HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Ιερός πόλεμος" Ιερωνύμου - Φίλη

M εγάλη κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με έντονο παρασκήνιο με αφορμή τις προωθούμ...

Mεγάλη κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με έντονο παρασκήνιο με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές που εφαρμόζει το υπ. Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών
Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός παιδείας επέρριψε ευθύνες στην εκκλησία για τη στάση της την περίοδο της κατοχής και της χούντας.

Φίλης: Στον 20ο αιώνα που ζούμε είναι αδιανόητο η εκκλησία να καθορίζει ποια μαθήματα θα γίνονται στα σχολεία
Η εκκλησία έχει συμβάλλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, τόνισε ο κ. Φίλης διερωτώμενος με «ποιο μέρος ήταν η εκκλησία και που ήταν στη χούντα και στην κατοχή».
Μιλώντας στο Kontra News ο υπουργός Παιδείας αναρωτήθηκε για το ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες, όπως είπε, ιστορικές στιγμές, λέγοντας χαρακτηριστικά «Πού ήταν η εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία».
Στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι με συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση θα περάσει στο ουδετερόθρησκο κράτος και σε ουδετερόθρησκο σχολείο. Είναι βασικό θέμα, είπε, η σύγχρονη πολιτισμική ταυτότητα του Έλληνα και υπογράμμισε ότι η Ορθοδοξία είναι πλούσια, δεν είναι μονοδιάστατη.
Συνεχίζοντας ο υπουργός και αναφερόμενος στο μάθημα των θρησκευτικών και τις αλλαγές που εφαρμόζονται από την τρέχουσα σχολική χρονικά στη διδασκαλία τους, εξέφρασε την άποψη ότι «στον 20ο αιώνα που ζούμε είναι αδιανόητο η εκκλησία να καθορίζει ποια μαθήματα θα γίνονται στα σχολεία. Αυτά τα πράγματα είναι αναχρονισμός και σκοταδισμός και δεν τα συζητάμε».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι «σκοταδιστικές αντιλήψεις» οι θέσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών που δεν πρέπει να γίνονται προσηλυτιστικά και κατηχητικά.
Με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη η αρχιεπισκοπή ζήτησε την κασέτα της εκπομπής με σκοπό να διαπιστώσει αν εγείρονται νομικά θέματα από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Απαράδεκτα κι επικίνδυνα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά
Την επόμενη μέρα από την προβολή της εκπομπής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για απαράδεκτα κι επικίνδυνα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά και απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια και να αναβάλει καθεμιά πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και να συνεργαστούν οι δύο πλευρές.
Ειδικότερα ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της Πανελλήνια Ένωσης Θεολόγων, δήλωσε: «Το μάθημα των Θρησκευτικών περνά μια κρίση κι έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς εκκλησίας και από πλευράς πολιτείας να συνεργαστούμε γερά πάνω σε μεγάλη βάση με θετική άποψη και όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια δέκα ημερών, πέντε ημερών, αλλά με περισσότερο χρόνο και με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις».
Βεβιασμένα τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πως ελήφθησαν και με, πως προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιων ανθρώπων. Και υπογράμμισε: «Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα και τα είδα είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα , στην κοινωνία μας και ρήξη μέσα στην εκκλησία στη σχέση με την πολιτεία. Γι αυτό από αυτή τη θέση σήμερα, θα τα πω και στην ιεραρχία στις αρχές Οκτωβρίου, κάνω έκκληση αυτή τη στιγμή προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια, να αναβάλει καθεμιά πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλης εκκλησίας και πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε ένα τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια, και λείπει ο λόγος».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.