HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μπακαλιάρος σκορδαλιά μια παραδοσιακή, υπέροχη συνταγή!

Η νηστεία της σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μέσα στο διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι...

Η νηστεία της σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μέσα στο διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.
Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας
Έτσι, εξηγείται γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου. 

Για το μπακαλιάρο
2 φύλλα ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο
150 γρ. αλεύρι
150 γρ. καλαμποκάλευρο
1/2 κ.γ. αλάτι ψιλό
Λάδι για τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά
1 κιλό πατάτες (6 τεμ.)
4 σκελ. σκόρδο
1/2 λεμόνι (το χυμό του)
3 κ.σ. ξίδι από κρασί
1½ φλ. ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμεικτο
Λίγο αλάτι

Για να φτιάξουμε παραδοσιακό τηγανητό μπακαλιάρο με τραγανή κρούστα, πρέπει να κάνουμε προετοιμασία για το ξαλμύρισμα από πριν.
Αφού κάνουμε όλη την διαδικασία για να φύγει το αλάτι από τον παστό μπακαλιάρο πρέπει να τον ξεπλύνουμε σε καθαρό νερό.
Είναι πολύ βασικό να στεγνώσουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο σε χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει ίχνος υγρασίας. Κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε το χωριάτικο αλεύρι και το καλαμποκάλευρο.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το τηγάνι και ρίχνουμε το λάδι.
Το λάδι στο τηγάνι πρέπει να μισοσκεπάζει το φιλέτο του μπακαλιάρου.
Βουτάμε ένα ένα κομμάτι ψάρι στο αλεύρι και το τινάζουμε ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι. Βάζουμε τα παναρισμένα κομμάτια μπακαλιάρου στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 με 3 λεπτά. Γυρίζουμε τον μπακαλιάρο να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί τον μπακαλιάρο να στραγγίσει το περιττό λάδι.
Ο τηγανητός μπακαλιάρος συνοδεύεται απαραιτήτως με σκορδαλιά.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Στραγγίζουμε αμέσως τις βρασμένες πατάτες σε σουρωτήρι. Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά τις στεγνώνουμε ανακατεύοντας για 1 με 2 λεπτά να φύγει όλη η υγρασία τους.
Ταυτόχρονα με το ανακάτεμα τις πιέζουμε να λιώσουν και να στεγνώσουν.
Αφήνουμε τις πατάτες για λίγα λεπτά να κατέβει η θερμοκρασία τους.
Αλέθουμε τις στεγνές πατάτες με διακοπτόμενη κίνηση στο μίξερ.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το σκόρδο, το φρέσκο χυμό λεμονιού και το ξύδι από κρασί. Με το μίξερ πάντα σε χαμηλή λειτουργία προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι ώστε να ομογενοποιηθεί.
Διατηρείστε την σε γυάλινο σκεύος με καπάκι στην συντήρηση του ψυγείου για αρκετές ημέρες. Όταν μείνει για 2 με 3 ημέρες στο ψυγείο, γίνεται πιο δυνατή σε γεύση και άρωμα σκόρδου.


από εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"
επιμέλεια Γεωργία Παλληκάρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.