HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε" - Για πρώτη φόρα όλοι μαζί σε ένα τραπέζι σε ημερίδα ορόσημο για τα Καλάβρυτα

Τις σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες, που έχουν τα Καλάβρυτα, μέσω της αξιοποίησης τοπικών πόρων, της προώθησης της επιχειρηματικότητας ...



Τις σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες, που έχουν τα Καλάβρυτα, μέσω της αξιοποίησης τοπικών πόρων, της προώθησης της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης του τουρισμού, αναδείχτηκαν χθες στην Ημερίδα «Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ορεινή Αχαΐα» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», το pelop.gr, το Peloponnisos FM 104,1, kalavrytanews.com και η εφημερίδα «Ώρα των Καλαβρύτων» παρουσία πλήθος κόσμου, κυρίως επιχειρηματιών, στο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, όλοι οι φορείς. Εκκλησία, Δήμος, Χιονοδρομικό, Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, ένωση ξενοδόχων, εμπορικός σύλλογος, Αχαΐα Αναπτυξιακή, Πανεπιστημιακή κοινότητα, επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος Νίκος Κυριαζής  
Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία απ’ τον δήμαρχο και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΔΕ κ. Θανάση Παπαδόπουλο, που ανέφερε: «Το αναπτυξιακό προφίλ εστιάζεται σε τρεις άξονες. Στην ιστορία του τόπου, με έμφαση στα μοναστήρια μας που είναι πολλά και θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους για ανάπτυξη. Στην ισχυρή φυσική ομορφιά, τα μνημεία μας και τον πλούτο μας όπως ο Χέλμος, ο Αρίσταρχος, τα Καστριά με το Σπήλαιο Λιμνών, το καγιάκ στον Λάδωνα, τα μονοπάτια μας και πολλά ακόμα. Η ισχυρή βάση αγροτικής παραγωγής με τον Συνεταιρισμό Καλάβρυτων να αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα καλής πρακτικής. Όλα αυτά ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, τον Τουρισμό, τα ξενοδοχεία, την εστίαση. Και όμως ενώ υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες μας λείπουν πολλά. Μας λείπει η εύκολη πρόσβαση. Όπως είναι ο δρόμος Πούντας-Καλαβρύτων που συνδέει την περιοχή η μας με την Ολυμπία οδό. Πως μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν έχουμε πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο; Αν θέλουμε να μιλάμε για ορεινότητα και συγκράτηση του Τουρισμού στην ύπαιθρο, αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε το επιχειρείν τα Καλάβρυτα να είναι μα συμφέρουσα επαγγελματική επιλογή».
Εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Ιερώνυμο, μίλησε ο Πρωτοσύγκελός της Ιεράς Μονής Αιγιαλείας και Καλάβρυτων Ιωακείμ Βενιανάκης ο οποίος έκανε αναφορά σε όλα τις Ιερές Μονές και προσκυνήματα των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάδειξή τους τονίζοντας οτι: "Όλα αυτά για να υλοποιηθούν απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συνέργειες  μεταξύ της Εκκλησίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ιδιωτικών φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό και μπορούν να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση των δράσεων και την ανάδειξη των εκκλησιαστικών μας μνημείων."
Ο εκδότης εφημερίδας Πελοπόννησος, Θεόδωρος Λουλούδης, είπε, μεταξύ άλλων: «Στην Αρχαία Ρώμη ο θεός “Ιανός” ήταν διπρόσωπος, όπως και ο Δήμος Καλαβρύτων που σήμερα «εμφανίζεται» με δύο πρόσωπα ταυτόχρονα. Το ένα πρόσωπο είναι της ακμής. Αποτελεί πασίγνωστο τουριστικό προορισμό για τον Οδοντωτό, το Χιονοδρομικό, ως city brake, τις Λίμνες Καστριών, τα ιστορικά Μοναστήρια κ.α. Υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος έχει πολύ σοβαρή δυναμική να αναπτύξει περαιτέρω την περιοχή, να αναδείξει τα τοπικά της προϊόντα, να κρατήσει τον νέο κόσμο στον τόπο του. Το άλλο πρόσωπο είναι της παρακμής. Αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα το οδικό δίκτυο, κατασκευασμένο πριν από 65 και πλέον έτη, η κακή κατάσταση του οποίου απειλεί τα χωριά με ερημοποίηση. Ο Δήμος έχει ανάγκη και από άλλες υποδομές όπως στον Οδοντωτό, στις δομές υγείας κ.α. Όπως και από κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργίας σοβαρών brand για τα τοπικά προϊόντα και προβολής. Όλα αυτά διατυπώνονται εύστοχα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής Ανάπτυξης. Ποιοι επηρεάζουν το εάν θα αναπτυχθεί η περιοχή και με ποια ταχύτητα; Που έχουν την ευθύνη ώστε η περιοχή να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της και να αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις της: Είναι η κυβέρνηση με τα Υπουργεία, η Περιφέρεια, ο Δήμος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί φορείς και ενώσεις, οι ίδιοι οι πολίτες και οι ενώσεις και σύλλογοί τους, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος και τα Επιμελητήρια. Οι επιχειρηματίες και τα Επιμελητήρια είναι, μαζί με τους δημόσιους φορείς που υλοποιούν έργα υποδομής, οι 2 πιο σημαντικοί παράγοντες επιτάχυνσης της ανάπτυξης.
Το Επιμελητήριο Αχαίας μπορεί να συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, είτε με το να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες μελέτες, να μετέχει σε μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην περιοχή και να παίρνει πρωτοβουλίες προσέλκυσης επενδύσεων».
