HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Κατατέθηκαν οι χάρτες στο πλαίσιο του 28,2% - 29,2%

Αντάλλαξαν «χάρτες» ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι στη Γενεύη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν βρήκε ικανοποιη...

Αντάλλαξαν «χάρτες» ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι στη Γενεύη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν βρήκε ικανοποιητικό το χάρτη της άλλης πλευράς και εγείρει ενστάσεις για ορισμένα σημεία.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ζητά το 29,2% των εδαφών του νησιού. 
Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Στόχος φέρεται να είναι η επιστροφή των 90.000 Ελληνιοκυπρίων προσφύγων υπό τη διοίκηση της Κύπρου και παράλληλα και η επιστροφή της Καρπασίας, υπό ειδικό καθεστώς και οι ακτογραμμές να καλύπτουν 50,4%.
Κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν ενστάσεις για το χάρτη των τουρκοκυπρίων αναφορικά με το ποσοστό ακτογραμμής, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ενώ εμπόδιο είναι και το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η επιστροφή της Μόρφου.
O «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, επικαλούμενος πληροφορίες από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων, εξηγούσε νωρίτερα ότι εάν ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, τότε η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν θα πραγματοποιηθεί. 
«Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά πλευρά. Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιον της» γράφει ο «Φιλελεύθερος». 
«Θα θέλαμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό τον έλεγχο των ελληνοκυπριακών αρχών» φέρεται να δήλωσε Κύπριος αξιωματούχους, μιλώντας στο Reuters. 
Η σημερινή μέρα θεωρείται καθοριστική για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ακριβώς επειδή οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το εδαφικό και θα παρουσιάσουν χάρτες.
Χριστοδουλίδης: Αρχή της διαπραγμάτευσης
«Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ενημέρωση που έκανε μετά την ανταλλαγή των χαρτών. Παράλληλα έκανε λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών.
Ο κ. Χριστουδουλίδης τόνισε ότι τις αντιρρήσεις της Κυπριακής πλευράς κατέθεσε γραπτώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.Ωστόσο, δεν θέλησε στην παρούσα φάση να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αύριο, διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς η πολυμερής Διάσκεψη θα ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», υποστήριξε.
«Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ' αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων».
Στο ερώτημα για το αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.
Οσον αφορά, τέλος, ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, για να προσθέσει: «Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε τέτοια εξέλιξη, είναι θετικό ότι η σημερινή εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μον Πελεράν. Από εκεί και πέρα, δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης. Αύριο ξεκινά η Διάσκεψη εδώ στη Γενεύη και η ημέρα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων».
Ο κ. Χριστοδουλίδης, κάλεσε τους δημοσιογράφους να δουν την αυριανή «πολυμερή Διάσκεψη», στην οποία «η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο, όχι συμβαλλόμενο μέρος, και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - και έχει υποχρέωση η Ε.Ε να είναι παρούσα βάσει της σχετικής Συνθήκης της ΕΕ», κατέληξε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.