HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αποκλειστικό: Τα Δικαστικά στοιχεία για τις Πολεμικές Αποζημιώσεις σε Επίκαιρη Ερώτηση του Πρ. Παυλόπουλου

Σύμφωνα με  Αποκλειστικές  πληροφορίες του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS , Επίκαιρη  ερώτηση  στη Βουλή θα καταθέσει ο τ.υπουργός της Ν.Δ. καθηγητ...


Σύμφωνα με Αποκλειστικές πληροφορίες του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS, Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή θα καταθέσει ο τ.υπουργός της Ν.Δ. καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος την Δευτέρα 20 Μαΐου προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, κ.κ. Ρουπακιώτη και Στουρνάρα για να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία εαν στην έκθεση των στοιχείων που συνέλεξε ο Υπ. Οικονομικών και διαβιβάστηκαν από τον υπ. Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο για γνωμοδότηση στην ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του κράτους συμπεριλαμβάνονται και τα δικαστικά έγραφα και ντοκουμέντα που αναφέρονται στα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά την περίοδο 1941-44 σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα οποία συνέταξε για το σκοπό αυτό το τριμελές δικαστικό συμβούλιο του Εθνικού Ελληνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου. 
Ο τ. υπουργός καθηγητής κ.Παυλόπουλος έπειτα από συνεργασία με τον ερευνητή Δημήτρη Κανελλόπουλο με την επερώτηση ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ανοίξουν οι φάκελοι των εγκληματιών πολέμων, οι σχετικές δικογραφίες και τα παραπεμπτικά βουλεύματα που παραδόθηκαν, για τα περαιτέρω, στο Εφετείο Αθηνών, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα τα πρωτότυπα των 850 βουλευμάτων, μετά την διάλυση του Εθνικού Ελληνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου. 

Ειδικότερα ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Κανελλόπουλος παρέδωσε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για το θέμα αυτό το οποίο έχει ως εξής: 

1. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συντακτικής πράξης 73/1945, συγκροτήθηκε Δικαστικό Συμβούλιο στην Κεντρική Υπηρεσία του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου [1941-1944] Ε.Ε.Γ.Ε.Π., τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, συγκείμενο από τους 1) Δημήτριο Κιουσόπουλο, Αντιεισαγγελέα παρά τω Αρείω Πάγω (Πρόεδρος), 2) Ανδρέα Τούση, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών (Μέλος) και Σπηλ. Παυλόπουλο, Πρωτοδίκη (Μέλος) προκειμένου να διενεργήσει τις απαραίτητες ανακριτικές πράξεις κ.λπ. κατά των υπευθύνων που διέπραξαν εγκλήματα κατά του άμαχου Ελληνικού Λαού κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής [1941-1944 – Βούλγαροι – Ιταλοί – Γερμανοί] προκειμένου να καταλογι­σθούν οι δέουσες ποινικές ευθύνες κατά των υπαιτίων.
Γραμματέας του Συμβουλίου ορίστηκε ο Δικαστικός Υπάλληλος του Πρωτοδικείου Αθηνών Νικόλαος Ράπτης.
2. Μετά από διεξαχθείσα ανάκριση κατά των διαπραξάντων τα εγκλήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και με βάση τις σχηματισθείσες για κάθε υπόθεση δικογραφίες, οι σχετικές υποθέσεις εισήχθησαν, μετά παραγγελίας του Διευθυντού της Ε.Ε.Γ.Ε.Π. [Δημητρίου Κιουσόπουλου] στο ανωτέρω Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί αυτό σχετικώς.
3. Το ανωτέρω Δικαστικό Συμβούλιο για κάθε σχηματισθείσα δικογραφία (850 συνολικά για όλη την Ελλάδα) εξέδωσε 850 παραπεμπτικά βουλεύματα προκειμένου να δικαστούν οι υπεύθυνοι ενώπιον του αρμοδίου Διαρκούς Στρατοδικείου της χώρας. Κατά των χαρακτηρισθέντων ως κατηγορουμένων εξεδόθησαν σχετικά εντάλματα σύλληψης αυτών και τούτων επιτευχθησομένων την προφυλάκιση αυτών μέχρι οριστικής εκδικάσεως των κατ’ αυτών κατηγοριών. Τα ανωτέρω εκδοθέντα 850 βουλεύματα περιγράφουν με σαφήνεια τις ποινικές ευθύνες των υπαιτίων καθώς και τις επαναχθείσες υπ’ αυτών καταστροφές σε κινητά και ακίνητα πράγματα των παθόντων κ.λπ.
4. Μετά τη διάλυση της Ε.Ε.Γ.Ε.Π. οι σχετικές δικογραφίες και τα παραπεμπτικά βουλεύματα παραδόθηκαν, για τα περαιτέρω, στο Εφετείο Αθηνών, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα τα πρωτότυπα των 850 βουλευμάτων, γιατί οι σχετικοί φάκελοι των δικογραφιών μετά την υπόθεση Μέρτεν, παραδόθηκαν στον Ομοσπονδιακό Υπουργό Δικαιοσύνης της Δυτικής Γερμανίας, από τον προαχθέντα σε Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Ανδρέα Τούση.
5. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τηρείται σχετικός προς τούτο φάκελος, με τίτλο «Εγκληματίες Πολέμου», όπου φυλάσσεται η σχετική με την παράδοση των υποθέσεων στη Γερμανία αλληλογραφία και η περαιτέρω εξέλιξη.
6. Σχετικά αντίγραφα των βουλευμάτων και του φακέλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν παραδοθεί, ύστερα από σχετική έρευνα για την UNTERNEHMEN KALAWRYTA (Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα 05-15.12.1943], στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από τον ιστορικό ερευνητή κ. Δημήτριο Κανελλόπουλο (ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ).

