HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Eurogroup: Εκλεισε η αξιολόγηση - Σε δύο τμήματα η δόση των 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την επόμενη δόση και το χρέος κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά απ...

Σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την επόμενη δόση και το χρέος κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πλήρη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα δοθεί τμηματικά. «Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά» πρόσθεσε, ενώ για το θέμα του χρέους υπογράμμισε ότι «η πιθανή ελάφρυνση, για το μεσοπρόθεσμο πακέτο θα γίνει στο τέλος του προγράμματος» δηλαδή το 2018.
Η εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα γίνει σε δύο υποδόσεις, η μία θα είναι της τάξεως των 7,5 δισ. τον Ιούνιο και η άλλη 2,8 δισ. ευρώ μετά το καλοκαίρι, αποφάσισε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την σχεδόν 11ωρη συνεδρίαση του οργάνου. Για το ζήτημα του χρέους αποφασίστηκε να επανεξεταστεί στο στάδιο των μακροπρόθεσμων μέτρων μετά το 2018. Σημαντικό είναι ότι απαλείφθηκε η αναφορά στην ανάγκη να υπάρχουν συνεχή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018. Στη δήλωση του Eurogroup υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

Ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πώλ Τόμσεν. Δύο βήματα θα προηγηθούν, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα. Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.»Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες», υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε «ευελιξία».

Μοσκοβισί: "Γυρίσαμε μια σελίδα"
Γυρίσαμε μια σελίδα στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέμσατα του Eurogroup. Η Ελλάδα moscoviciεπέδειξε υπευθυνότητα. Εχουμε μια καλή συμφωνία. Μια συνολικη συμφωνία που ανοίγεο τo δρόμο που είναι το σημαντικό για την Ελλάδα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ωστε να υπάρχει οικονομική ανάκαμψη, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Την ικανοποίηση του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία».

Ρέγκλινγκ: "το πρόγραμμα θα προχωρήσει μόλις καλυφθούν πλήρως τα προαπαιτούμενα."
Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει μόλις καλυφθούν πλήρως τα προαπαιτούμενα, με μερικές διορθώσεις που χρειάζονται, αλλά είναι είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι συμπληρώσεις που πρέπει να γίνουν αφορούν, την απελευθέρωση της αγοράς στο θέμα των κόκκινων δανείων, το συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ανακοίνωσε επίσης ότι η πρώτη δόση θα δοθεί αμέσως μετά την κάλυψη των προαπαιτουμένων και συγκεκριμένα μέσα στον Ιούνιο και θα είναι της τάξεως των 7,5 δισ, ευρώ, που θα αφορούν το χρέος και τις καθυστερούμενες οφειλές του κράτους.

Τσακαλώτος: "Η απαρχή του τέλους της ύφεσης"
Ως σημαντική στιγμή για την Ελλάδα περιέγραψε την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωσή του μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση. «Έχουμε φτάσει σε συμφωνία, η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε. Υπάρχει συμφωνία για την αποδέσμευση. Μέρος της δόσης θα είναι για τα οφειλόμενα του κράτους. Υπάρχει συμφωνία για το χρέος, κάποια από τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα» Για το χρέος ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι "κάποια από τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως" και ότι ο ESM θα αρχίσει να εργάζεται στο θέμα των επιτοκίων. Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είπε ότι θα εξειδικευθούν το 2018, αλλά ότι "ήδη ξέρουμε πως θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα".
Έκανε λόγο για "μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα". Επισήμανε ότι "έχουμε μία συμφωνία όχι μόνο για την αξιολόγηση αλλά και για το χρέος", καθώς τα δύο θέματα ενώθηκαν σε ένα, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι -όπως εξήγησε - το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να γίνει πρώτα η αξιολόγηση και μετά να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους. Επισήμανε ότι υπάρχει πλέον "γόνιμο έδαφος για αισιοδοξία ότι είναι το τέλος του φαύλου κύκλου για την Ελλάδα"

ΝΔ: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα
Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, που οδήγησε στο αποτέλεσμα του Eurogroup, αποδίδει, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ. «Η Κυβέρνηση καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλε μόνιμα μνημόνια με τον «κόφτη», και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες. «Τα έδωσε όλα»και δεν πήρε τίποτα! Γιατί; Διότι είναι παντελώς αναξιόπιστη» αναφέρει συγκεκριμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.