HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Κάλεσμα στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα για καινοτόμες ιδέες και προτάσεις

Κάλεσμα στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα να καταθέσουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις ώστε να συνδιαμορφώσουν την Έξυπνη Ε...

Κάλεσμα στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα να καταθέσουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις ώστε να συνδιαμορφώσουν την Έξυπνη Εξειδίκευση απηύθυνε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο των εργασιών του 5oυ FORUM Ενέργειας.
Το έκανε πράξη μέσα από τρεις παράλληλες συνεδρίες που οργάνωσε, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να αναπτύξουν δυναμικές και εξωστρεφείς προτάσεις.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θέλει να διαμορφώσει το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, μέσω διαβούλευσης. Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε τον παραγωγικό μας ιστό και να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας» τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Θέλουμε συμμάχους, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, την επιχειρηματικότητα. Αν πετύχουμε θα έχουμε κάνει τη μεγάλη ανατροπή».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξόπουλος, τονίζοντας τη χρησιμότητα της διαβούλευσης, μέσα από την οποία προκύπτουν οι κατευθύνσεις ως προς τα αντικείμενα και τις δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στην έξυπνη εξειδίκευση. «Θα διαμορφώσουμε τις προκηρύξεις με βάση τις κατευθύνσεις» ανέφερε.
Διεξοδικά στην έξυπνη εξειδίκευση και στα βήματα που έχουν γίνει, αναφέρθηκε η Άλκηστη Σταθοπούλου, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δ. Ελλάδος. Όπως εξήγησε «έξυπνη εξειδίκευση είναι ο προσδιορισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων της Περιφέρειας, επισημαίνοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της και συγκεντρώνοντας τοπικούς παράγοντες και πόρους γύρω από ένα όραμα για το μέλλον τους: την Αριστεία». Σημαίνει επίσης, ενίσχυση των περιφερειακών συστημάτων καινοτομίας, μεγιστοποίηση των ροών γνώσης και εξάπλωση των ωφελειών της καινοτομίας σε όλο το εύρος της περιφερειακής οικονομίας. Προβλέπει, τη συμμετοχή των δυναμικών φορέων της περιφερειακής οικονομίας και ενθάρρυνση για την καινοτομία και την ανάπτυξη».
Ήδη υπάρχει εξειδίκευση σε τρεις περιοχές:
• Τουρισμός - Πολιτισμός
• Γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες και τρόφιμα-ποτά
• Προηγμένα υλικά και Μικροηλεκτρονική και ταυτόχρονη ανάπτυξη σημαντικών συνεργιών με ΤΠΕ, ενεργειακά συστήματα και εφαρμογές.
Στόχοι της έξυπνης εξειδίκευσης είναι:
• Η ανακάλυψη καινοτομικών ιδεών, προτάσεων και έργων στην επιχειρηματικότητα των προτεραιοτήτων της RIS3
• Η καταγραφή των διαθέσιμων ιδεών για ερευνητικά ή και καινοτομικά έργα, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα η 1η πιλοτική πρόσκληση για τέτοιου είδους έργα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Όπως ανέφερε η κα Σταθοπούλου, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις εργασίας στους τομείς Μικρο-ηλεκτρονική & Προηγμένα Υλικά, Οινοποιία, Τουρισμός, Πολιτισμός, Δυναμικές και εξωστρεφείς καλλιέργειες, ενώ ακολουθούν οι ο τομείς της RIS3 κτηνοτροφικά προϊόντα αξίας (Τυροκομικά), προϊόντα «σημαίες» (Ελαιοπαραγωγοί), θερμοκηπιακές καλλιέργειες φρούτων, θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.