HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πλεύρης: Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων

Καθησυχαστικός για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε έκτα...



Καθησυχαστικός για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε έκτακτη ενημέρωση για την αντιμετώπισή τους, παρουσία του προέδρου του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου και του προέδρου του ΙΦΕΤ Γ. Σωτηρίου.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα παγκόσμιο το πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβεβαίωσε όμως πως έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμάκων και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.
Οι ελλείψεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής λόγω πανδημίας, στις ελλείψεις πρώτων υλών και στην έξαρση των ιώσεων. Όπως ανέφερε, το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα σε μια κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη και λόγω των παράλληλων εξαγωγών, και στην τωρινή έλλειψη φαρμάκων (αντιβιώσεων ή άλλων αποφρακτικών και αναπνευστικών συσκευών και συσκευασμάτων).
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως για τις ελλείψεις που σημειώνονται σε πρωτότυπα σκευάσματα, όπως σε αντιβιώσεις, θα υπάρξει υποκατάσταση με γενόσημα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία που παράγονται από τις φαρμακοβιομηχανίες (οι οποίες έχουν αυξήσει την παραγωγή τους για να καλυφθούν τα κενά).
Για σκευάσματα για τα οποία υπάρχει πλήρη εξάρτηση από το εξωτερικό, θα γίνουν αυξημένες παραγγελίες μέσω του ΙΦΕΤ.
“Δεν είναι ζήτημα τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής φαρμάκων. Το πρόβλημα των ελλείψεων εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, και οφείλεται σε καθυστέρηση της τροφοδοσίας και όχι σε μόνιμη έλλειψη. Μπορούμε να έχουμε παραγωγή με γενόσημα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σημείωσε πως έχουν εντατικοποιοηθεί οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες, ενώ ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το εάν τροφοδοτείται επαρκώς η ελληνική αγορά.
Εντείνεται η παραγωγή σε γενόσημα φάρμακα σε δραστικές που έχουν έλλειψη
Εκτίμησε πως η αγορά θα αρχίσει να ομαλοποιείται το επόμενο διάστημα με την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση της τροφοδοσίας μετά τις γιορτές, την αύξηση παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ και τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη καθώς αναμένεται οι ιώσεις να παρουσιάσουν ύφεση.
Δ. Φιλίππου: Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τις ελλείψεις
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως σε παιδιατρικό φάρμακο που αφορά σε σιρόπι παρακεταμόλης έχουμε 34% αύξηση της ποσότητας που διατέθηκε. “Όλοι θέλαμε να βγούμε έξω χωρίς προστατευτικά μέτρα”, είπε, εξηγώντας τους λόγους της αύξησης της ζήτησης, λέγοντας ακόμη πως στις γιορτές η προμήθεια της αγοράς είναι περιορισμένη και οι αποθήκες δεν είναι σε πλήρη λειτουργία.
“Το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει αποκατάσταση του προβλήματος. Τα παιδιατρικά εισπνεόμενα έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα”, τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.