Navigation

Αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Αχαΐα

Αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Αχαΐα
Ο αγροτικός σύλλογος Δ. Αχαΐας ανακοίνωσε την αναστολή κινητοποιήσεων λόγω μη επίτευξης του στόχου συμμετοχής των 250 τρακτέρ.
"Οι συνάδελφοι πρέπει να μην σκύψουν το κεφάλι και να είναι σίγουροι ότι με δυναμική συμμετοχή θα κερδίσουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να είμαστε βιώσιμοι.
Μετά τη συνάντηση που είχαμε σήμερα με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου διαπιστώσαμε ότι είναι αδύνατη η σύγκληση των απόψεων. Η προσπάθεια απο πλευράς μας να τον κάνουμε να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος ήταν μάταιη", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά το υπόμνημα που κατέθεσαν στον κ. Αποστόλου:
"Ο σύλλογος μας εκπροσωπώντας τα μέλη του, και μπροστά στο αδιέξοδο που έχουμε βρεθεί , θα ήθελε να σας κοινοποιήσει τα σημεία τα οποία θεώρει ότι μας οδηγούν στον αφανισμό και εντελή στην εγκατάλειψη τον εκμεταλλεύσεων μας με ότι αυτό συνεπάγετε για εμάς αλλά και την εθνική οικονομία.
Ο συνδυασμός φορολογικού-ασφαλιστικού, το κόστος καλλιέργειας που εχει εκτιναχτεί στα ύψη , η καθυστερημένες εκτιμήσεις καταστροφών από τον ελγα, η καθυστέρηση  έργων υποδομής  μείζονος σημασίας για εμάς , είναι μερικά από τα προβλήματα που έχουμε και σαν κερασάκι έχει έρθει και η εισαγγελική παραγγελία για τον εντοπισμό και την δίωξη τον συναδέλφων που έδωσαν το παρόν στης αγροτικές κινητοποιήσεις.
Πιο αναλυτικά
1)    Ασφαλιστικό
Η εισφορές που ξεκινούν από  21,20% για το 2017 και καταλήγουν στο 27,20% το 2022 και βασίζονται επάνω στο πλασματικό πολλές φορές καθαρό φορολογητέο εισόδημα είναι το τελειωτικό χτύπημα για εμάς. Αν αναλογιστείτε ότι με βάση τις σημερινές εισφορές μεγάλο μέρος των αγροτών δεν μπορεί  να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του τότε εύκολα μπορείτε να καταλάβετε ότι σε λίγα χρόνια οι  κατασχέσεις από τον νέο φορέα που δημιουργήσατε θα είναι καθημερινό φαινόμενο.
2)    Φορολογικό
Το φορολογικό που έχετε μελετήσει τουλάχιστον πρόχειρα, αν λάβουμε  υπόψη μας την αντίληψη που περνάτε προς τα έξω ότι είμαστε ευνοημένη ,είναι μια συνέχεια του ασφαλιστικού. Πιο συγκεκριμένα, κάνατε την κίνηση να θεσπίσετε την έκπτωση φόρου που μπορώ να φτάσω από 1900Ε έως 2100Ε ευρώ δίνοντας ουσιαστικά ένα αφορολόγητο 9500Ε αλλά από την άλλη αυξήσατε τον αρχικό συντελεστή στο 22% και τον φτάσατε έως το 45% βάζοντας ταυτόχρονα στο φορολογητέο εισόδημα και την βασική ενίσχυση που αποτελεί το 60% περίπου της συνολικής επιδότησης και φορολογώντας και το υπόλοιπο 40% σε ότι ξεπερνά στο σύνολο της 12.000Ε  τότε εκμηδενίζετε το αφορολόγητο  και ο τελικός φόρος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα προηγούμενα έτη. Συνυπολογίζοντας την προκαταβολή φόρου στο 100% το τέλος επιτηδεύματος 600 Ε και την εισφορά αλληλεγγύης   τότε ίσως και να είναι καλύτερα για εμάς να γίνουμε εργάτες γης παρά να καλλιεργούμε.
