HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η "Ελευθεροτυπία" για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα - Συνέντευξη Δημ. Βαρβιτσιώτη

Ολοσέλιδο αφιέρωμα είχε το χθεσινό φύλλο (28.11) της "Ελευθεροτυπίας" για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα  με αφορμή την επετειακή ε...

Ολοσέλιδο αφιέρωμα είχε το χθεσινό φύλλο (28.11) της "Ελευθεροτυπίας" για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα  με αφορμή την επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει η Παγκαλαβρυτινή Ένωση" τη Κυριακή 1η Δεκεμβρίου (διαβάστε για την εκδήλωση εδώ) με συνέντευξη του προέδρου της Παγκαλαβρυτινής, κ. Δημ. Βαρβιτσιώτη στην συντάκτη Γιώργο Κιούση

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Από 5 μέχρι 15 Δεκεμβρίου 1943 στην «Επιχείρηση Καλάβρυτα» εκτελέστηκαν συνολικά 779 Ελληνες στις περιοχές Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρωγοί, Κάτω Ζαχλωρού, Ανω Ζαχλωρού, Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, Σούβαρδο, Βραχνί, Πριόλιθος, Σκεπαστό, Τρεχλό, Μάνεσι, Μάζι, Βλασία, Παπαντώνη, Μαζέικα (Κλειτορία), Τουρλάδα, Αρμπουνας, Παγκράτι και αλλού.
Ορθρος της ελευθερίας, βωμός θυσίας για την ελευθερία της Ευρώπης. Μνήμη, πένθος, ελπίδα
Όρθρος της ελευθερίας, βωμός θυσίας για την ελευθερία της Ευρώπης. Μνήμη, πένθος, ελπίδα
Τα Καλάβρυτα, τα μοναστήρια και πολλά χωριά πυρπολήθηκαν, ενώ άλλα βομβαρδίστηκαν και ισοπεδώθηκαν. Γενικότερα οι γερμανικές και ιταλικές επιχειρήσεις του 1943 στην περιοχή Καλαβρύτων στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 900 ανθρώπους, ενώ οι Γερμανοί αποχωρώντας πήραν μαζί τους τεράστιες ποσότητες τροφίμων και ζώντων ζώων, όλα τα χρήματα από τις τράπεζες των Καλαβρύτων και όλα τα τιμαλφή των πολιτών. Την Κυριακή, ώρα 10.00 έως 3.00 μ.μ. στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, Πανεπιστημίου 22 και Ομήρου στην Αθήνα, η Παγκαλαβρυτινή Ενωση διοργανώνει εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τα 70 χρόνια από το καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα Κατοχής. Μιλάμε με τον πρόεδρο της Ένωσης, Δημήτρη Βαρβιτσιώτη.

- Η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα;

«Για την τραγωδία των Καλαβρύτων έχουν γραφεί σελίδες που στη συνείδηση του λαού έχουν αποτυπωθεί σαν μία από τις πιο τραγικές ιστορίες του έθνους. Στόχος του γερμανικού επιτελείου ήταν να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Αποφάσισαν να δώσουν τέτοιου είδους χτυπήματα στην Ελλάδα, ώστε να πλήξουν όλο τον πληθυσμό και τρομοκρατημένος αυτός να σταματήσει να υποστηρίζει το αντάρτικο κίνημα. Ενας τρίτος στόχος του γερμανικού επιτελείου ήταν να χτυπήσουν τα Καλάβρυτα καθότι βρίσκονταν σε στρατηγική τοποθεσία, σε περίπτωση που οι Σύμμαχοι αποφάσιζαν να κάνουν απόβαση στην Πελοπόννησο, ενώ επίσης αποτελούσαν σύμβολο της Επανάστασης από το 1821».

- Στυγνός εγκληματίας;

«Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση ναζιστή στρατιωτικού ηγέτη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του διοικητή της Βέρμαχτ στην Πελοπόννησο, του στρατηγού Καρλ φον Λε Σουίρ, που διέταξε τη διεξαγωγή εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην επαρχία Καλαβρύτων. Στυγνός εγκληματίας πολέμου. Σαράντα πέντε ετών τότε, είχε λάβει μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε ήδη διακριθεί για τις υπηρεσίες του στο ναζισμό κατά τον Β', ώστε να αναλάβει ύψιστα στρατιωτικά αξιώματα και το 1942 να παρασημοφορηθεί με τον "χρυσό γερμανικό σταυρό". Ως διοικητής της 117 Μεραρχίας Καταδρομών ευθύνεται για πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων στη βόρεια Πελοπόννησο, με αποκορύφωμα το καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα».

- Μόνο αυτός;

«Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί οπωσδήποτε πριν από την εκτέλεση των αιχμαλώτων, όπως προκύπτει από σχετικές πηγές, και επομένως δεν ευσταθεί η ευρύτατα διαδεδομένη και αποπροσανατολιστική "θεωρία περί αντιποίνων". Αντίθετα, η "Επιχείρηση Καλάβρυτα" συνδέεται άμεσα με γενικότερες σχετικές επιτελικές αποφάσεις των ναζί».

- Οι γερμανικές αποζημιώσεις;

«Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα το θέμα να στοιχειοθετηθεί με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και να υποστηριχθεί τόσο νομικά όσο και από πλευράς πολιτείας. Το έγκλημα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων το 1943 παραμένει αδικαίωτο. Ακόμη δεν έχει καν ζητηθεί "συγγνώμη" από τους Γερμανούς αναγνωρίζοντας την ευθύνη τους. Τα Καλάβρυτα αποτελούν μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η ληστρική επιδρομή των ναζί έχει καταγραφεί με πλήρη λεπτομέρεια. Με την ύπαρξη αυτών των στοιχείων μπορεί και πρέπει να στοιχειοθετηθούν διεκδικήσεις και εμείς ως Παγκαλαβρυτινός Φορέας θα λειτουργήσουμε υποστηρίζοντας ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.