HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σκηνές έντασης στη δομή προσφύγων Ελληνικού

Πρωτοφανείς στιγμές διαδραματίστηκαν στο Ελληνικό και στη Δομή Προσφύγων κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη...

Πρωτοφανείς στιγμές διαδραματίστηκαν στο Ελληνικό και στη Δομή Προσφύγων κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. 
Ο κ. Μουζάλας θέλησε να μπει στο χώρο που είναι σε κατάληψη προκαλώντας την αντίδραση των προσφύγων με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη ένταση, με σπρωξιές, φωνές ενώ στο σημείο βρίσκονταν και πολλά μικρά παιδιά. 
Κατά τη διάρκεια της έντασης στο Ελληνικό, ένας αστυνομικός χτύπησε έναν μετανάστη στο πρόσωπο. Το περιστατικό κατεγράφη από την κάμερα.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν έφεραν έναν κόφτη προκειμένου να σπάσει το λουκέτο με το οποίο είναι κλειστή η πόρτα, όπως ανέφερε ο enikos.gr.
Στο σημείο, έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας. «Ήσασταν μάρτυρες ότι δεν άφησαν τους γιατρούς να πάνε τον άρρωστο στο νοσοκομείο. Τα άλλα θα τα πούμε στη συνέντευξη», είπε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Επειτα από διαβουλεύσεις και παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων η πόρτα άνοιξε και ο υπουργός πέρασε. 
«Να μην ξανακλείσει η πόρτα. Είμαστε κράτος με νόμο», είπε ο υπουργός προς τον αστυνομικό, παραδίδοντάς του την αλυσίδα από την πόρτα εισόδου.
Από το πρωί της Κυριακής ομάδα προσφύγων έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και καταγγέλλοντας έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών.
Αιχμές Μουζάλα κατά αλλήλέγγυων : Κάνουν κακό στους πρόσφυγες, δεν υπάρχει απεργία πείνας
Με αιχμές κατά «αλληλέγγυων», ΜΜΕ και διαφόρων οργανώσεων και ΜΚΟ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διεύψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί απεργίας πείνας 500 ατόμων στον προσφυγικό καταυλισμό και προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει ανεκτή πλέον καμία παραβίαση του νόμου.  
«Πρόκειται για παραπληροφόρηση, τα πράγματα είναι ήσυχα. Δεν είναι πάνω από 30 άτομα, αυτοί διακίνησαν την ψευδή είδηση περί απεργίας πείνας. Πριν από μήνες από την ίδια οργάνωση είχε συμβεί το ίδιο», είπε σε δηλώσεις του μετά την επεισοδιακή επίσκεψή του, ο κ. Μουζάλας.
«Δεν υπάρχει καμιά απεργία πείνας στο Ελληνικό, αν θα ξεσπάσει αύριο δεν το ξέρω. Είναι ψευδής είδηση. Όχι μόνο δεν υπάρχει απεργία πείνας, αλλά υπάρχει παραβίαση των νόμων. Οι λεγόμενοι απεργοί εμπόδισαν την είσοδο των φορτηγών που έφερναν φαγητό», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Κατανοώ τον πόνο και την δυσκολία. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε παραβίαση των νόμων προκειμένου να στηθούν χειραγωγημένα σκηνικά. Ζήτησαν να βρεθούμε, έθεσα ως προϋπόθεση να ανοίξει η πόρτα. Η κίνησή μου σηματοδοτεί κάτι: Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, με πολλά λάθη και αδυναμίες. Θα συνεχίσουμε, χωρίς προκαταλήψεις, εφόσον τηρείται ο νόμος».
Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πήρε το λουκέτο από την κλειστή πόρτα και το παρέδωσε συμβολικά στην αστυνομία.
Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα ότι «όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος, είναι ελεύθερος να φύγει και μετά θα υποστεί τις συνέπειες».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την τρίτη ψευδή είδηση από την ίδια οργάνωση. Οι λεγόμενοι αλληλέγγυοι προσφέρουν κακές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες». Κατήγγειλε μάλιστα ότι εμπόδισαν ασθενοφόρο να παραλάβει ασθενή.
Σημείωσε ακόμη προς τους δημοσιογράφους, ότι «έρχονται σχολικά να πάρουν τα παιδιά, για τα δικά σας δεν έρχονται. Οι ελλείψεις μας δεν δικαιολογούν παραβίαση του νόμου. Στα περίσσότερα καμπ έχουν wifi, στέγη και θέρμανση. Δεν θέλουμε βία, δεν θα ασκήσουμε βία». Πρόσθεσε επίσης ότι οι δομές έχουν καλύτερες συνθήκες από αυτές που είχαν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες στις πατρίδες τους.
Κατήγγειλε ακόμη ότι κάποιοι επεχείρησαν να γρονθοκοπήσουν τόσο τον ίδιο όσο και παριστάμενο αστυνομικό.
Απεργία πείνας
Σημειώνεται ότι από το πρωί της Κυριακής ομάδα προσφύγων έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και καταγγέλλοντας έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών.
Οι πρόσφυγες ζητούν ζεστό νερό, θέρμανση, συνθήκες υγιεινής και γενικότερα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Σύμφωνα με καταγγελίες της ΚΕΕΡΦΑ, μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα, όπως πάνες και βρεφικό γάλα, το φαγητό είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια, ενώ οι πρόσφυγες στερούνται πρόσβασης και στα νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχουν μεταφραστές.
Ο χώρος φιλοξενίας του Ελληνικού είναι χωρισμένος σε 3 δομές και σε αυτές βρίσκονται 1.300 άνθρωποι. Την απεργία πείνας επιβεβαίωσαν περίπου 500 πρόσφυγες στην δομή των αφίξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.