HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Καραμπουζουκλής και το ...Μπουζούκι

Του Δημ. Σταθακόπουλου :      Μπουζουκοταμπουράς (δεξιά ο γράφων)       Μιά παρανόηση που ακούμε συχνά είναι η προσφώνησ...


Του Δημ. Σταθακόπουλου:
    

Μπουζουκοταμπουράς (δεξιά ο γράφων) 

     Μιά παρανόηση που ακούμε συχνά είναι η προσφώνηση: " γειά σου καραμπουζουκλή"  και σχεδόν όλοι πιστεύουν πώς σχετίζεται με το μπουζούκι !!!
     Και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.
Το πρόθεμα Kara  έχει βασικά την έννοια της μαύρης απόχρωσης, αλλά στην ελληνική γλώσσα έχει και μιά επιτατική εμφατική έννοια, που σημαίνει : πολύ &έντονο . 
      Βıyık, στα τούρκικα ( και όχι büyük = μεγάλο ) , σημαίνει Μουστάκι.  Ετσι λοιπόν Kara-Βıyık-li και ελληνοποιημένα Καραμπουγιουκλής, Καραμπουζουκλής σημαίνει Μαυρομούστακος, ή ο έχων μέγα μύστακα , επειδή δε το μουστάκι συνδεόταν με την ανδροπρέπεια κατ΄επέκταση το Καραμπουζουκλής σημαίνει και τον έντονα ανδροπρεπή !!
      Από την ίδια ρίζα βγαίνει και το επώνυμο Μπουγιουκλάκης / Βουγιουκλάκης. (βλ. φωτο του περίφημου Ζεϋμπέκη μαυρομούστακου / καραμπουζουκλή, Çakırcalı Mehmet Efe, 1871, γνωστού ώςÇakıci/ Τσακιτζή από την περιοχή της Σμύρνης Μ. Ασίας. Ακούστε το τραγούδι του : 



             ------------------------------------------- 
    Τέλος μιάς και εξ αντανακλάσεως αναφερθήκαμε στο Μπουζούκι, να πούμε πώς το μουσικό αυτό όργανο ,ανήκει στην αρχαία οικογένεια των Πανδουροϊδών εγχόρδων οργάνων της ανατολικής μεσογείου , που στο διάβα των αιώνων  είχε τα ονόματα: Πανδουρίς ή τρίχορδον, φάνδουρος, ταμπούρα, ταμπουράς ( π.χ του Ρήγα Φεραίου και του Μακρυγιάννη ).
Επί οθωμανικής περιόδου, ο μεγάλοςταμπουράς, λόγω περσικής γλωσσικής επιρροής λεγόταν:    بزرگ  - Βozorg (σημαίνει Μεγάλο στα Πέρσικα και η λέξη είναι συνώνυμη του οθωμανικού büyük )και ελληνοποιημέναΜπουζούκι δηλ.μεγάλος ταμπουράς . βλ.φωτο: αρχαία ελληνική πανδουρίδα, βυζαντινό φάνδουρο, μεταβυζαντινό ταμπουρά και μπουζουκοταμπουράδες/ μπουλγαρί του 19ου και 20ου αιώνα - και εδώ ηχητική σχέση των οργάνων με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική: 



* Σημ.: Για περισσότερες επιστημονικές τεκμηριώσεις,14 και 15 Οκτωβρίου 2012, στο Ιδρυμα Μιχ. Κακογιάννη, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας)στον  Ταύρο Αττικής,  στο Συνέδριο για το Μπουζούκι , όπου θα έχει εισήγηση και ο γράφων ) 
http://www.kalavrytanews.com/2012/09/blog-post_3207.html

αρχαία ελληνική πανδουρίδα

Byzantine Fandouris
Byzantine Tambouras
Cakircali Mehmet Efe ( Cakici )

   
 Δημ. Σταθακόπουλος


stathakopoulou


Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος    Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ  του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων CCBEΔιδάκτορα κοινωνιολογίας της ιστορίας οθωμανικής περιόδου - μουσικολόγου. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πειραιά, εκ Λευκασίου ( Τσορωτά ) Καλαβρύτων ορμώμενου.







Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.