BREAKING NEWS
latest

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο Νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες η Ολομέλεια του ΣτΕ, μια απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και «θύελλα» από την αντιπολίτευση. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση γνωστοποίησε την πρόθεσή της να φέρει στη Βουλή νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Ειδικότερα, ο  νόμος Παππά (νόμος 4339/2015 ) κρίθηκε από την Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία  (14 έναντι 11),  αντισυνταγματικός.
Οι  25 αντιπρόεδροι και  σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη,  μετά από έντονες νομικές αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν ότι ο νόμος προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
Η απόφαση υπήρξε απόλυτη ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου και οι συνέπειές της άμεσες και καθοριστικές, όχι μόνον στο πολιτικό πεδίο.
Η δικαστική κρίση υπήρξε ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση μιας και ο νόμος που κατεδαφίστηκε με τη δικαστική απόφαση αποτέλεσε κορυφαία κυβερνητική επιλογή με συνέπειες που ξεπερνούν κατά πολύ τη κρίση αντισυνταγματικότητας ενός νόμου.
Οι συνέπειες της απόφασης, σε πρώτο επίπεδο είναι πως όλα τα κανάλια που δεν πήραν άδεια μπορούν να εκπέμπουν κανονικά μέχρι το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση, ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος μπορεί μόνον προσωρινά να χορηγήσει άδειες μιας και εκείνες που προέκυψαν από τον διαγωνισμό δεν ισχύουν μετά την ακύρωση του νόμου.
Θέμα είναι βέβαιο πως θα προκύψει με τα χρήματα που δόθηκαν από τους υπερθεματιστές, ενώ πολλά ζητήματα αναμένεται πως θα προκύψουν προς επίλυση.

Κυβέρνηση: Επίθεση κατά του ΣτΕ και νέος νόμος
Πυρά κατά του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου εξαπέλυσε από την κυβέρνηση μετά την απόφαση. 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε επίσης ότι θα έρθει τη Δευτέρα στη Βουλή νέο νομοσχέδιο «που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015». 
Σε μία πρωτοφανούς σφοδρότητα επίθεση, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι το ΣτΕ είναι «το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το μαύρο στην ΕΡΤ», προσθέτοντας ότι «η ασυδοσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα» και η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στο προηγούμενο «αντισυνταγματικό» καθεστώς.
«Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στην επιστροφή των 255 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης που έχουν δώσει οι υπερθεματιστές, ενώ διαμήνυσε τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Αναλυτικά, η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη έχει ως εξής:
«Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. 
Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. 
Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
* Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: 
στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.
* Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.
Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.
Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Η ΝΔ σχολίασε ότι «η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». 
 «Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα. Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε» πρόσθεσε η ΝΔ. 

 

« PREV
NEXT »