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............


10 σχόλια

  1. ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑΖΙ



    ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ



    Κατά την διάρκεια της Μάχης για την Ελλάδα περίπου 20,000 Έλληνες έχασαν την ζωή τους στη μάχη, περισσότερο από 100,000 τραυματίστηκαν η έπαθαν κρυοπαγήματα, και πάνω από 20,000 υπέστησαν ακρωτηριασμούς. Περίπου 4,000 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, έχθρων και συμμάχων, οι οποίες κατέστρεψαν και εκατοντάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων εκκλησίες, νοσοκομεία και σχολεία. Αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν συγκρίνονται με τις απώλειες που ο Ελληνικός Λαός υπέστη κατά την διάρκεια της Κατοχής. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, ο πόλεμος προκάλεσε τουλάχιστον 578,000 θανάτους. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει θανάτους από την πείνα, αποτέλεσμα της απάνθρωπης οικονομικής πολιτικής των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής, την αντίσταση και μαζικές εκτελέσεις αντίποινας . Δεν περιλαμβάνει τους θανάτους από ασθένειες, όπως η φθίση και η μαλάρια, από τις απερίγραπτες κακουχίες, την διαρκή πεινά, τα τραύματα πολέμου, και την έκθεση στα στοιχεία της φύσης – όλα αποτέλεσμα της Κατοχής.

    Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης έχει υπολογίσει ότι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε το 13% του πληθυσμού της.

    Αυτό το κείμενο περιγράφει πολύ περιληπτικά πως χάθηκαν τόσες ζωές και πως επήλθε μια τεράστια καταστροφή υλικών αγαθών στην κατεχομένη Ελλάδα, κυρίως σαν αποτέλεσμα της δράσης των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Η καταστροφή του πλούτου της χώρας περιλαμβάνει την ολοκληρωτική καταστροφή της υποδομής της (λιμάνια, γέφυρες, δρόμοι, σιδηρόδρομοι), της βιομηχανίας , των μέσων μεταφοράς, της γεωργίας, και την καταστροφή πόλεων και χωριών.

    Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η απεριόριστη και συστηματική λαφυραγώγηση στην οποία διέπρεψαν οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Η απώλεια εθνικού και ιδιωτικού πλούτου αντιστοιχεί σε πολλά ετήσια εθνικά εισοδήματα της Ελλάδας. Οι τεράστιες απώλειες της χώρας τα χρόνια της Κατοχής σε ανθρώπινες ζωές και υλικά αγαθά οφείλονται κυρίως στη δράση των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής.
    (Συνεχίζεται)
    Χρήστος Κ.Κουτσουρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο διαταγές που δόθηκαν από την ανώτατη ηγεσία του Τρίτου Ράιχ έπαιξαν πρωταρχικό ρολό στο Ελληνικό Ολοκαύτωμα. Η πρώτη από αυτές, που εδόθη από τον ίδιον τον Χίτλερ, ήταν η διαταγή πυρπολήσεων.
    Ο Χίτλερ διέταξε εάν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι ένα κτίριο η ένα σπίτι χρησιμοποιείται από την Αντίσταση, τότε το κτίριο αυτό πρέπει να πυρπολείται με όλους τους κατοίκους του, ακόμη και αν οι ένοικοι του δεν ήταν μέλη της Αντίστασης. Η δεύτερη διαταγή, που υπέγραψε ο Στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ στις 16 Σεπτεμβρίου 1941, όριζε να εκτελούνται για κάθε Γερμανό που σκοτώνεται τουλάχιστον 100 Έλληνες και για κάθε Γερμανό που τραυματίζεται τουλάχιστον 50 Έλληνες.

    Οι πρώτες μαζικές εκτελέσεις έγιναν στην Κρήτη πριν το τέλος της μάχης της Κρήτης. Το 1945, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μια τετραμελής επιτροπή με επικεφαλής τον Νικό Καζαντζάκη, ανέλαβε να ερευνήσει τα Γερμανικά εγκλήματα στην Κρήτη. Η έκθεση Καζαντζάκη καταγράφει την καταστροφή πάνω από 106 Κρητικών χωριών και τις συνακόλουθες σφαγές των κατοίκων τους. Στην περιοχή των φυλακών Αγιάς, κοντά στα Χανιά, βρέθηκαν πολλοί μαζικοί τάφοι. Η πρώτη μαζική σφαγή έγινε στο χωριό Γαλατάς, επίσης κοντά στα Χανιά, όπου οι κάτοικοι τόλμησαν να υπερασπιστούν τον τόπο τους από τους Γερμανούς. Στις 26 Μαΐου 1941, ενώ ακόμα σκληρές μάχες εμαίνοντο στην Κρήτη, οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους γέροντες και γερόντισσες του χωριού μέσα στα σπίτια τους και ακολούθως λεηλάτησαν και έκαψαν το χωριό.
    Μια από τις σφαγές που δεν αναφέρει στην έκθεση της η επιτροπή Καζαντζάκη είναι η εκτέλεση όλων των ανδρών στο χωριό Κοντομάρι. Αυτό το έγκλημα απαθανατίστηκε από τον Γερμανό υπολοχαγό Peter Weixler του οποίου οι φωτογραφίες δίνουν μια εκτενή περιγραφή του συμβάντος ( δείτε το video Κοντομάρι http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sF-YhxXymAM#!).
    Ακόμα χειρότερη τύχη είχε το χωριό Κάντανος, όπου άνδρες και γυναίκες είχαν αντισταθεί στους Γερμανούς για να διευκολύνουν την φυγή εκατοντάδων συμμαχικών στρατιωτών προς την νότια ακτή της Κρήτης. Στον Κάντανο οι Γερμανοί εκτέλεσαν όλους τους άνδρες και γυναίκες . Μεταξύ αυτών ήταν και ο Κώστας Αρχάκης, 103 χρονών, και δυο γυναίκες πάνω από 80 χρονών, που ρίχτηκαν ζωντανές στα φλεγόμενα σπίτια τους.

    Αυτές οι μαζικές εκτελέσεις ήταν η αρχή. Στις 20 Οκτώβριου 1941, στα Άνω και Κάτω Κερδύλια της Μακεδονίας, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν 222 άνδρες και παιδιά, από 15 μέχρι 60 ετών, τους έβαλαν να σκάψουν ένα μεγάλο λάκκο, και τους εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους. Μετά την μαζική εκτέλεση, έκαψαν τα χωριά.

    (συνεχίζεται)
    Χ.Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις 24 Οκτώβριου, στο Μεσόβουνο της Πτολεμαΐδας, εκτέλεσαν 165 άνδρες και παιδιά, και έκαψαν το χωριό. Την επομένη μέρα, στις 25, κοντά στο Κιλκίς εκτέλεσαν 96 άνδρες και έκαψαν τα χωριά Κλειστό, Κυδωνιά και Αμπελόφυτο. Αυτές οι σφαγές και πυρπολησμοί έγιναν απλώς και μόνο για να εκφοβίσουν τον πληθυσμό. Κανένας Γερμανός δεν είχε πάθει τίποτα στην περιοχή πριν από αυτά τα εγκλήματα.

