HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παραιτήθηκε ο Ματέο Ρέντσι - Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

Την παραίτησή του υπέβαλε και επίσημα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά από την ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα της Κυριακή...

Την παραίτησή του υπέβαλε και επίσημα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά από την ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Ο κ. Ρέντσι είχε ανακοινώσει από το μεσημέρι, λίγα λεπτά αφότου ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, ότι σκοπεύει να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:00 ώρα Ελλάδος. 
Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ματέο Ρέντσι να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις σοβαρές υποθέσεις της κυβέρνησης, μέχρι ο ίδιος να έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τα πολιτικά κόμματα και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πρώτες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο ενώ μέχρι το Σάββατο θα έχουν περάσει από το Προεδρικό Μέγαρο όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων.
Ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Ματαρέλα να ζητήσει από το κόμμα του Ρέντσι να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες. 
Με τη Γερουσία να εγκρίνει τον προϋπολογισμό με 173 «ναι» έναντι 108 «όχι», ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να επιβάλει και επίσημα την παραίτησή του.
Πιθανοί αντικαταστάτες του Ματέο Ρέντσι θεωρούνται ο υπουργός Οικονιμικός Πιέρ Κάρλος Πάντοαν και ηγέτης της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, ο οποίος είναι απολιτίκ.
Οπως αναφέρει το BBC, πηγή τόνισε πως ο Ιταλός πρόεδρος θεωρεί «αδιανόητη» την διεξαγωγή εκλογών πριν συγχρονιστούν οι εκλογικοί νόμοι που διέπουν τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Ο νόμος άλλαξε πέρυσι για να δώσει τη δυνατότητα στο κόμμα που προηγείται την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέσω του μπόνους εδρών στην Κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη Γερουσία, η οποία εκλέγεται με αναλογική εκπροσώπηση. Οι μεταρρυθμίσεις της Γερουσίας ήταν μέρους του πακέτου που απορρίφθηκαν την Κυριακή. Ενας ακόμη παράγοντας είναι ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί στις 24 Ιανουαρίου σχετικά με το εάν είναι νόμιμες οι μεταρρυθμίσεις.
Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα 
Πριν υποβάλει την παραίτησή του, ο Ρέντσι αποχαιρέτισε τους Ιταλούς με ένα σημείωμα, το οποίο φωτογράφισε και δημοσίευσε στο Twitter.
«Αντίο σε όλους!!! Και ευχαριστώ, Ματέο», έγραψε σε επιστολόχαρτο της ιταλικής πρωθυπουργίας ο 41χρονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.