HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Περί συλλογής υπογραφών για το σήριαλ "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής"

Του Δημ. Σταθακόπουλου Δικηγόρου   Δρα Παντείου πανεπιστημίου/ Μουσικολόγου εκ Λευκασίου Καλαβρύτων   Αν και συμφωνώ με όλες τις ...

Του Δημ. Σταθακόπουλου Δικηγόρου
 Δρα Παντείου πανεπιστημίου/ Μουσικολόγου εκ Λευκασίου Καλαβρύτων  

Αν και συμφωνώ με όλες τις αιτιάσεις περί νεοθωμανικής επιρροής μέσω των σήριαλ και της κατάπτωσης της ελληνικής τηλεοπτικής πολιτιστικής ζωής, συμφωνώ και με την απόσυρση όλων των τουρκικών σήριαλ, ΟΜΩΣ ειδικά για τον Σουλεϊμάν τον οποίο παρακολουθώ ανελλιπώς επί 1,5 έτος μέσω webTV ( ήδη βρίσκεται στο 65ο επεισόδιο ) έχω παντελώς διαφορετική άποψη και όχι μόνο θεωρητική, αλλά πρακτική, αφού έχω δεί τα όλα επεισόδια !!!
Το σήριαλ είναι πολύ καλλίτερο από τον Αλή Πασά του ΚΑΝΑΛΙΟΥ 5 ( πρίν 5-6 χρόνια το είχαμε δεί ) και φυσικά πολύ καλλίτερο και αληθινό από το ΣΚΑΙ 1821, όπου η οθωμανική αυτοκρατορία είχε εξωραϊστεί ( βλ. 200 σελ. αντίκρουσή μου, με τίτλο ΤΑ ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΑ  ).
Το muhtesem yuzyil ( μεγαλοπρεπής αιών ) , που στον ΑΝΤ1 τιτλοφορείται ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ, στην κυριολεξία "ζωντανεύει" ( άν και οι διάλογοι είναι φανταστικοί και σεναριακού τύπου ιντριγκαδόρικης σαπουνόπερας ), τα βιβλία του αείμνηστου δασκάλου μου Νεοκλή Σαρρή:" Οσμανική Πραγματικότητα", το διδακτορικό μου: " ιστορικές και κοινωνικές δομές του καθημερινού και μουσικού βίου της οθωμανικής αυτοκρατορίας - η συμβολή των ρωμιών" και φυσικά πανηγυρικά αποδεικνύει τα όσα αντέκρουσα στον ΣΚΑΙ 1821 με το έργο μου ΤΑ ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΑ και αυτό διότι:
1) Δείχνει το παιδομάζωμα ( ο ΣΚΑΙ οχι )
2) Δείχνει την αρπαγή γυναικών και τα σκλαβοπάζαρα ( το ΣΚΑΙ όχι )
3) Δείχνει την επιρροή των ντεβσιρμέδων ( γυρισμένων γενίτσαρων ) στην οθωμανική διοίκηση, και ειδικά τον θεόφιλο από την Πάργα/ Ibrahim Pargali ( ΤΟ ΣΚΑΙ όχι )
4) Δείχνει την εσωτερική ζωή και τις ίντριγκες στο Σαράϊ
5) Δείχνει το χαρέμι
6) Δείχνει τους ευνούχους, τους αγασί, τους κούλ της Πύλης
7) Τους Πειρατές, τους φυλακισμένους και τους πλιατσικολόγους της εποχής
8) Δείχνει τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια κ.λ.π
9) Δείχνει την μουσική του Σαραγιού, τα σωστά μουσικά όργανα της εποχής, τα ενδύματα της εποχής , την κουζίνα της εποχής κ.λ.π
10 ) Δείχνει πώς στηνόταν ο στρατός και ετοιμαζόταν μιά εκστρατεία και πώς γινόταν ο πόλεμος τον 16ο αιώνα. Δείχνει του Σπαχήδες και δη τους χριστιανούς στον οθωμανικό στρατό.
11) Δείχνει τις ίντριγκες μεταξύ των γυναικών του Σουλτάνου και των πριγκήπων διαδόχων, μυστικές εγκυμοσύνες και εκτρώσεις