    Οι εκτελέσεις εξακολούθησαν το 1942 και πλήθυναν το 1943, όταν η Ελληνική Αντίσταση, ακλουθώντας διαταγές από το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, δυνάμωσε την δράση της εναντίον των δυνάμεων Κατοχής. Η ένταση της Αντίστασης ήταν μέρος της Συμμαχικής στρατηγικής που αποσκοπούσε να παραπλανήσει τους Γερμανούς, και να τους πείσει ότι αποβίβαση στις Ελληνικές ακτές ήταν ζήτημα ημερών, ενώ το σχέδιο τους ήταν να επιβιβαστούν στην Σικελία. Στις 26 Ιουλίου 1943, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 154 άτομα στο χωριό Μουσιοτίτσα της Ηπείρου, μερικά χιλιόμετρα νότια των Ιωαννίνων, και έκαψαν το χωριό.

    Στις 16 Αύγουστου, μια μέρα μετά από το Δεκαπενταύγουστο, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι Γερμανοί κατέστρεψαν το Κομμένο της Ηπείρου. Εκτέλεσαν τους κατοίκους του Κομμένου και πυρπόλησαν το χωριό, επειδή δυο Γερμανοί αξιωματικοί είχαν δει αντάρτες στην περιοχή. Αυτό το έγκλημα, από τα χειρότερα στην κατεχομένη Ελλάδα, έχει μελετηθεί με αρκετή λεπτομέρεια από ιστορικούς , γιατί υπήρξαν επιζήσαντες που κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας τα επικίνδυνα νερά του ποταμού Άραχθου, ή να κρυφθούν στο δάσος κοντά στο χωριό. Στο Κομμένο οι Γερμανοί σκότωσαν 145 άνδρες, 174 γυναίκες και 97 παιδιά, συνολικά 444 άτομα. Είκοσι οικογένειες ξεκληρίστηκαν τελείως, και 17 Κομμενιότες πνίγηκαν στον Άραχθο προσπαθώντας να ξεφύγουν.

    Ο Kurt Waldheim, που έστειλε την επίσημη αναφορά στο Βερολίνο γι′ αυτήν την σφαγή από την θέση του στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε μόνον την εκτέλεση των 145 ανδρών, αποσιωπώντας την εκτέλεση των γυναικών και παιδιών .
    Ο μετέπειτα Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και δημοφιλής Πρόεδρος της Αυστρίας, Waldheim, διαστρέβλωσε ακόμα περισσότερο τα γεγονότα γράφοντας, ψευδέστατα, ότι βρέθηκαν και καταστράφηκαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.

    (συνεχίζεται)
    Χ.Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περισσότερο από 90 τέτοια ολοκαυτώματα έλαβαν χώρα στην Ελλάδα. Σ’ αυτά, οι Γερμανοί δολοφόνησαν την πλειοψηφία των κατοίκων, και όσοι επέζησαν το οφείλουν στο ότι κατάφεραν να ξεφύγουν το μακελειό. Επί πλέον, 1700 με 1800 χωριά καταστράφηκαν, πολλά από αυτά τελείως. Οι Γερμανοί ανέπτυξαν τη πυρπόληση σε τέχνη. Ράντιζαν τα καταδικασμένα οικήματα με μια ειδικά παρασκευασμένη εμπρηστική σκόνη και ακολούθως με ένα η δύο πυροβολισμούς τα κτίρια γίνονταν παρανάλωμα του πυρός.

    Επίσης ανέπτυξαν το λεξιλόγιο κάλυψης των εγκλημάτων τους σε εξίσου μεγάλη τέχνη. Η μαζική εκτέλεση ενός αθώου πληθυσμού, όπως στο Κομμένο, καταγραφόταν σαν «εκκαθαριστική επιχείρηση αντιστασιακών», στα Γερμανικά “Sauberungsunternemmen“. O Waldheim, π.χ., γράφει για το Sauberungsunternemmen Kommeno. Οι στρατιωτικές μονάδες που έκαναν τη συστηματική λεηλασία λέγονταν «εκκαθαριστικές μονάδες »,Aufraumtruppen. Και η λεηλασία Ελληνικών περιουσιών εγίνετο με τις διαταγές της ανώτατης Διοίκησης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Wehrmacht.

