HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Γαλακτομπούρεκο - Το γλυκό της Αποκριάς

  Σε όλη τη  διάρκεια της Αποκριάς από γλυκίσματα  πρωταγωνιστικό ρόλο  έχουν   το γαλακτομπούρεκο, οι μπακλαβάδες, οι γλυκές κολοκυθόπιτες,...

 

Σε όλη τη  διάρκεια της Αποκριάς από γλυκίσματα  πρωταγωνιστικό ρόλο  έχουν   το γαλακτομπούρεκο, οι μπακλαβάδες, οι γλυκές κολοκυθόπιτες, γαλατόπιτες και τα γλυκά του τηγανιού, όπως οι λουκουμάδες. 

Ένα αγαπημένο παραδοσιακό  γλυκό με αφράτη πεντανόστιμη βελούδινη κρέμα, τραγανό φύλλο, αγνά υλικά Καλαβρύτων, μας προτείνει να δοκιμάσουμε η κ. Γιώτα Γιαννοπούλου

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας (12 φύλλα)

200 γρ. φρέσκο βούτυρο  Καλαβρύτων 

Για την κρέμα

2 λίτρα φρέσκο γάλα

200 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

2 κρόκοι

ξύσμα από 1 λεμόνι 

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

2 βανίλιες

1 ξύλο κανέλας

60 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι

700 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

1 ξύλο κανέλας

2 λεμονόκουπες στυμμένες

Για το σιρόπι:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση, και έπειτα αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά από την ώρα βρασμού, χωρίς να ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και αφήνουμε να κρυώσει καλά. 

Για την κρέμα:

Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα την μισή ποσότητα ζάχαρης, το γάλα εκτός από 1 φλυτζάνι το οποίο κρατάμε, το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα, ώσπου να ζεσταθεί το μείγμα. 

Στην συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους σε ένα μπολ, και χτυπάμε με μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη( ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει) και τις βανίλιες.

Στο μείγμα των αυγών προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το 1 φλυτζάνι γάλα που κρατήσαμε. Στην συνέχεια παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό γάλα, περίπου 2 φλυτζάνια, και ρίχνουμε σιγά και ανακατεύοντας, στο μείγμα των αυγών ώστε να ζεσταθεί. Τέλος αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ώσπου να δέσει η κρέμα.

Όταν δέσει, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο και αφαιρούμε την κανέλα.

Σκεπάζουμε την κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει.

Στη συνέχεια λιώνουμε 200γρ βούτυρο, όχι να κάψει.

Βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τα μισά  φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα προς ένα. Προσέχουμε να προεξέχουν αρκετά από τις άκρες του ταψιού. Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί. Γυρίζουμε επάνω στην κρέμα τα φύλλα που προεξέχουν και τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας τα οποία επίσης βουτυρώνουμε ένα προς ένα. Με το πινέλο μας πιέζουμε προς τα κάτω τα φύλλα που βρίσκονται στις άκρες του ταψιού. Χαράσσουμε απαλά τα κομμάτια στο γλυκό και περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Τέλος ραντίζουμε με λίγο νερό. 

Ψήνουμε στους 180 ºC περίπου μία ώρα, ώσπου να ροδίσει το φύλλο.

Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο και όσο είναι ζεστό, περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.