12) Τις συντεχνίες, την αγορά/ παζάρι και τόσα άλλα , που ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ξαναδεί ( εννοώ το ευρύ κοινό ) στην Ελλάδα.
Αν διαβάσεις τα βιβλία του Ν. Σαρρή και δείς όλο το σήριαλ, θα δείς να ζωντανεύουν τα βιβλία του αείμνηστου , άν μάλιστα πάς και στην Πόλη να δείς τα μνημεία, θα καταλάβεις αυτομάτως τι γινόταν τον 16ο αιώνα στην οθωμανική αυτοκρατορία και πώς ζούσε ο κόσμος.
Φυσικά για όσους είμαστε εξειδικευμένοι σ' αυτά και τα γνωρίζουμε από πηγές ( και ακόμα ψάχνουμε ), δεν μας εντυπωσιάζει το σήριαλ, απλά το βλέπουμε ξεκούραστα κάνοντας ανανέωση στα τουρικά που μιλάμε ώς ερευνητές και επαληθεύοντας τις γραφές ( όπου βεβαίως το σήριαλ παρεκτρέπεται, απλώς γελάμε ειρωνικά, άν και δεν το κάνει σχεδόν ποτέ ). Ομως αφού βλέπουμε που βλέπουμε Τούρκικα σήριαλ, το συγκεκριμένο είναι καλό και βοηθάει τον απλό τηλεθεατή να κατανοήσει κάποια πράγματα.
Αν είναι να σταματήσουν τα Τούρκικα Σήριαλ,στην Ελληνική Τηλεόραση, λόγω νεοθωμανικής επιρροής, τότε η διαμαρτυρία να ισχύει για όλα και ΣΥΜΦΩΝΩ, όχι όμως μεμονωμένα γι' αυτό ( δεν είναι το χειρότερο ).
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι χειρότερο από το ΣΚΑΙ 1821 και τον Αλή Πασά του ΚΑΝΑΛΙΟΥ 5.
Αυτή είναι η γνώμη μου, αλλά ουδείς την ακούει, δυστυχώς,
Διότι οι του ΣΚΑΙ με θεώρησαν Τουρκοφάγο μαθητή του Σαρρή (sic ), οί δε αρνητές του ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ, προφανώς θα με θεωρούν Τουρκολάγνο, γι' αυτό και δεν με κάλεσαν στο πάνελ. Αν δεν με ξέρουν, απαντώ πώς θα έπρεπε να με ξέρουν για πολλούς λόγους που αναφέρονται στο GOOGLE, με απλή πληκτρολόγηση του ονόματός μου.
Πάντως δεν είμαι τίποτα από τα δύο. Ούτε Τουρκοφάγος, ούτε Τουρκολάγνος. Ενας απλός ερευνητής επιστήμονας, δρας της κοινωνιολογίας της ιστορίας της οθωμανικής περιόδου ( Πάντειο- Νεοκλής Σαρρής ), ιστορικός σύμβουλος και μέλος του Ομίλου απογόνων αγωνιστών του 1821, πτυχ. Βυζαντινής μουσικής, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και βετεράνος της υδατοσφαίρισης είμαι, αλλά τι να κάνουμε έχω διαφορετικές προσωπικές, τεκμηριωμένες απόψεις (θέλω να πιστεύω), που με καθιστούν αιρετικό και με αφήνουν στην απέξω, όπως τον αείμνηστο δάσκαλό μου, που με πήρε από το χέρι και επί 20 χρόνια, μ' έμαθε να σκέφτομαι.
Με βαθιά εκτίμηση σε όλους,

Δημήτρης Σταθακόπουλος


stathakopoulou
Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος    Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ  του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων CCBEΔιδάκτορα κοινωνιολογίας της ιστορίας οθωμανικής περιόδου - μουσικολόγου. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πειραιά, εκ Λευκασίου ( Τσορωτά ) Καλαβρύτων ορμώμενου.







Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.