    Η ιστορία του Ελληνικού Ολοκαυτώματος δεν θα είναι πλήρης εάν δεν αναφερθούν τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, ο Χορτιάτης και ο Άγιος Γεώργιος.

    Στα Καλάβρυτα οι Γερμανοί εκτέλεσαν 1100 άνδρες και παιδιά από 12 μέχρι 90 ετών σε ένα χωράφι καλαμποκιού σε μικρή απόσταση από την πόλη, ενώ τις γυναίκες και τα μικρότερα παιδιά και νήπια τα έκλεισαν στο σχολείο που του έβαλαν φωτιά. Οι γυναίκες κατάφεραν να σπάσουν τις πόρτες και διέφυγαν τον φρικτό θάνατο. Η ημέρα ήταν 13 Δεκεμβρίου, 1943, και η σφαγή των Καλαβρύτων ήταν η μεγαλύτερη που έλαβε χώρα σε μη Σλαβική γη.

    Η σφαγή των Καλαβρύτων έγινε ως εκδίκηση για τον θάνατο Γερμανών που είχαν αιχμαλωτίσει οι αντάρτες του ΕΛΑΣ. Οι Καλαβρυτινοί δεν ήταν υπεύθυνοι για την πράξη των ανταρτών, και μάλιστα είχαν κάνει κάθε προσπάθεια να προστατέψουν τους Γερμανούς που κρατούσαν οι αντάρτες στην πόλη τους. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποδείχθηκαν μάταιες.
    Οι Γερμανοί κατέστρεψαν όλα τα γύρω χωριά και εκτέλεσαν τους κατοίκους πού δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Εκτέλεσαν τους μοναχούς της ιστορικής μόνης Μέγα Σπήλαιο, τους μοναχούς της Αγίας Λαύρας και όποιον βρήκαν στον δρόμο τους από το ένα χωριό στο άλλο.

    Τα αρχεία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών βρίθουν από επίσημες αναφορές μαζικών εγκλημάτων των κατοχικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλά από αυτά τα μαζικά εγκλήματα οι Γερμανοί ξεπέρασαν και την διαταγή “100 Έλληνες για έναν Γερμανό” . Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, στο χωριό Χορτιάτης, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 149 άμαχους, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, για τον θάνατο ενός Γερμανού που σκοτώθηκε σε αψιμαχία με αντάρτες του ΕΛΑΣ. Στις 15 Ιουνίου 1944, δυο Γερμανοί τραυματίστηκαν σε μάχη με το ΕΛΑΣ κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος, μεταξύ Λειβαδιάς και Θήβας. Μετά την αναχώρηση των ανταρτών, οι Γερμανοί συνέλαβαν 26 άντρες, γυναίκες και παιδιά από το χωριό. Πρώτα έβαλαν τους άντρες σε ένα μικρό σπίτι, και τους εκτέλεσαν με πολυβόλα παρουσία των γερόντων, των γυναικών και των παιδιών. Ακολούθως εκτέλεσαν όλους τους επιζώντες , έριξαν τα πτώματα στο ίδιο μικρό σπίτι, τα περίελουσαν με βενζίνη και έβαλαν φωτιά. Ένα νήπιο που είχε διαφύγει της προσοχής τους ρίχτηκε και αυτό στην φωτιά, ζωντανό.
    (συνεχίζεται)
    Χ.Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σφαγή που έγινε στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο ξεπέρασε σε σαδισμό όλες τις άλλες. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους κατοίκους του Διστόμου στο σχολείο και τους θανάτωσαν με τον πιο σαδιστικό τρόπο. Διακόσια τριάντα δύο άτομα, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και βρέφη βασανιστήκαν φρικτά με τρόπους που δεν περιγράφονται (Δείτε Σφαγή στο Δίστομο).

    Οι Έλληνες Εβραίοι έλαβαν ενεργό μέρος σε όλες τις φάσεις του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στους κατακτητές στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο ηρωικός Συνταγματάρχης Μαρδοχέος Φρίζες που φονεύθηκε στο πεδίο της μάχης στις 5 Δεκεμβρίου 1940, λίγο μετά την πτώση της Πρεμετής, είναι ο πιο υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματικός που έχασε την ζωή του πολεμώντας στην Αλβανία.

