HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στους τόπους ολοκαυτωμάτων των Ιωαννίνων ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας κ. Γιώργος Λαζουρά...


Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας κ. Γιώργος Λαζουράς παρέστη, το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015, στις εκδηλώσεις και τελετές που διεξήχθησαν για την απόδοση τιμής και μνήμης, στους 152 εκτελεσθέντες, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, κατοίκους της μαρτυρικής Μουσιωτίτσας του δήμου Δωδώνης Ιωαννίνων, στις 25-7-1943 και στους 15 εκτελεσθέντες, από τα ίδια στρατεύματα κατοχής, κατοίκους του μαρτυρικού Μεσοβουνίου του Δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων, στις 18 έως 25-7-1943.
Στο σύντομο χαιρετισμό, που έκανε ο δήμαρχος Καλαβρύτων στη μαρτυρική Μουσιωτίτσα, αναφέρθηκε στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης των ολοκαυτωμάτων για να μας εμπνέει και να μας διδάσκει ώστε να μην ξαναγίνει πόλεμος, να πρυτανεύει η ειρήνη, να καταδικάζεται ο φασισμός, ο ναζισμός και ο κάθε μορφής ολοκληρωτισμός και να προωθείται και να ενισχύεται η φιλία και η συναδέλφωση των λαών και των νέων μας. Επίσης, έκανε, ειδική αναφορά στην ανεκπλήρωτη και απαράγραπτη οφειλή που έχει η Γερμανία απέναντι στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά και στα θύματα των ολοκαυτωμάτων και τους απογόνους τους, για τη δίκαιη και πλήρη καταβολή και εξόφληση των οφειλομένων, ακόμη, γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων τονίζοντας ότι, η μαρτυρική Μουσιωτίτσα και τα υπόλοιπα μαρτυρικά χωριά και πόλεις, αναμένουν τη δικαίωση των εκτελεσθέντων, με την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων, όχι, τόσο για την οικονομική τους αξία, αλλά για τη, βαρύνουσα, ηθική τους σημασία και διάσταση. Κλείνουμε το τραύμα του πολέμου αλλά δε σβήνουμε τη μνήμη των άδικα εκτελεσθέντων. Και το τραύμα του πολέμου δεν επουλώνεται πλήρως, χωρίς την πλήρη καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, ανέφερε, χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.
Στο Μεσοβούνι Ζαγορίου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, ήταν, ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, με θέμα “72 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του Μεσοβουνίου. Με τη μνήμη ζωντανή”, μαζί, με το Δημήτρη Χαντζαρόπουλο, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, το Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, την καθηγήτρια φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κωστοπούλου και τον Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου Αλέκο Φαρμάκη.
Στις εκδηλώσεις αυτές εκτός από τους Δημάρχους των μαρτυρικών Δήμων Δωδώνης, Χρήστο Ντακαλέτση και Ζαγορίου, Βασίλη Σπύρου, παραβρέθηκαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Γαλανοπούλου – Τσούφη και Ιωάννης Στέφος, πολλοί άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Την Κυριακή, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων επισκέφθηκε τα Ζαγοροχώρια, από τα οποία 15 έχουν χαρακτηρισθεί μαρτυρικά χωριά, καθώς και τα Ζαγοροχώρια Άνω Πεδινά (Σουδενά) και Κάτω Πεδινά (Σουδενά), από τα οποία, κατά την παράδοση, έλκουν την καταγωγή τους τα χωριά Άνω και Κάτω Σουδενά (Άνω και Κάτω Λουσοί) του Δήμου Καλαβρύτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.