Στην σημασία της συνεργασίας, στάθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κώστας Δαφαλιάς, ο οποίος σημείωσε: «Αν δεν έχουμε συνεργασία με φορείς δεν μπορούμε να δούμε μπροστά. Πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο για το που θα κινηθούμε την επόμενη πενταετία για τις υποδομές και τις διαδικασίας προβολής.Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τακτικές φιλικές στο περιβάλλον, στην ανακύκλωση, ψηφιακές για να γίνουν πιο βιώσιμη».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Κακκαβάς, τόνισε: «Πρέπει να φτιάξουμε ένα συνολικό σχέδιο επενδύοντας στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό. Η σεζόν ηταν πολύ δύσκολη λόγω της μικρής σεζόν λόγω της έλλειψης χιονιού. Η τελευταία απογραφή έδειξε μεγάλη μείωση και χωρίς νέα παιδιά πως μπορούμε να επενδύσουμε. Πρέπει να γίνουν βήματα, για στελέχωση στο νοσοκομείο Καλαβρύτων, βελτίωση στο οδικό δίκτυο και ένα από τα πιο βασικά ζητήματα είναι η αδυναμία εύρεσης εργασίας. Ως εμπορικός σύλλογος κάνουμε πρόταση για δημιουργία Γαλακτομικής σχολής, να γίνουν πεζοπορικά μονοπάτια και η ύπαρξη ενός σχεδίου που περιλαμβάνει όλες της ΔΕ με τον εναλλακτικό τουρισμό».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παύλος Σατολιάς, επεσήμανε: «Για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος είναι ο φύλακάς της υπαίθρου. Ο αγροτικός τομέας είναι αδύναμος, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, η κλιματική κρίση, επηρεάζει τις τιμές παραγωγής πρέπει να δώσουμε κίνητρα στον νέο αγρότη να ασχοληθεί να παράξει πλούτο. Με την ποικιλία των προϊόντων έχουμε πολλές δυνατότητες».
Ο διευθυντής του Χιονοδρομικού Αλεξης Αγρίος, υπογράμμισε: «Είναι η αρχή της προσπάθειας να μετατρέψουμε τον χειμερινό τουρισμό σε τουρισμό τεσσάρων εποχών. Στο Χιονοδρομικό κέντρο προχωρούμε την αναβάθμιση, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και θεωρούμε ότι η «Στύγα» θα είναι έτοιμη την Νοέμβριο, και ο επισκέπτης θα απολαύσει ένα σύγχρονο κέντρο. Επισήμανε την επιτυχία του Φεστιβάλ του Χελμού, το οποίο έχει γίνει θεσμός, καθώς και τις επενδύσεις σε σύγχρονους αναβατήρες που θα αυξήσουν τη δυνατότητα επισκεψιμότητας και θα προσφέρουν νέες προοπτικές για την περιοχή».
Ο αντιδήμαρχος Κλειτορίας Σωτήρης Δουκλιάς, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα Σπήλαια Λιμνών Καστριών, υπογράμμισε τη συμβολή των σπηλαίων και των εξελικτικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται εκεί. Τόνισε την αξία του μουσείου που λειτουργεί στην περιοχή και την αναγκαιότητα υποστήριξης των τοπικών πόρων, όπως οι πηγές Αροανίων, οι πηγές του Λάδωνα και το αρχαίο θέατρο του Κλείτορα.
Ο Παναγιώτης Μπουτόπουλος, εκπρόσωπος «Αχαΐα-Αναπτυξιακή» αναλύοντας το που έχουν διοχετευτεί τα χρήματα τα οποία έχουν φτάσει περίπου τα 10 εκ. ευρώ, είπε: «Δίνουμε έμφαση σε επιχειρήσεις για αγροτικά προϊόντα, για τον τουρισμό και επιδοτήσεων επιχειρήσεις για δράσεις εκπαίδευσής και προβολής».
Ο αντιπρύτανης Βασίλης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στον ρόλο του Πανεπιστημίου και στο πως μπορεί να βοηθήσει τα Καλάβρυτα καταθέτοντας ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί Τμήμα, θέτοντας ως βασικό ζήτημα το πρόβλημα της πρόσβασης, χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει, σε δημοτικές υποδομές, περιοδικά.
Ο Δημήτρης Βαρβιτσιώτης COO ομίλου Solar Cells Hellas Group από την πλευρά του, επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή των Καλαβρύτων. Πρότεινε την ανάπτυξη μικρών τοπικών μονάδων ενέργειας για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, τονίζοντας τη σημασία δημιουργίας λιμνοδεξαμενής για την υποστήριξη της άρδευσης και την προώθηση του αγροτουρισμού. Ο Δημήτρης Βαρβιτσιώτης έριξε βάρος στην βοήθεια του Πανεπιστήμιου Πατρών, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει χρηματοδοτηθεί κανένα πρόγραμμα σε συνεργασία Πανεπιστημίου με ιδιωτικές επιχειρήσεις στα Καλάβρυτα, οπότε η διαδικασία της συνέργειας δεν έχει φτάσει εδώ. «Επειδή η λειψυδρία είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει θα πρέπει ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια να πάρουν πρωτοβουλία για αποθήκευση νερού και υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες, όπως κάνουν άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα έλλειψης νερού» σημείωσε και κατέληξε ότι η απουσία του Επιμελητήριου Αχαΐας είναι απόλυτη για την περιοχή των Καλαβρύτων.
Όλες οι τοποθετήσεις αλλά και ο διάλογος που ακολούθησε αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στον ενιαίο συντονισμό δράσεων με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής των Καλαβρύτων μέσω της αξιοποίησης των τοπικών πόρων, της προώθησης της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης του τουρισμού, τόσο στον θρησκευτικό όσο και στον εναλλακτικό τομέα. 
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.