HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εσπερινή ομιλία με τον Πρ. Αγαθόνικο Τσάκαλο

Την Κυριακή της Απόκρεω, 19 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η τελευταία για φέτος εσπερινή ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπ...

Την Κυριακή της Απόκρεω, 19 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η τελευταία για φέτος εσπερινή ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αγαθόνικο Τσάκαλο, Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Θεοπρομήτορος Άννης και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης Αιγίου, με θέμα: «Έχουμε δει τον Κύριο;».
Ο ομιλητής στην αρχή ανέφερε ότι: “Ο πόθος και η επιθυμία για να προσεγγίσουμε τον Χριστό, να Τον γνωρίσουμε και να Τον δούμε, υπάρχει μέσα μας άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε ήπια και εκφράζεται άλλοτε σαν δίψα για τη γνώση Του, άλλοτε σαν φλόγα, που κατακαίει τα σωθικά μας για την κοινωνία μαζί Του, άλλοτε σαν πρόβλημα υπαρξιακό που γεμίζει τον λογισμό μας. Ενώ όμως η θέληση είναι δεδομένη, ο δρόμος που παίρνουμε για να φθάσουμε στη θέα του Θεού, συχνά είναι λαθεμένος και αντί να μας οδηγήσει σε Εκείνον, μας φέρνει στη σύγχυση και στην απομάκρυνση.
Ο Κύριός μας, όμως, ανατρέπει τις λαθεμένες και νοθευμένες αυτές νοοτροπίες μας. Μιλάει για τη δυνατότητα, που μας έχει παρασχεθεί να διακρίνουμε την παρουσία Του στα πρόσωπα των αδελφών, στα πρόσωπα των ανθρώπων. Και ταυτόχρονα μιλάει για την ευχέρεια που μας δόθηκε και μας δίνεται να υλοποιήσουμε την αγάπη μας προς τον Θεό, δίνοντάς την στα πλανεμένα πλάσματά Του. Η διδαχή Του και ο λόγος Του αυτός, ανατρέπει την εικόνα, περί της ανθρώπινης προσωπικότητας που έχουμε μέσα μας. Μετατοπίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και την τοποθετεί πολύ κοντά στον Θεό και φέρνει τον Θεό πολύ κοντά στην ανθρώπινη ύπαρξη. Έτσι τον Θεό μπορούμε να Τον δούμε στις εικόνες Του, στα πρόσωπα δηλαδή των ανθρώπων. Όταν αντικρίζουμε, λοιπόν, τον άνθρωπο, αυτόματα αναγόμαστε στο Μυστήριο της αγάπης του Θεού, που εκφράστηκε στη σάρκωση και στη θυσία. Δεν είναι επομένως καθόλου τυχαία σύμπτωση όταν συναντάμε έναν άνθρωπο, όταν συναντάμε την εικόνα του Θεού.”
Ο ομιλητής, αφού ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα έκφρασης της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και τον Θεό, κατέληξε με το συμπέρασμα ότι: “Όσοι αγαπούν, αξιώνονται και να αγαπιούνται και όσοι μισούν απορρίπτονται από τους ανθρώπους και τον Θεό. Καμία απειλή και κανένας εκβιασμός συνειδήσεων δεν παρατηρείται εδώ. Η ελευθερία είναι το πλαίσιο των κινήσεων και των αποφάσεων· και η αγάπη το μοναδικό κριτήριο, βάσει του οποίου θα γίνει η κρίση. Στον βαθμό που συναντήσαμε τον συνάνθρωπό μας, τότε όντως είδαμε τον Χριστό στο πρόσωπο του ελάχιστου αδελφού Του, ως εικόνα του Θεού, προσφέροντάς του την έμπρακτη αγάπη μας. Στην οποιαδήποτε ένσταση ότι ποτέ δεν είδαμε τον Κύριο δίπλα μας, «πεινώντα ή διψώντα ή ξένον ή γυμνόν ή ασθενή ή εν φυλακή», η απάντηση του Ιησού Χριστού είναι αποστομωτική: «εφ’ όσον ουκ εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε». Ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό περνάει από το πρόσωπο του πλησίον.”
Μετά το πέρας της ομιλίας, λαμβάνοντας τον λόγο ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον ομιλητή, υπογράμμισε ότι “η έκφραση αγάπης προς τον πονεμένο συνάνθρωπο, στην οποία αναφέρεται ο Κύριος, έχει την αναφορά της στον Τριαδικό Θεό και προϋποθέτει τη θυσιαστική μας αγάπη προς τον πλησίον, μία αγάπη εν ελευθερία”. Τέλος, ευχαρίστησε τους ακροατές, που παρακολούθησαν τις εσπερινές ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα συνεχιστούν στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, ώστε μέσα από τους βυζαντινούς ύμνους και το θείο κήρυγμα να προετοιμαστούμε πνευματικά για να εορτάσουμε το μεγάλο γεγονός της Εκκλησίας, την Ανάσταση του Κυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.