπύρου Κυριακοπούλου, ύστερα από πρόσκληση του αείμνηστου Βασίλη Τεμπέλη, με στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία ανακάλυψης του περίφημου Σπηλαίου!!
Στην ιστορική φωτογραφία διακρίνονται, από δεξιά οι Καστριώτες Γεώρ. Αναγνωστόπουλος , δεξιά του ο Τάκης Γκλαβάς και δεύτερος κάτω ο Β. Τεμπέλης, που πρωτοστάτησαν στην ανακάλυψη του άγνωστου μέχρι τότε, κυρίως Σπηλαίου, ενώ δεξιά του τελευταίου, (όρθιοι με τις γραβάτες) εικονίζονται οι αφοί Κυριακόπουλοι, περιστοιχιζόμενοι από τα μέλη του ΕΟΣ και τον τα, Υφηγητή της Παλαιοντολογίας Ιωάν. Μελέντη( βλ. εφημ. ‘’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’’ της 19-1-1065)!!
Οι εικονιζόμενοι Καστριώτες, μεταξύ των οποίων ο μακαριστός π. Τάκης Σπηλιωτόπουλος και ο τότε πρόεδρος Χρ. Γεωργακόπουλος, ανέμεναν με αγωνία και περιέργεια την εξερευνητική ομάδα, στα παλαιά ‘’Αλώνια’’, εκεί δηλαδή που τερμάτιζε τότε ο διανοιγμένος δρόμος Κλειτορίας Καστριών!! Για τη μετάβασή τους στο Σπήλαιο διανύσαν πεζοπορία 2 χλμ. Λεπτομερής περιγραφή της πρώτης εξερευνητικής προσπάθειας, καθώς και των δύο επόμενων επιχειρήσεων του ΕΟΣ, είναι καταγεγραμμένη σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου και στο βιβλίο μου ‘’ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ’’.
Η φωτογραφία ανήκει πιθανότατα στον Αθηναίο βετεράνο φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνο Μεγαλοοικονόμο, ο οποίος συνόδευε την εξερευνητική ο μάδα, ως απεσταλμένος της Εφημ. ‘’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’’!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ
Καστριά Καλαβρύτων
21/4/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.