HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παραδοσιακοι οργανοπαίχτες των Καλαβρύτων

γράφει ο  Γεώργιος Β. Γκλαβάς Στη λεβεντογένα περιοχή των Καλαβρύτων, οι άνθρωποι ανέκαθεν, εκδήλωναν τα συναισθήματά τους, του...


γράφει ο Γεώργιος Β. Γκλαβάς
Στη λεβεντογένα περιοχή των Καλαβρύτων, οι άνθρωποι ανέκαθεν, εκδήλωναν τα συναισθήματά τους, τους πόθους και τους καημούς τους, με τα τραγούδια και το χορό. Οι Καλαβρυτινοί, όταν τους έπιανε το παράπονο και ξεχείλιζε το φαρμάκι του πόνου, από τις δυσκολίες, τα βάσανα και τις συμφορές της πολυκύμαντης ζωής τους, δεν είχαν άλλο τρόπο για να ξεγελάσουν τις στενοχώριες και τις πίκρες τους, παρά μόνο το βάλσαμο του τραγουδιού που το συνόδευαν με τα φυσικότερα και εκφραστικότερα μουσικά όργανα τα οποία διέθεταν. Ανάμεσα στα παλαιότερα παραδοσιακά όργανα συγκαταλέγονταν το ταβούλι ή νταούλι και οι πίπιζες (καραμούζες) που, με το βροντερό και στριγκλιάρικο ήχο τους, σε αναστάτωναν και σ’ έκαναν να χορέψεις και ας μην ήξερες χορό ! Ανάμεσα στους πλέον φημισμένους αυθεντικούς εκτελεστές τους ήταν και η θρυλική τριάδα ″Μπακόπουλου″ η οποία άφησε εποχή στη δημοτική μας παράδοση. Την αχώριστη τριάδα συγκροτούσαν ο επιδέξιος ταβουλιάρης Θεόδωρος Μπακόπουλος, από το χωριό Κρινόφυτα, με τους αυτοδίδακτους και μερακλήδες καραμουζοπαίχτες Μήτσο Ανδριόπουλο, από το Σκεπαστό και Αργύρη Λαμπίρη, από τον Κλείτορα, οι οποίοι, με την αδιάλειπτη παρουσία τους, επί πενήντα και πλέον χρόνια, στα τοπικά ανεπανάληπτα πανηγύρια, στους γάμους και στις άλλες αυθόρμητες εκδηλώσεις των υπέροχων χωριών μας, σκόρπιζαν τη χαρά, το γέλιο και το ξεφάντωμα, που δεν πρόκειται να ζήσει ποτέ ξανά ο τόπος μας !!! Γι’ αυτό αξίζει να τους θυμόμαστε και να τους τιμούμε !

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ

O Γεώργιος Β. Γκλαβάς γεννήθηκε το 1947 στα Καστριά Καλαβρύτων. Εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος σε γνωστές ασφαλιστικές εταιρείες και σήμερα είναι συνταξιούχος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, από το 1974 και από την Πάτρα όπου εγκαταστάθηκε, έθεσε ως στόχο του την αξιοποίηση του θαυμαστού Σπηλαίου ″Των Λιμνών″ που βρίσκεται στο χωριό του. Για το σκοπό αυτό δραστηριοποιήθηκε και συνεργάστηκε με αρκετούς φορείς όπως, τον ″Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας″ , τον Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πατρών, την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία κ. ά., ενώ πρωτοστάτησε και στη δημιουργία Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών ″Σπήλαιο των Λιμνών″. Ως συντονιστής ειδικής Νομαρχιακής ″Επιτροπής Αξιοποίησης Σπηλαίου Καστριών″ , εργάστηκε ακατάπαυστα, επί αρκετά χρόνια, για την αξιοποίηση και λειτουργία του ιδιόρρυθμου Σπηλαίου. Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, την πρώην Νομαρχία Αχαΐας και κοινότητα Καστριών κατόρθωσε, ξεπερνώντας αφάνταστες δυσκολίες και εμπόδια , να δημιουργήσει μια πρότυπη και βιώσιμη επιχείρηση, την πρώην Κοινοτική Επιχείρηση ″ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ’’ Καστριών, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος του πρώτου Δ. Σ. Με πληθώρα δημοσιευμάτων και συνεντεύξεών του στα ΜΜΕ συνέβαλε στην προβολή και ανάδειξη του μυθικού Σπηλαίου. Επιστέγασμα του δύσκολου αυτού έργου αποτελεί το εικονογραφημένο βιβλίο του ″ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ’’, μεταφρασμένο στην Αγγλική και Γερμανική γλώσσα. Στην περίοδο 2002 - 06 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος Κλειτορίας και διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.