HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη (pics)

Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα στα αρχαία Στάγειρα επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια παρ...

Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα στα αρχαία Στάγειρα επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Όπως είπε ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, έπειτα από πολυετείς έρευνες η ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Με τη συμπλήρωση 2400 χρόνων από την γέννησή του Αριστοτέλη, ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης που αφιέρωσε στις ανασκαφές περισσότερα από 25 χρόνια, ανακοίνωσε το συμπέρασμα στο οποίο έχει οδηγηθεί για τη θέση του τάφου του Αριστοτέλη, του χώρου που στέγασε την τέφρα του φιλοσόφου.
Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 2.400 χρόνια από την γέννησή του. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και σε αυτό μετέχουν εκατοντάδες επιστήμονες από 41 χώρες.
«Το θέμα της ανακοίνωσής μου είναι ακριβώς αυτό: Ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα», δήλωσε ο κ. Κώστας Σισμανίδης. Όπως εξηγεί, στην αρχαιολογική περιοχή δεσπόζουν δύο λόφοι και έχουν ανασκαφεί η αρχαία αγορά, ο ναός του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς και στην ίδια ευθεία με αυτά το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη.
«Είναι ένα ιδιαίτερο κτίσμα αψιδωτό, πεταλόσχημο με νοητές διαστάσεις τετραγώνου 10 επι 10. Υπάρχει ένα ψηφιδωτό δάπεδο, μια εξαιρετική μαρμαροαπόθεση και στο κέντρο , σε μια κενή επιφάνεια , πρέπει να ήταν στημένος βωμός, όπου έχουμε βρεί στάκτες», λέει ο κ. Σισμανίδης και σημειώνει ότι για το εύρημα αυτό είναι ασύμβατη η όποια άλλη χρήση. «Εάν συνδυάσουμε τα ευρήματα με τις αρχαίες πηγές για τον τάφο του Αριστοτέλη τότε δεν έχουμε καμία αμφιβολία».
Επισημαίνει ότι, οι κάτοικοι στα αρχαία Στάγειρα είχαν τιμήσει ως ήρωα τον φιλόσοφο και νομοθέτη, ο οποίος ήταν και ο δεύτερος οικιστής της πόλης. Μάλιστα είχε μεσολαβήσει στον Φίλιππο της Μακεδονίας για να κτιστούν εκ νέου τα Στάγειρα τα οποία είχαν καταστραφεί.
Η ανακοίνωση του κ. Σισμανίδη περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες της ανασκαφής ενώ ο ίδιος ετοιμάζει μια τρίτομη επιστημονική έκδοση για τα ευρήματα στα Στάγειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.