HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνταγή για παραδοσιακή μπουγάτσα

Α πό τα εύκολα, νόστιμα και γρήγορα αριστοτεχνήματα της νοικοκυράς  η παραδοσιακή μπουγάτσα, είναι γλύκισμα χορταστικό για το κολατσιό σ...

Από τα εύκολα, νόστιμα και γρήγορα αριστοτεχνήματα της νοικοκυράς  η παραδοσιακή μπουγάτσα, είναι γλύκισμα χορταστικό για το κολατσιό στο σπίτι,  στο χωράφι, στο βουνό, στο σχολείο ή και για το φίλεμα στον επισκέπτη. Και επειδή είναι και νηστήσιμη, προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου.
Ήταν και παραμένει από τα πλέον συνηθισμένα γλυκίσματα και στα Καλαβρυτοχώρια, που πάντα κερδίζει τα επιφωνήματα απόλαυσης με την πρώτη μπουκιά! Τα παινέματα για τα άξια χέρια της νοικοκυράς, δικαιολογημένα την κάνουν να καμαρώνει!
Υλικά για ένα μεσαίο ταψί:
- Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το σπιτικό αλεύρι, αλεσμένο στο μύλο, που αυτό απαιτεί η παραδοσιακή συνταγή, σήμερα είναι δυσεύρετο).
- Δύο ποτήρια (νεροπότηρα) ελαιόλαδο. (Μπορούμε να βάλουμε ένα ελαιόλαδο κι ένα σπορέλαιο. Το σπορέλαιο κάνει τη μπουγάτσα μας πιο μαλακή).
- Ένα ποτήρι νερό.
- Ένα ουζοπότηρο ούζο ή τσίπουρο.
- Δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλλα (τριμμένη).
- Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο).
- Δύο κουταλάκια του γλυκού σόδα.
- 700 γραμμάρια ζάχαρη.
- Το ανάλογο αλάτι.
- Μπορούμε να προσθέσουμε προαιρετικά και λίγο μοσχοκάρυδο.

Εκτέλεση:
Αφού έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ). Αν δούμε ότι χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμα, το προσθέτουμε, ώστε η ζύμη να δέσει καλά (να γίνει «σφιχτή»). Μετά την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, που πρώτα έχουμε λαδώσει, και με τα χέρια μας της δίνουμε επίπεδη και ομαλή επιφάνεια.
Κέντημα:
Με το πιρούνι σχηματίζουμε ένα μεγάλο σταυρό, έναν κύκλο γύρω-γύρω και από έναν μικρό σταυρό σε κάθε τεταρτημόριο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Μπορούμε, φυσικά, να την κεντήσουμε και με άλλα σχέδια.
Προαιρετικά μπορούμε μετά το κέντημα να την πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο.
Ψήσιμο:
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και για μία ώρα περίπου  (ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το πάχος της ζύμης).
Ευχαριστούμε θερμά την πατριώτισσά μας που μας έδωσε τη συνταγή και να σημειώσουμε ότι επιθυμία της είναι να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.