HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Πρ. Παυλόπουλος κατέθεσε ερώτηση για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, όπως είχε αποκλειστικά δημοσιεύσει το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Όπως αποκλειστικά είχε δημοσιεύσει το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS ( δείτε εδώ ) ο τ.υπουργός της Ν.Δ. καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε Ε...



Όπως αποκλειστικά είχε δημοσιεύσει το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS (δείτε εδώ) ο τ.υπουργός της Ν.Δ. καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, κ.κ. Ρουπακιώτη και Στουρνάρα για να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία εάν στην έκθεση των στοιχείων που συνέλεξε ο Υπ. Οικονομικών και διαβιβάστηκαν από τον υπ. Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο για γνωμοδότηση στην ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του κράτους συμπεριλαμβάνονται και τα δικαστικά έγραφα και ντοκουμέντα που αναφέρονται στα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά την περίοδο 1941-44 σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα οποία συνέταξε για το σκοπό αυτό το τριμελές δικαστικό συμβούλιο του Εθνικού Ελληνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου. 
Ο τ. υπουργός καθηγητής κ.Παυλόπουλος έπειτα από συνεργασία με τον ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλο και το kalavrytanews.com με την επερώτηση ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ανοίξουν οι φάκελοι των εγκληματιών πολέμων, οι σχετικές δικογραφίες και τα παραπεμπτικά βουλεύματα που παραδόθηκαν, για τα περαιτέρω, στο Εφετείο Αθηνών, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα τα πρωτότυπα των 850 βουλευμάτων, μετά την διάλυση του Εθνικού Ελληνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου.

Ειδικότερα ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Κανελλόπουλος παρέδωσε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για το θέμα αυτό το οποίο έχει ως εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συντακτικής πράξης 73/1945, συγκροτήθηκε Δικαστικό Συμβούλιο στην Κεντρική Υπηρεσία του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου [1941-1944] Ε.Ε.Γ.Ε.Π., τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, συγκείμενο από τους 1) Δημήτριο Κιουσόπουλο, Αντιεισαγγελέα παρά τω Αρείω Πάγω (Πρόεδρος), 2) Ανδρέα Τούση, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών (Μέλος) και Σπηλ. Παυλόπουλο, Πρωτοδίκη (Μέλος) προκειμένου να διενεργήσει τις απαραίτητες ανακριτικές πράξεις κ.λπ. κατά των υπευθύνων που διέπραξαν εγκλήματα κατά του άμαχου Ελληνικού Λαού κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής [1941-1944 – Βούλγαροι – Ιταλοί – Γερμανοί] προκειμένου να καταλογι­σθούν οι δέουσες ποινικές ευθύνες κατά των υπαιτίων.

Γραμματέας του Συμβουλίου ορίστηκε ο Δικαστικός Υπάλληλος του Πρωτοδικείου Αθηνών Νικόλαος Ράπτης.

2. Μετά από διεξαχθείσα ανάκριση κατά των διαπραξάντων τα εγκλήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και με βάση τις σχηματισθείσες για κάθε υπόθεση δικογραφίες, οι σχετικές υποθέσεις εισήχθησαν, μετά παραγγελίας του Διευθυντού της Ε.Ε.Γ.Ε.Π. [Δημητρίου Κιουσόπουλου] στο ανωτέρω Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί αυτό σχετικώς.

3. Το ανωτέρω Δικαστικό Συμβούλιο για κάθε σχηματισθείσα δικογραφία (850 συνολικά για όλη την Ελλάδα) εξέδωσε 850 παραπεμπτικά βουλεύματα προκειμένου να δικαστούν οι υπεύθυνοι ενώπιον του αρμοδίου Διαρκούς Στρατοδικείου της χώρας. Κατά των χαρακτηρισθέντων ως κατηγορουμένων εξεδόθησαν σχετικά εντάλματα σύλληψης αυτών και τούτων επιτευχθησομένων την προφυλάκιση αυτών μέχρι οριστικής εκδικάσεως των κατ’ αυτών κατηγοριών. Τα ανωτέρω εκδοθέντα 850 βουλεύματα περιγράφουν με σαφήνεια τις ποινικές ευθύνες των υπαιτίων καθώς και τις επαναχθείσες υπ’ αυτών καταστροφές σε κινητά και ακίνητα πράγματα των παθόντων κ.λπ.