    Στην Κατοχή, 61000 Έλληνες Εβραίοι από την Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων στην Γερμάνια και Πολώνια. Η Εθνική Αντίσταση βοήθησε πολλούς Έλληνες Εβραίους να ξεφύγουν από τα νύχια των Γερμανών. Μετά από την καταστροφή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, η αντίσταση με δική της πρωτοβουλία απήγαγε στο βουνό τους Μεγάλους Ραβίνους των Αθηνών και άλλων πόλεων, σε μερικές περιπτώσεις χωρίς την συναίνεση τους.

    Η ξαφνική εξαφάνιση των ραβίνων από τις πόλεις έδωσε στους υπόλοιπους Εβραίους να καταλάβουν ότι η ώρα για μια ακόμη μεγάλη έξοδο είχε φτάσει. Πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες Εβραϊκής καταγωγής προσχώρησαν στην αντίσταση, και βγήκαν στο βουνό να πολεμήσουν τον κατακτητή στο πλάι των Χριστιανών συμπατριωτών τους.

    **************************************
    ΠΗΓΕΣ
    1. Blytas, George C., The First Victory, Greece in the Second World War (Athens: COSMOS 2009).
    2. Δοξιάδης, Κωνσταντίνος, Οι Θυσίες της Ελλάδος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, (Υπουργείο Ανοικοδομήσεως, 1946).
    3. Καζαντζάκης, Νίκος, κ.α., Έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη, (Ηράκλειο, 1983).
    4. Goldhanger, Daniel, Jonah, Hitler’s Willing Executioners, Ordinary Germans and the Holocaust (New York: Vintage 1997).
    5. Mazower, Mark, Inside Hitler’s Greece, The Experience of the Occupation, 1941-1844 ( New Haven: Yale University Press, 1993).
    6. Mayer, Herman Frank, Von Wien nach Kalvryta, Die Blutigue Spur der 117Jager-Division durch Serbien und Griechenland, (Brussels: Bibliopolis, 2001).
    7. Mulgen, John, Report on Experience (London: Oxford University Press, 1947).
    8. Σμπαρούνης, Αθανάσιος, Μελέται και Αναμνήσεις εκ του Δευτέρου Πολέμου (Αθήναι, Γραφείον Τύπου, 1950).

    --
    Όλα τα παραπάνω από παλιές μου σημειώσεις

    Χρήστος Κ.Κουτσουρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάστε το παρακάτω γράμμα..

    From: Nicolas Kaloy
    Dear Mr Farage
    We follow your interventions in the European Parliament and we are happy to send our sincere congratulations.
    Keep courageously on !
    Dr Nicolas Kaloy, Geneva


    2012/2/1 FARAGE Nigel
    Dear Mr Kaloy

    Thank you for your cogent presentation, with which I completely agree.

    Yours sincerely

    (Συνεχίζεται)
    Χ.Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΟΓΩ ΛΑΘΟΥΣ

    The following is a letter written by Dr. Kaloy President of the European League of Geneva, addressed to the European Parliament regarding the German atrocities in Greece, with a written explanation of what transpired.



    From: Nicolas Kaloy
    Dear Mr Farage
    We follow your interventions in the European Parliament and we are happy to send our sincere congratulations.
    Keep courageously on !
    Dr Nicolas Kaloy, Geneva


    2012/2/1 FARAGE Nigel
    Dear Mr Kaloy

    Thank you for your cogent presentation, with which I completely agree.

    Yours sincerely

    Andrew S. Reed

    Office of Nigel Farage, Brussels

    www.ukip.org www.ukipmeps.org www.express.co.uk


    From: Nicolas Kaloy [mailto:euroleague.geneva@gmail.com] , Sent: 01 February 2012 00:19, Subject: German war reparations for crimes committed in WWII

    THE EUROPEAN LEAGUE OF GENEVA, POB 36 CH-1211 GENEVA, Tel. 0041 22 733 04 73, Tel. mob. 0041 79 304 89 92, euroleague.geneva@gmail.com, nicolas.kaloy@sunrise.ch, Skype: kaloyer
    The European League is a non-profit making private organization with the purpose of promoting the ideals of the EU. It is led by an international Committee of men of science and of letters and is stationed in Geneva, CH.

