HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνταγή για Τριφτάδες!

γράφει ο Νίκος Παπακωνστανόπουλος Οι τριφτάδες είναι χειροποίητο σπιτικό ζυμαρικό, πολύ εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του. Τρώγοντα...

γράφει ο Νίκος Παπακωνστανόπουλος
Οι τριφτάδες είναι χειροποίητο σπιτικό ζυμαρικό, πολύ εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του. Τρώγονται με ψωμί (χοντρές), λίγο μετά που βγαίνουν από τη φωτιά, ή και ως παχύρευστο ρόφημα (ψιλές). Χωρίς ψωμί δεν είναι χορταστικές, αλλά ζεσταίνουν, γι’ αυτό και τα παλαιότερα χρόνια ήταν πολύ ευεργετικές στον κόσμο της ξωμαχιάς των χωριών μας κατά τους χειμερινούς μήνες. 
Τα υλικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή της ζύμης είναι αλεύρι, νερό κι αλάτι. Βάζουμε το αλάτι στο νερό και το ζεσταίνουμε στους 40ο C, περίπου. Το ρίχνουμε λίγο-λίγο και «ραντιστό» με το χέρι μας στο αλεύρι, το οποίο παράλληλα ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να γίνει «σφιχτή», ώστε με το κυκλικό τρίψιμο στις παλάμες να σχηματίζονται μικροί κόκκοι. Πιθανότατα η διαδικασία αυτή με τις παλάμες έδωσε και την ονομασία στο ζυμαρικό. Ανάλογα με το μέγεθος τις διακρίνουμε σε ψιλές και χοντρές, όπως προαναφέρθηκε. Οι ψιλές έχουν μέγεθος μέχρι το κεφάλι ενός σπίρτου, περίπου, και οι χοντρές λίγο μεγαλύτερο.
Για πετυχημένη συνταγή σημαντικό είναι να έχουμε σκληρό αλεύρι καλής ποιότητος. 
Τις σχηματισμένες τριφτάδες αφήνουμε για λίγα μόνο λεπτά σε μια καθαρή πετσέτα κι αμέσως μετά τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το νερό, όταν αυτό κοντεύει να βράσει. Από τη στιγμή εκείνη ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δούμε το φαγητό να φουσκώνει. Οι τριφτάδες μας τότε είναι έτοιμες και σχεδόν αμέσως σερβίρονται σε βαθειά πιάτα ή κούπες. Παραδοσιακά, δεν βάζουμε λάδι στο μαγείρεμα, αλλά μόνο τρεις-τέσσερις κουταλιές κρασί σε κάθε πιάτο.
Η πολύ συχνή κάποτε αυτή συνήθεια σε κάθε νοικοκυριό στα Καλαβρυτοχώρια, αναβίωσε στον ξενώνα «το Γρέκι» στο Λειβάρτζι, στις 13 Μάρτη 2016, την Κυριακή της τελευταίας αποκριάς. Το ζύμωμα και το βράσιμο έγιναν με τον παραδοσιακό τρόπο: σε ξύλινη σκάφη και σε τέντζερη, αντίστοιχα! 
Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι Λειβαρτζινοί «Οικονομιδαίοι», ιδρυτές/ιδιοκτήτες της ΧΡΩΠΕΙ και Μεγάλοι Ευεργέτες, δεν κατελήφθησαν από κενοδοξία. Αντίθετα, ομολογούσαν πως ανατράφηκαν με τριφτάδες! (Διαβάστε το σχετικό άρθρο: 
Τις φωτογραφίες δανειστήκαμε από το πάντα φιλόξενο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS. Διαβάστε και το άρθρο με το θέμα στην ίδια ιστοσελίδα: 
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.