4. Μετά τη διάλυση της Ε.Ε.Γ.Ε.Π. οι σχετικές δικογραφίες και τα παραπεμπτικά βουλεύματα παραδόθηκαν, για τα περαιτέρω, στο Εφετείο Αθηνών, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα τα πρωτότυπα των 850 βουλευμάτων, γιατί οι σχετικοί φάκελοι των δικογραφιών μετά την υπόθεση Μέρτεν, παραδόθηκαν στον Ομοσπονδιακό Υπουργό Δικαιοσύνης της Δυτικής Γερμανίας, από τον προαχθέντα σε Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Ανδρέα Τούση.

5. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τηρείται σχετικός προς τούτο φάκελος, με τίτλο «Εγκληματίες Πολέμου», όπου φυλάσσεται η σχετική με την παράδοση των υποθέσεων στη Γερμανία αλληλογραφία και η περαιτέρω εξέλιξη.

6. Σχετικά αντίγραφα των βουλευμάτων και του φακέλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν παραδοθεί, ύστερα από σχετική έρευνα για την UNTERNEHMENKALAWRYTA (Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα 05-15.12.1943], στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από τον ιστορικό ερευνητή κ. Δημήτριο Κανελλόπουλο (ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ).



Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Δικαστικά στοιχεία για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές των στρατευμάτων κατοχής»

1. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συντακτικής πράξης 73/1945, συγκροτήθηκε Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο στην Κεντρική Υπηρεσία του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου (1941-1944), συγκείμενο από τους α) Δημήτριο Κιουσόπουλο, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (Πρόεδρος), β) Ανδρέα Τούση, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών (Μέλος) και Σπηλ. Παυλόπουλο, Πρωτοδίκη (Μέλος), προκειμένου:

να διενεργήσει τις απαραίτητες ανακριτικές πράξεις κατά των υπευθύνων, που διέπραξαν εγκλήματα κατά του άμαχου Ελληνικού Λαού κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής (1941-44, Βούλγαροι, Ιταλοί, Γερμανοί) και
να καταλογισθούν οι δέουσες ποινικές και λοιπές ευθύνες κατά των υπαιτίων.
2. Το ανωτέρω Δικαστικό Συμβούλιο για κάθε σχηματισθείσα δικογραφία (850 συνολικά για όλη την Ελλάδα) εξέδωσε 850 παραπεμπτικά βουλεύματα, προκειμένου να δικασθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον του αρμόδιου Διαρκούς Στρατοδικείου της Χώρας. Τα εκδοθέντα 850 βουλεύματα περιγράφουν με σαφήνεια όχι μόνο τις ποινικές ευθύνες των υπαιτίων. Αλλά και τις επανεχθείσες υπ’ αυτών καταστροφές σε κινητά και ακίνητα πράγματα των παθόντων.

3. Μετά τη διάλυση του Ε.Ε.Γ.Ε.Π. οι σχετικές δικογραφίες και τα παραπεμπτικά βουλεύματα παραδόθηκαν, για τα περαιτέρω, στο Εφετείο Αθηνών, όπου φυλάσσονται ως σήμερα τα πρωτότυπά τους.

Υπό τα δεδομένα αυτά:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

1. Τ’ αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που χειρίζονται το όλο θέμα των ως άνω πολεμικών αποζημιώσεων, γνωρίζουν την ύπαρξη των δικογραφιών αυτών και τα στοιχεία που εμπεριέχουν;

2. Δεν θα ήταν χρήσιμο αντίγραφα των δικογραφιών αυτών να περιέλθουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο έχει στο μεταξύ επιληφθεί της όλης υπόθεσης;

Αθήνα, 23 Μαΐου 2013
Ο ερωτών Βουλευτής

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Α΄ Αθηνών

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.