    Geneva 31st Jabuary 2012

    Honorable members of the European Parliament
    Honorabler members of the EU Commission

    The steering Committee of the ELG, mindful of the duty of solidarity by and equality of all members of the European Union, observes for some time now with dismay the hostile attitude of the officials of the German Government and of the German press and public, against the Greek Nation and the people of Greece in its present difficult situation. It observes that although Greece with a public debt of $532 bln is last in the list of countries with excessive public debt, far after UK ($8,980 bln), Germany ($4,712 bln),Ireland ($2,131 bln) Austria ($754 bln), Denmark ($559 bln), yet it is facing an unprescedented attack against the national dignity of its people, particularly from the part of Germany. the country which is most responsible for Greece having suffered, in the words of The German Minister Walter Funk, "the tribulations of war like no other country in Europe". Notwithstanding these facts, Greece is the only country after the war that received no war reparations from Germany; yet it is the only country that actually receives humiliating blows to its national dignity by the german officials, press and public!
    (συνεχίζεται)
    Χ.Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. In view of the relentless attitude of the German officials in Brussels, the following account of facts and figures must be brought to the knowledge and attention of all Europeans that are concerned with the solid future and performance of the European Union.

    For the European League of Geneva,
    The President,
    Dr Nicolas Kaloy, Ph.D..

    Should Germany First Pay its Long-overdue Obligations to Greece?
    The European League of Geneva requests the German government to honor its long-overdue obligations to Greece by repaying the forcibly obtained occupation loan, and by paying war reparations proportional to the material damages, atrocities and plundering committed by the German war machinery.

    Der Spiegel on June 21, 2011, quotes the economic historian Dr. Albrecht Ritschl, who warns Germany to take a more chaste approach in the euro crisis of 2008-2011, as it could face renewed and justified demands for WWII reparations.
    Indicative of the current value of the German obligations to Greece are the following: using as interest rate the average interest rate of U.S. Treasury Bonds since 1944, which is about 6%, it is estimated that the current value of the occupation loan is $163.8 billion and that of the war reparations is $332 billion.
    The French economist and consultant to the French government Jacques Delpla stated on July 2, 2011, that Germany owes to Greece 575 billion euros from Second World War obligations (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
    Historical facts

    In October 1940, Greece was dragged into the Second World War by the invasion of its territory by Mussolini. After Greece’s long and succesful resistance, Hitler invaded Greece in April 1941. The Greek Army resistance to the invaders lasted from October 1940 to June 1941 thus postponing Hitler’s invasion to Russia with disastrous consequences for the German war operations in this endeavor..

    Greece was looted and devastated by the Germans. The German minister of Economics, Walter Funk, said Greece suffered the tribulations of war like no other country in Europe.

