HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνταγή για φουρμαελόπιτα χωρίς φύλλο

Γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος Γνωστό και περιζήτητο τυρί για τη γεύση του η φορμαέλα (ή φουρμαέλα) και στην περιοχή των Καλαβρύτων...

Γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Γνωστό και περιζήτητο τυρί για τη γεύση του η φορμαέλα (ή φουρμαέλα) και στην περιοχή των Καλαβρύτων, που παρασκευάζεται με ειδική επεξεργασία σε καλαθάκι και ξηραίνεται στον ήλιο, γνωστή και για την εξαιρετική πίτα που κάνει, τη φουρμαελόπιτα, που σύμφωνα με την παράδοση είναι απαραίτητη και στο αποκριάτικο τραπέζι. Μπορούμε, όμως, να την κάνουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, εφ’ όσον διαθέτουμε την «πρώτη ύλη», τη φουρμαέλα. Πιθανότατα την ονομασία της έχει λάβει επειδή για την παρασκευή φόρμα, ένα ειδικό μικρό καλαθάκι.

Υλικά που θα χρειαστούμε για ένα μέτριο ταψί:
- 1 έως 1 ½ μεγάλη φουρμαέλα, τριμμένη στον τρίφτη. Αν είναι πολύ ξηρή, θέλει προσοχή και περισσότερο χρόνο στο τρίψιμο.
- Φρέσκο γάλα.
- 4 αυγά.
- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο.
- 2 νεροπότηρα σιμιγδάλι.
- Αλάτι, αν θέλουμε να γίνει αλμυρή, ή 1½ με 2 νεροπότηρα ζάχαρη, αν θέλουμε να γίνει γλυκειά.
- Λίγη κανέλλα.

Η παρασκευή της πίτας γίνεται σε δύο χρόνους.
Πρώτος χρόνος:
- Βάζουμε την τριμμένη φουρμαελόπιτα σε μια κατσαρόλα, για να μας βοηθήσει στο ανακάτεμα και προσθέτουμε το γάλα, έτσι που να τη σκεπάζει.
- Την αφήνουμε περίπου δύο ώρες να «ξεκουραστεί».

Δεύτερος χρόνος:
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα 4 αυγά καλά χτυπημένα, το βούτυρο, το σιμιγδάλι, την κανέλλα. Αν τη θέλουμε γλυκειά, προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αν τη θέλουμε αλμυρή, το ανάλογο αλάτι. Φυσικά, πρέπει να υπολογίσουμε ότι η φουρμαέλα είναι ήδη αλμυρή.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα μ’ ένα κουτάλι ή με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει παχύρευστο. Αν δεν είναι παχύρευστο, προσθέτουμε ακόμα σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε το μείγμα το ταψί, το οποίο πρώτα έχουμε λαδώσει και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με θερμοκρασία 180ο C για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Αφού τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια της επιλογής μας (μικρότερα ή μεγαλύτερα).

Καλή επιτυχία!

Σημείωση: Σεβόμαστε την επιθυμία της άξιας νοικοκυράς που μας υπαγόρευσε τη συνταγή, για την τήρηση της ανωνυμίας της.

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.