HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Με τρεις καλαβρυτινούς το νέο Δ.Σ του ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821

Με τρεις καλαβρυτινούς, τον  Ανδρέα Ζαΐμη, τον Αντώνιο Πετμεζά  και τον  Δημήτριο Σταθακόπουλο  το νέο 9μελές Δ.Σ του ομίλου Απογόνων...


Με τρεις καλαβρυτινούς, τον Ανδρέα Ζαΐμη, τον Αντώνιο Πετμεζά και τον Δημήτριο Σταθακόπουλο το νέο 9μελές Δ.Σ του ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 όπως προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ανδρέας Ζαΐμης
Ο επίτιμος σήμερα δικηγόρος Ανδρέας Ζαΐμης είναι απόγονος του συνονόματού του βασικού παράγοντα της επανάστασης από τα Καλάβρυτα. «Όλοι οι πρόγονοί μου είχαν υπηρετήσει στα ανώτατα αξιώματα, με κορυφαίο τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, δύο φορές Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανειλημμένα πρωθυπουργό. Λόγω του συμβιβαστικού του πνεύματος, ήταν ο πολιτικός που κατέλαβε τα περισσότερα αξιώματα και για περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα μέχρι και σήμερα». Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με τα κοινά το 1946, αλλά πολιτεύθηκε μόνο το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας. Έχει υπηρετήσει ως υφυπουργός στα Υπουργεία Οικονομικών, Αμύνης και Εξωτερικών και ως γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης ήταν για κάποια περίοδο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατραίων. Σήμερα υπηρετεί σε οργανισμούς που ασχολούνται με κοινωφελή έργα ή εθνικά θέματα. Όταν εργαζόταν στο Υπουργείο Αμύνης, κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο εργοστάσιο ελαφρού οπλισμού (Ε.Β.Ο). Ναυπήγησε επίσης τις πρώτες πυραυλακάτους, σκάφη υψηλής τεχνολογίας, σε ελληνικά ναυπηγεία.
Δηλώνει πάντα παρών σε κάθε Καλαβρυτινή εκδήλωση, πάντα ακμαίος και δραστήριος.

Aντώνιος Πετμεζάς
O Aντώνιος Πετμεζάς, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, είναι γιος του αείμνηστου αντιναυάρχου και προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Γκολφίνου Πετμεζά.
Έχει υπηρετήσει σε υποβρύχια και αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και παραιτήθηκε με το βαθμό του αντιπλοιάρχου.
Έκτοτε μέχρι και σήμερα, είναι διευθυντής προσωπικού σε ομίλους υπηρεσιών υγείας. Από τους προγόνους του, προεπαναστατικά, σπουδαίο ρόλο έπαιξε ο Αθανάσιος Πετμεζάς, ο οποίος, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Zαχαριά, δημιούργησε τη θρυλική αρματολική τριανδρία, το 1785. Στον Αγώνα του 1821 πρωτοστάτησαν ακόμη οι Πετμεζαίοι Αναγνώστης –ο θάνατός του έχει απαθανατιστεί από το Γερμανό ζωγράφο Von Hess– Βασίλειος, Νικόλαος, Γκολφίνος, Kωσταντής και Παναγιωτάκης. Συνολικά, έπεσαν υπέρ πατρίδος 28. Ορμητήριο της οικογένειας ήταν ο πύργος τους στα Κάτω Σουδενά Καλαβρύτων, τον οποίο ο κ. Πετμεζάς διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί σήμερα τόπο ξεκούρασης και περισυλλογής για τον ίδιο και την οικογένειά του. O πύργος, ενετικής περιόδου, είναι ένας από τους παλαιότερους της ορεινής Πελοποννήσου και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. «Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, παρακολουθούμε οικογενειακώς την αναπαράσταση της κήρυξης της Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και αναπολούμε το παρελθόν», δηλώνει ο ίδιος.
O Aντώνιος Πετμεζάς είναι εκλεγμένο μέλος της του Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Δημήτρης Σταθακόπουλος
Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στον Πειραιά , καταγόμενος και από τους δύο (2) γονείς του, Οδυσσέα Σταθακόπουλο και Αικατερίνη Τσερνοτοπούλου – Σταθακοπούλου, από το Λευκάσιο ( πρώην Τσορωτά ) Καλαβρύτων.
Είναι Δρ Κοινωνιολογίας της ιστορίας οθωμανικής περιόδου και του πολιτισμού, Παντείου πανεπιστημίου. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, εκλεγμένο μέλος από τη Βουλή στο Δ.Σ της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ). Μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, Διπλωματούχος Μαίστωρ Βυζαντινής Μουσικής – Μουσικός και πρώην αθλητής υδατοσφαίρισης και ιστιοπλοΐας, με γενικότερο επιστημονικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργο.
Το 2011 αντέκρουσε εγγράφως επιστημονικά και τεκμηριωμένα την τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ για το 1821 με το έργο του ΤΑ ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΑ (τα άστοχα), το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις SeaBurn του Dr Sam Chewkas στη Νέα Υόρκη και διατίθεται παγκοσμίως μέσω του μεγαλύτερου διαδικτυακού βιβλιοπωλείου ΑΜΑΖΟΝ.
Εκ μητρός κατάγεται από τον Ιωάννη Τσερνοτάμπεη (1470 -1535), το Νικόλαο Τσερνοτάμπεη ( 1500-1571 ) , τον Ιωάννη Τσερνοτάμπεη ( 1530-1571, ο οποίος εξελεπίσθη από τους Οθωμανούς για την επανάσταση του Σεπτεμβρίου 1571 που ξέσπασε με βάση τη μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας ), καθώς και τον αγωνιστή του 1821 και Φιλικό, Ιωάννη Τσερνοτόπουλο, δημογέροντα Τσορωτά και της ομάδας Πετμεζαίων.
Εκ πατρός κατάγεται από τον Τσορωταίο (Λευκάσιο, με απώτερη Αρκαδική καταγωγή) αγωνιστή του ’21 Δημήτριο Σταθακόπλο (Σταθακόπουλο), ομοίως της ομάδας Πετμεζαίων.
Για την καταγωγή του και κυρίως για τη δική του προσφορά στην ιστορία, το 2012 τιμήθηκε από τον Όμιλο απογόνων αγωνιστών 1821 και ιστορικών γενεών της Ελλάδας, με το χρυσό μετάλλιο του Ομίλου . Είναι ιστορικός και νομικός σύμβουλος του ομίλου και από την 26.2.2015, εκλεγμένο μέλος του.
Είναι ιστορικός και νομικός σύμβουλος του ομίλου και από την 26.2.2015, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του εν λόγω ομίλου .
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.