HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρνάκι λαδορίγανη (Καλαβρυτινή Συνταγή)

Κατ' εξοχήν Καλαβρυτινή παραδοσιακή συνταγή το αρνάκι με φρέσκια ρίγανη, απαραίτητο, φυσικά, και στο Πασχαλινό τραπέζι που εύφραινε τ...

Κατ' εξοχήν Καλαβρυτινή παραδοσιακή συνταγή το αρνάκι με φρέσκια ρίγανη, απαραίτητο, φυσικά, και στο Πασχαλινό τραπέζι που εύφραινε τις αισθήσεις μας, πριν ο οβελίας κατακτήσει και τον τόπο μας. Ο σχετικά πρόχειρος τρόπος παρασκευής στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, με πολύ μεράκι από τα πανάξια χέρια των μανάδων μας και των γιαγιάδων μας, δεν σημαίνει ότι υστερεί και σε νοστιμιά. Ίσα-ίσα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με τις «βούτες» του σπιτικού ψωμιού στο ζουμάκι του να κλέβουν κάποτε την παράσταση, που μετά τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ήταν πραγματική αμβροσία!



Συνταγή για 6-8 άτομα, περίπου:

Υλικά που θα χρειαστούν:
1/2 μέτριο αρνάκι, δύο-τρία μεγάλα ματσάκια φρέσκια Καλαβρυτινή ρίγανη, αλάτι, λάδι, ελάχιστο πιπέρι και προαιρετικά λεμόνι και κρεμμύδι.

Εκτέλεση
Α. Στην κατσαρόλα:
Κόβουμε μερίδες το αρνάκι και αφού το πλύνουμε καλά, το βάζουμε να βράσει στην κατσαρόλα, με νερό που να το σκεπάζει. Το ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και τη ρίγανη καλά καθαρισμένη και πλυμένη. Το αφήνουμε να βράσει και το σερβίρουμε με τη ρίγανη και το ζουμί του. Για περισσότερη νοστιμιά το τσιγαρίζουμε στην αρχή, χωρίς όμως να το ξαφρίσουμε όταν αρχίσει να βράζει.

Β. Στο φούρνο:
Κόβουμε το αρνί μερίδες ή τρία μεγάλα κομμάτια, μπορούμε όμως να το βάλουμε να ψηθεί και ολόκληρο, ρίχνοντας από την αρχή το ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να ψηθεί, γυρνώντας το να πάρει χρώμα. Το σερβίρουμε όπως και της κατσαρόλας.

Σημείωση:
Η φρέσκια-τρυφερή ρίγανη δεν έχει την πικάντικη-καυστική γεύση της ώριμης και γι' αυτό δίνει στην αναφερόμενη ποσότητα μόνο το άρωμα και τη νοστιμιά της στο (πασχαλινό) αρνί.

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος


Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.