Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ Εκατό χρόνια πριν - (ανέκδοτες φωτογραφίες - μέρος 2)

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων άρθρων μας με φωτογραφικό υλικό από τη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα, παρουσιάζουμε τρεις (3) ανέ...

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων άρθρων μας με φωτογραφικό υλικό από τη δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα, παρουσιάζουμε τρεις (3) ανέκδοτες φωτογραφίες από το Λειβάρτζι και, ενδεχομένως, από τις αρχαιότερες του χωριού, της συλλογής του κ. Γιώργου Πέτκου στη Γουμένισσα του Κιλκίς.
Φωτογραφία 1: Η Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Λειβαρτζίου. Η παρουσία προσκυνητών στον πέριξ αυτής χώρο, δηλώνει γιορτή ή Θ. Λειτουργία στο Μοναστήρι. Τη μεγάλη ακμή της Αγίας Τριάδος είχε διαδεχθεί πλέον η παρακμή. Την εποχή εκείνη, όμως, λειτουργούσε με έναν ή δύο μοναχούς. Περισσότερα για τη Μονή διαβάστε εδώ: 

Φωτογραφία 2: Το σχολείο από άλλη θέση του φωτογράφου. Αριστερά φαίνεται η βορειοανατολική γωνία του Πύργου του Τομαρά και προς τα δεξιά και «πίσω» διακρίνεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής, με δύο κυπαρίσσια μπροστά από το ιερό.

Φωτογραφία 3: Τέσσερις, πιθανότατα Λειβαρτζινοί, έξω από το σχολείο, με πλάτη προς το ποτάμι. Πίσω τους φαίνεται πολύ καθαρά η κρέμαση* και η βαγένα* του μύλου του Θούα. Ο δρόμος για την Απανάκρη (απέναντι), ήταν τότε μονοπάτι, που αν διακρίνεται, διακρίνεται με δυσκολία.
Διαβάστε και τα προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με το θέμα:

1: Σχολείο και Πύργος Τομαρά:
2: Ι. Μ. Αγίων Θεοδώρων Αροανίας εκατό χρόνια πριν (και στοιχεία για το φωτογράφο): 
Συνεχίζουμε με το εκτενές άρθρο «Λειβάρτζι, εκατό χρόνια πριν! (Γ΄ Μέρος)». Σ’ αυτό θα παρουσιάσουμε περισσότερες φωτογραφίες/πρόσωπα-συγγενείς του φωτογράφου, και θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε πιο πολύ τον ίδιο.
=======================================
* Συμβουλευτείτε, παρακαλούμε, το «Καλαβρυτινό λεξικό».

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.