    Upon their arrival, the Germans started the extravagant looting of the country. They appropriated whatever they needed for their stay in Greece, and shipped back to Germany whatever they could lay their hands on. Mussolini complained to his minister of foreign affairs Count Ciano “The Germans have taken from the Greeks even their shoelaces”(Ciano p.387 - see bibliography below).
    (συνεχίζεται)
    Χ.Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. The massive looting of the country, the hyperinflation generated by the uncontrolled printing of German Occupation Marks by German local commanders, and the consequent economic collapse of the country, precipitated a devastating famine. Greek fruits, vegetables, livestock, cigarettes, water, and even refrigerators were shipped from the Greek port of Piraeus to Libyan ports (Iliadakis p. 75). The International Red Cross and other sources have estimated that between 1941 and 1943 at least 300,000 Greeks died from starvation (Mazower p.23).
    Germany and Italy imposed on Greece exorbitant sums as occupation expenses to cover not only their occupation costs but also to support the German war efforts in North Africa. As a percentage of GNP, these sums were multiples of the occupation costs borne by France (which were only one fifth of those extracted from Greece), Holland, Belgium, or Norway. Ghigi, the Italian plenipotentiary in Greece, said in 1942, “Greece is completely squeezed dry” (Mazower p. 67).
    In addition to the occupation expenses, Germany obtained forcibly from Greece a loan (occupation loan) of $ 3.5 billion. Hitler himself had recognized the legal (intergovernmental) character of this loan and had given orders to start the process of its repayment. After the end of the war, at the Paris meeting of 1946 Greece was awarded $ 7.1 billion, out of $ 14.0 billion requested, for war reparations, which it never received.
    Italy repaid to Greece its share of the occupation loan, and both Italy and Bulgaria paid war reparations to Greece. Germany paid war reparations to Poland in 1956, and under pressure from the USA and the UK (to placate Tito and keep him from joining the Soviet block) paid war reparations to Yugoslavia in 1971. Greece demanded from Germany payment of the occupation loan in 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, and in 1995 (after the unification of Germany). Before the unification of Germany, using the London Agreement of February 27, 1953, West Germany avoided to pay its obligations arising from the occupation loan and war reparations to Greece on the argument that no “final peace treaty” had been signed. In 1964, German chancellor Erhard pledged repayment of the loan after the reunification of Germany, which occurred in 1990. Up to this day the German Government refuses to pay its obligations.
    Der Spiegel on June 21, 2011, quotes the economic historian Dr. Albrecht Ritschl, who warns Germany to take a more chaste approach in the euro crisis of 2008-2011, as it could face renewed and justified demands for WWII reparations.
    Indicative of the current value of the German obligations to Greece are the following: using as interest rate the average interest rate of U.S. Treasury Bonds since 1944, which is about 6%, it is estimated that the current value of the occupation loan is $163.8 billion and that of the war reparations is $332 billion.
    The French economist and consultant to the French government Jacques Delpla stated on July 2, 2011, that Germany owes to Greece 575 billion euros from Second World War obligations (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
    According to conservative estimates, the deaths resulting directly from the war before the war ended adds up to about 578,000.These deaths were the result of the persistent famine, caused by the looting and economic policies of Germany, and of the atrocities committed either as reprisals, as a response to the resistance, or as means to terrorize the Greek population. The above number does not include the deaths which occurred after the end of the war from diseases such as TB (400000 cases) and malaria, from persistent malnutrition, wounds and exposure, all of them a direct result of war conditions. Thus, in WWII Greece lost as many lives, mostly of unarmed men women and children, as the USA and the UK together.
    (συνεχίζεται)
    Χ.Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Most of the atrocities committed by the Germans in Greece stemmed directly from executive orders issued at the highest levels of the Third Reich. One of these orders, signed by Marshal Wilhelm Keitel, specified that for every German killed, a minimum of 100 hostages would be executed, and for every wounded one, 50 would die (Payne 458ff, Goldhagen pp 189-190 and pp 367-369,).
    Mass executions took place in Crete even before the island fell to the Germans. In 1945, under the auspices of the United Nations, a committee headed by Nikos Kazantzakis enumerated the destruction of more than 106 Cretan villages and the massacre of their inhabitants (see video on Kontomari massacre). During the occupation, the Germans murdered the population of 89 Greek villages and towns (see the massacre at Distomo), while over 1,700 villages were totally or partially burned to the ground and many of their inhabitants were also executed (see the Greek Holocaust). To the Greek victims of the German reign of terror should be added about 61,000 Greek Jews who, along with about 10,000 Christians, were deported to the concentration camps and most of them never returned.
    Another aspect of the Greek occupation is the systematic looting of Greece’s many museums, both under orders from the occupation authorities, and as a result of the individual initiative of officers in position of command. The names of General von List, commander of the 12th Army, of General Kohler, of the Larissa command, and of General Ringel, of the Iarakleio and Knossos command, are associated with the removal of significant archeological treasures. Although some of these antiquities were returned to Greece in 1950, the majority of the stolen museum pieces have never been traced.
    We request the German government to honor its long-overdue obligations to Greece by repaying the forcibly obtained occupation loan, and by paying war reparations proportional to the material damages, atrocities and plundering committed by the German war machinery.
    BIBLIOGRAPHY
    Ciano, Galeazzo, The Ciano Diaries, 1939-1943, Hugh Gibson Editor. New York: Doubleday & Co, 1946.
    Doxiadis, Konstantinos, Oi Thysies tis Ellados ston Deftero Pangosmio Polemo [The Sacrifices of Greece in the Second World War]. Athens: Ministry of Reconstruction, 1946.
    Goldhagen, Daniel Jonah. Hitlers’ Willing Executioners, Ordinary Germans and the Holocaust. New York: Vintage Book, 1997.
    Mazower, Marc. Inside Hitler’s Greece , The Experience of the Occupation 1941-1944. New Haven and London: Yale University Press, 1993.
    Sbarounis, Athanasios I. Studies and Memoires from the Second World War. Athens: Government Printing Office, 1950.
    ..............
    Χρήστος Κ.Κουτσουρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.