HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παγκόσμιας εμβέλειας διάκριση για το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού

Σε συνέχεια προσπάθειας του Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) Χελμού-Βουραϊκού που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα έτος, με τη σημαντική και ουσιασ...

Σε συνέχεια προσπάθειας του Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) Χελμού-Βουραϊκού που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα έτος, με τη σημαντική και ουσιαστική συμβολή της εταιρείας με την επωνυμία «DATA RC, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ», αποτελεί πλέον γεγονός για το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, που είναι ταυτόχρονα και Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, και τις τοπικές κοινωνίες, η διεθνής πιστοποίηση με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό» από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών (EUROPARC FEDERATION) που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. 
Η ανακοίνωση του ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Χελμού-Βουραϊκού τονίζει:
Η προσπάθεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου Environmental Park (EPA) - Περιβαλλοντικά Πάρκα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007–2013» του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 
Το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραικού κατάφερε να ενταχθεί σε ένα διεθνές δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που έχουν λάβει αυτή τη διάκριση και είναι η δεύτερη προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας, μετά το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, που έλαβε τη διάκριση πριν από περίπου ένα μήνα. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα μέλη που έχουν πιστοποιηθεί με την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό» είναι 157 περιοχές από 19 χώρες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.european-charter.org/home/.
Η πιστοποίηση για την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό», έχει πενταετή ισχύ (2016-2020). Αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προβολή ολόκληρης της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο και Γεωπάρκο, αλλά και για την τοπική κοινωνία διασφαλίζοντας ότι ο τουρισμός θα συμβάλλει στην ισόρροπη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. 
Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς παράγοντες και φορείς μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την προβολή της περιοχής, την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων κ.λπ., καθώς και να προτείνουν μέτρα και λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθή χρήση των φυσικών πόρων, τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, των τοπικών επιχειρήσεων και των επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφτηκε και το μνημόνιο συνεργασίας προ ημερών, μεταξύ του ΦΔ και των Δήμων, καθώς και όσοι συμμετέχουν στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής (Χιονοδρονικό Κάντρο Καλαβρύτων, Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ, Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, Ένωση Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Σπήλαιο των Λιμνών, ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας, Επιτροπές Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμων Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, Επιτροπές Ποιότητας Ζωής Δήμων Καλαβρύτων και Αιγιάλειας και τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαβρύτων). 
Επιπλέον, μεταξύ των μελών του διεθνούς δικτύου, δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί καλύτερη συνεργασία με άλλα Εθνικά Πάρκα (π.χ. Αμπρούτσο, Cabo de Gata), με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, τη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης, την εκπαίδευση-κατάρτιση των ενδιαφερομένων και των επιχειρηματιών, την εναρμόνιση με τα παγκόσμια πρότυπα αναφοράς για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την ορθή χρήση των φυσικών πόρων, την αποτελεσματική επικοινωνία με τους επισκέπτες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη δημιουργία οφέλους από τον τουρισμό για την τοπική οικονομία.
Τέλος, ευελπιστούμε σε μια μόνιμη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους αναπτυξιακούς φορείς και τους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και με όλους τους χρήστες της προστατευόμενης περιοχής, με στόχο το μέγιστο όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, στα 9 χρόνια λειτουργίας του, πέρα από τη σημαντική βασική αρμοδιότητα του για την παρακολούθηση και διατήρηση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ντόπιων και επισκεπτών, έχει καταφέρει την ένταξη της προστατευόμενης περιοχής στα Παγκόσμια Μνημεία της UNESCO, με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», καθώς και στο Δίκτυο EUROPARC με την πιστοποίηση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Χάρτα για το τον Αειφόρο Τουρισμό». Μέσα από αυτά τα εργαλεία δικτύωσης, προσπαθεί να συμβάλει στην προώθηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.