HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τραχανάς με τσιγαρίδες: Ό,τι πρέπει για το κρύο!

Παραδοσιακό, εύκολο, οικονομικό, εύπεπτο, θρεπτικό, αγνό και γρήγορο φαγητό ο τραχανάς, μεγάλωσε γενιές και γενιές, προπολεμικά και...


Παραδοσιακό, εύκολο, οικονομικό, εύπεπτο, θρεπτικό, αγνό και γρήγορο φαγητό ο τραχανάς, μεγάλωσε γενιές και γενιές, προπολεμικά και μεταπολεμικά. Τα Καλαβρυτοχώρια δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση από το «εθνικό» αυτό φαγητό, που ήταν και κύριο πρωινό. Φτιαγμένος το από το καλοκαίρι με ξινόγαλο από τις νοικοκυρές, ήταν η απαντοχή του χειμώνα!
Πλούσιες σε λιπαρά και οι τσιγαρίδες(1), που «έσμιγαν» με τον τραχανά, μόλις «κατέβαινε» από τη φωτιά, τον έκαναν ένα υπερπλήρες φαγητό που σε «κράταγε» όλη μέρα, ακόμα και σε σκληρή χειρωνακτική δουλειά. Απόλυτα δικαιολογημένη, λοιπόν, η έκφραση που τον «συνόδευε»: «Και τυλώνει και πυρώνει»!

Υλικά για 6 μερίδες:
- ½ του κιλού Καλαβρυτινό τραχανά.
- Τσιγαρίδες (που μπορούν να αντικατασταθούν με μια τηγανιά χοιρινό).
- Λάδι (όχι απαραίτητο, εφ’ όσον υπάρχουν τσιγαρίδες ή τηγανιά).
- Αλάτι
- Ντοματοπολτός (προαιρετικά-για όσους τον προτιμούν «κόκκινο»).

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε τον τραχανά στο νερό, μόλις αυτό βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για να μην «πιάσει» η κατσαρόλα και να μην κουλουντριάσει(2). Προσθέτουμε από την αρχή το λάδι, το αλάτι και τον τοματοπολτό. Όταν πάρει μορφή «κρέμας», είναι έτοιμος. Τον βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις τσιγαρίδες που έχουμε «λιώσει» στο τηγάνι (ή την τηγανιά, που έχουμε εν τω μεταξύ έτοιμη) και το ανακατεύουμε καλά. Σερβίρεται πάντα (πολύ) ζεστός!

1 Το παστό χοιρινό.
2 Κουλούντρες: Οι μικροί «σβώλοι» που κάνει ο τραχανάς, όταν δεν ανακατεύεται καλά στην αρχή του βρασίματος.

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.