HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καθαιρέσεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Πάτρας καταγγέλλει η ΝΟΔΕ Αχαΐας,

Καθαιρέσεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Πάτρας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Αχαΐας, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό της  Α...

Καθαιρέσεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Πάτρας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Αχαΐας, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό της  Ανδρέα Μαζαράκη. Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης της ΝΔ έχει ως εξής:
«Η κοινωνία της Πάτρας έζησε και συνεχίζει να ζει τις - απίστευτου θράσους - μαζικές καθαιρέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων - κυρίως νοσηλευτικής - στα δύο μεγάλα νοσοκομεία μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κομματικοί εγκάθετοι "αλώνουν" την Δημόσια Διοίκηση, καθαιρώντας "εχθρούς" και τοποθετώντας "ημετέρους".
Εξεπλάγησαν όμως και οι πλέον καχύποπτοι όταν είδαν αυτές τις ομαδικές καθαιρέσεις που έκαναν οι διοικητές, επιδεικνύοντας απύθμενη αυθαιρεσία και ευτελίζοντας κάθε έννοια δικαίου, ακόμα και στον πιο ευαίσθητο χώρο, το χώρο της υγείας.
Όλα αυτά κατέδειξαν για μια ακόμα φορά το γνωστό πρόβλημα της χώρας μας.
Μια χώρα που ενώ θέλει να ανήκει στην Ε.Ε. και στις προηγμένες Δυτικές κοινωνίες εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στοιχειώδους ευρρυθμίας έως - κάποιες φορές -ακόμα και θεσμικές παρεκτροπές.
Το γεγονός ότι τα κόμματα που βρίσκονται τώρα στην εξουσία επιλέγουν από την κομματική δεξαμενή άτομα ενίοτε με μοναδικό κριτήριο, την μουσουλμανικού τύπου προσήλωση σ'αυτά δεν αποτελεί άλλοθι για τις πράξεις τους και σε καμία περίπτωση δεν τους απαλλάσσει και δεν τους προστατεύει από ποινικές, αστικές, αλλά κυρίως ηθικές ευθύνες.
Το αυτονόητο ότι οι διοικητές των νοσοκομείων οφείλουν να λειτουργούν σύμφωνα με το γράμμα, αλλά κυρίως και με το πνεύμα του νόμου και του δικαίου είναι δυστυχώς στις μέρες μας ζητούμενο.
Κάποιος πρέπει να τους υπενθυμίσει - και αυτό κάνω εγώ σήμερα - ότι:
Κατά το Σύνταγμα όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και ως εκ τούτου οφείλουν να τους αντιμετωπίζουν με τρόπο ισότιμο και αμερόληπτο, αποφεύγοντας τις αδικαιολόγητες διακρίσεις, ιδιαίτερα ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους. Από την άλλη μεριά ισότητα δεν σημαίνει ισοπέδωση. Οφείλουν να αντιμετωπίζουν ομοιόμορφα τις ίδιες περιπτώσεις και διαφορετικά τις ανόμοιες. Είναι προφανές ότι η ισότητα δεν αντιμάχεται την αξιοκρατία, η οποία οφείλει να διέπει τις επιλογές και τις τοποθετήσεις του προσωπικού της διοίκησης.
Η παραβίαση της αξιοκρατίας δεν υπονομεύει μόνο την συνείδηση των στελεχών, αλλά οδηγεί κατ'ευθείαν στο νεποτισμό, στις πελατειακές σχέσεις και στη διαφθορά. Η διοίκηση οφείλει να εφαρμόζει και να διευρύνει το συνταγματικό δικαίωμα της ακροάσεως των διοικουμένων πριν την έκδοση αποφάσεων που τους αφορά, ιδιαίτερα αν οι αποφάσεις είναι δυσμενείς.
Τι έκαναν εν προκειμένω οι διοικητές των δύο νοσοκομείων, του "Αγίου Ανδρέα" και του πανεπιστημιακού;
Ανακάλεσαν διοικητικές πράξεις που είχαν εκδοθεί πριν από ικανό χρονικό διάστημα. Εν τοις πράγμασι καθαίρεσαν από τις θέσεις τους νομίμως τοποθετημένους προϊσταμένους οργανικών μονάδων, έχοντας το θράσος να υποστηρίζουν "απολογούμενοι" ότι το έκαναν για να αποκαταστήσουν την νομιμότητα.
Ας δούμε τι λέει το αντίστοιχο δίκαιο σύμφωνα με το οποίο είναι υποχρεωμένα να διοικούν τα διοικητικά όργανα.
"Θεωρείται παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης η ανάκληση μετά από πάροδο ευλόγου χρόνου πράξης - έστω και παράνομης - που στο μεταξύ δημιούργησε δικαιώματα και γενικά ευνοϊκές για το διοικούμενο καταστάσεις"
Οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί ότι οι ενέργειες αυτές έχουν σκοπό αφενός να τους τρομοκρατήσουν και να τους εκφοβίσουν και αφετέρου να εγκαθιδρύσουν το πιο σκληρό κομματικό κράτος, αδιαφορώντας αν αυτά συμβαίνουν σ'ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, το χώρο της υγείας.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν συσσωρευμένα προβλήματα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αν το ΕΣΥ υπάρχει και δεν έχει αφανιστεί οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το σύνολο των εργαζομένων, αψηφώντας το προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Και αυτό το προσωπικό δεν ζητάει τίποτα περισσότερο από ισονομία και αξιοπρέπεια.
Κύριοι διοικητές της υγείας, ο διοικητής δεν είναι Μονάρχης και οι εργαζόμενοι δεν είναι υπήκοοι. Αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Μονάρχης περιέβαλε με αγάπη, αμεροληψία και επιείκεια τους υπηκόους του.
Για μια ακόμα φορά είμαστε του ίδιου έργου θεατές.
Κοντολογίς οι δύο διοικητές εξέδωσαν τις παράνομες αυτές πράξεις και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κος Γιαννόπουλος είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων αυτών. Θα πρέπει λοιπόν ή  να ανακαλέσει ή να εγκρίνει τις καθαιρέσεις αυτές.
Αναμένουμε με αγωνία. Θα τις εγκρίνει; ή θα τις ανακαλέσει;. Θα ρισκάρει να υποπέσει - κατά την γνώμη μου - στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος;
Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η βελτίωση της διοίκησης, αποτελεί πλέον ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την ομαλή και αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας.
Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Πως να ελπίζει όμως κανείς όταν ο πρωθυπουργός της χώρας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο "τι θα κάνετε αν το ΣτΕ δεν εγκρίνει το νόμο Παπά για τα κανάλια;" απάντησε ανερυθρίαστα "δεν γίνονται αυτά "».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.