HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΤΟΥΡΛΑΔΑ: Γιορτάζει το ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου - Κτίσμα του 1897

Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015 εορτή Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Α...


Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015 εορτή Την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015, εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, γιορτάζει το ομώνυμο εξωκλήσι της Τουρλάδας Καλαβρύτων. Το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου, βρίσκεται κάτω από τον λόφο του Αγ. Κωσταντίνου, είναι ένα από τα 6 ξωκλήσια του χωριού και κτίσθηκε το 1897.
Οι ναοί της Τουρλάδας
Στην Τουρλάδα υπάρχουν δύο εκκλησίες εντός του χωριού, ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχουν έξι εξωκλήσια.
Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Ανδρέας. Χτίστηκε το 1880 και είναι ρυθμού βασιλικής. Αξιόλογο είναι το καμπαναριό της εκκλησίας το οποίο διακρίνει η έξοχη μαστοριά των ντόπιων πετροχτιστάδων.
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη το 1912. Πρόσφατα ανακαινισμένη, αποτελεί κόσμημα τοπικής αρχιτεκτονικής. Γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής και το δεκαπενταύγουστο.
Τα εξωκλήσια βρίσκονται διάσπαρτα στην αγροτική περιφέρεια της Τουρλάδας. Το παλιότερο είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Υπολογίζεται ότι πρωτοχτίστηκε στα 1700 περίπου και αποτελούσε την εκκλησία του παλαιότερου οικισμού, που ονομαζόταν Ζευγολατιό. Σημαντικά ακόμα είναι τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου πλησίον του μνημείου της Φροξυλιάς και του Αγίου Στεφάνου λίγο πριν την είσοδο στο χωριό.
Τα υπόλοιπα, νεώτερα, εξωκλήσια του χωριού είναι: η Αγία Παρασκευή, οι Άγιοι Κωνσταντίνος & Ελένη και ο Προφήτης Ηλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.