3)    Κόστος καλλιέργειας
Το κόστος καλλιέργειας έχει εκτιναχτεί στα ύψη , το πετρέλαιο που είναι σε απλησίαστα νούμερα, η αυξήσεις στο αρδευτικό ρεύμα από την ΔΕΗ τα δυο τελευταία χρόνια, ο συντελεστής ΦΠΑ τον αγροτικών εφοδίων που πήγε από το 13% στο 24% μας έχουν προκαλέσει ασφυξία. Δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε τα κρατικά ταμία πληρώνοντας έμμεσους φόρους και περιμένοντας να πάρουμε τις επιστροφές από την διαφορά τον συντελεστών.
4) ΕΛΓΑ
Άμεση επίλυση τον προβλημάτων του οργανισμού κυρίως ως αναφορά τα οδοιπορικά τον γεωπόνων ώστε να είναι έγκαιρες οι γνωματεύσεις και να εξαλειφτούν τα φαινόμενα καθυστερήσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα και εμείς να μην μπορούμε να προβούμε στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες και οι αποζημιώσεις να καθυστερούν πολύ.
Τα αιτήματα μας είναι
1)   Ασφαλιστικό:
Να παραμείνουν οι 7 ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΓΑ και ο οργανισμός ως είχαν.          Να φύγουν από αυτόν όλα τα κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις που δίνονταν μέσο αυτού σε ανασφάλιστους ώστε να μην εμφανίζετε ελλειμματικός και να μπορέσει να ορθοποδήσει.
Ρύθμιση των οφειλών τον αγροτών σε 100 δόσεις ώστε να αποφευχθούν οι κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιών και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να θεωρήσουμε τα βιβλιάρια υγείας έχοντας ταυτόχρονα και το ταμία έσοδα.
2)   Φορολογικό :
12.000Ε αφορολόγητο και από εκεί και επάνω συντελεστής 13% με της επιδοτήσεις να μην συνδέονται  με το εισόδημα.
Ακατάσχετο λογαριασμού στις 5.000Ε.
Να αναγνωρίζονται  όλα τα πάγια έξοδα όπως τοκοχρεολύσια, απόσβεση κεφαλαίων, αγορά γης.
Κατάργηση ιδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Κατάργηση στους μυ κατά κύριο επάγγελμα αγρότες των επιδοτήσεων και καταμερισμός   αυτόν σε καλλιέργειες που δεν ενισχύονται
3) Κόστος καλλιέργειας  :
Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Μύωση του τιμολογίου της ΔΕΗ
ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 13% καθώς και να αναγράφονται οι προτεινόμενες  τιμές πώλησης επάνω στα λιπάσματα και τα αγροτικά φάρμακα
Επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος νομιμοποιήσεις των εργατών  γης που δεν έχουν χαρτιά.
Κατάργηση του μέτρου που υποχρεώνει της μονάδες παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού να απασχολούν γεωπόνο με ΙΚΑ καθώς και ενίσχυση τους για την παραγωγή και έρευνα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αξιόπιστο και υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό σε προσιτές τιμές για της καλλιέργειες μας
Να μην μπουν υγρόμετρα στης γεωτρήσεις μας.
4) Επέκταση του φράγματος:
Επέκταση του φράγματος στην Δ. Αχαΐα που θα αρδεύσει 150.000 στρέμματα με αποτέλεσμα μύωσης κόστους παραγωγής και αναδιάρθρωση καλλιεργειών
5) Άμεση επίλυση των προβλημάτων του ΕΛΓΑ που έχει σαν συνέπια μεγάλες καθυστερήσεις
6) Άρση της αδικίας που έχουν υποστεί ορισμένοι αγρότες παραγωγή ενέργειας από φ/Β πάρκα ως προς την τιμή πληρωμής της ΚW/h σε σχέση με τους ιδιώτες ( πχ επαγγελματίας αγρότης με μονάδα 100KW  το β τρίμηνο του 2013 λαμβάνει 0,19 έναντι ιδιώτη που λαμβάνει 0,27)
7) Εισαγγελικές διώξεις
Να σταματήσουν οι διώξεις που είναι στο στάδιο της ταυτοποίησης  των αγροτών για παρακώλυση συγκοινωνιών  έπειτα από εισαγγελική παραγγελία μετά τον περσινό δίκαιο αγώνα μας".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ: