HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ένστολοι πλέον οι δασοφύλακες - Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα

Ένστολοι πλέον θα τελούν την υπηρεσία τους οι δασοφύλακες στην ύπαιθρο, ύστερα από δημοσίευση σχετικού προεδρικού διατάγματος. Παράλλη...

Ένστολοι πλέον θα τελούν την υπηρεσία τους οι δασοφύλακες στην ύπαιθρο, ύστερα από δημοσίευση σχετικού προεδρικού διατάγματος.
Παράλληλα, με το εν λόγω ΠΔ, καθορίζεται ο τρόπος ελέγχου αυτοκινήτων και οδηγών για τυχόν παραβάσεις που αφορούν τη δασική νομοθεσία, όπως λαθροϋλοτομία, παράνομη θήρα και εκχερσώσεις.
Σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο του ΥΠΕΝ Δήμητρα Λυμπεροπούλου, «οι δασοφύλακες θα φορούν στολή όχι μόνο προκειμένου να είναι ευδιάκριτη η παρουσία τους, αλλά πολύ περισσότερο προκειμένου να παίξουν έναν αποτρεπτικό ρόλο σε θέματα παραβατικότητας της δασικής νομοθεσίας, και προκειμένου να δώσουν ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες».
Όπως υπογραμμίστηκε από την πλευρά των δασοφυλάκων, η συγκεκριμένη απόφαση αν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια για την καλύτερη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών, αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς θα διευκολύνει το ρόλο τους.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και ισχυροποιείται ο ρόλος των δασικών υπηρεσιών της χώρας, ώστε ως ακόμα περισσότερο οργανωμένη και συγκροτημένη δομή, να προστατέψουν αποτελεσματικά το δασικό περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία, προς όφελος του πολίτη.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες και υποδομές, ώστε η δασική υπηρεσία να αποτελέσει τον κύριο βραχίονα προστασίας συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος της ελληνικής επικράτειας σε ενιαία βάση και αναφορά.

Προεδρικό Διάταγμα 115/2016 - ΦΕΚ 197/Α/21-10-2016
Ένστολοι θα είναι στο εξής οι δασοφύλακες, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 115/2016 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 197/Α/21-10-2016, οι οποίοι προβαίνουν σε εξωτερικούς ελέγχους .

Διενέργεια ελέγχου
Οι δασικοί υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ Γεωτεχνικών και ΥΕ Δασοφυλάκων κατά τον έλεγχο και κατά την εκτέλεση όλων των υπηρεσιακών καθηκόντων τους είναι υποχρεωμένοι να φέρουν υπηρεσιακή στολή, να διαθέτουν υπηρεσιακή ταυτότητα με φωτογραφία την οποία επιδεικνύουν άμεσα στους ελεγχόμενους πριν από κάθε ενέργεια καθώς και να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα προς επίδειξη έγγραφα (απαγορευτικές διατάξεις κ.λπ.).

Όταν ο οδηγός αρνείται τον έλεγχο ή όταν δεν είναι δυνατή η διαπίστωση των στοιχείων της ταυτότητας του, οι δασικοί υπάλληλοι ζητούν αμέσως τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος ή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά περίπτωση.

Ο έλεγχος ταυτότητας οδηγών και έρευνας αυτοκινήτων γίνεται σε κατάλληλα σημεία των δρόμων ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή ανάσχεση ή συμφόρηση και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.

Ποιοι και πότε θα φορούν υπηρεσιακή στολή;
Σύμφωνα με το Π.δ., οι δασικοί υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ Γεωτεχνικών και ΥΕ Δασοφυλάκων κατά τον έλεγχο και την εκτέλεση όλων των υπηρεσιακών τους καθηκόντων φέρουν υποχρεωτικά στολή χειμερινή ή θερινή.

Οι δασικοί υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ (δασολόγοι ή δασικοί υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων) και TE (δασοπόνοι ή ή δασικοί υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων) κατά την εκτέλεση ελέγχων, επιδεικνύουν υποχρεωτικά την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Η χειμερινή και η θερινή στολή αποτελείται από:

Α) ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ
α. Χιτώνιο τύπου τζάκετ χρώματος σκούρου πράσινου.
β. Παντελόνι χρώματος σκούρου πράσινου.
γ. Πουκάμισο χρώματος λαδί.
δ. Ζώνη χρώματος μαύρου.
ε. Υποδήματα (Μποτάκια) χρώματος μαύρου.
στ. Κάλτσες χρώματος μαύρου.
ζ. Πηλήκιο τύπου τζόκεϊ χρώματος σκούρου πράσινου.

Β) ΘΕΡΙΝΗ
α. Πουκάμισο χρώματος λαδί, με κοντά μανίκια.
β. Παντελόνι χρώματος σκούρου πράσινου.
γ. Γιλέκο χρώματος ανοικτού πράσινου.
δ. Ζώνη χρώματος μαύρου.
ε. Υποδήματα (Μποτάκια) χρώματος μαύρου.
στ. Κάλτσες χρώματος μαύρου.
ζ. Πηλήκιο τύπου τζόκεϊ χρώματος σκούρου πράσινου.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.