HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Οι κίνδυνοι και οι κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο σε εξαιρετική ημερίδα με Μανώλη Σφακιανάκη

Σημαντική επιτυχία είχε η ημερίδα  για τους κινδύνους και τους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο, που διοργάνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Π...



Σημαντική επιτυχία είχε η ημερίδα  για τους κινδύνους και τους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο, που διοργάνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια CSI Institute και πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων σήμερα Δευτέρα 30 Μαΐου.
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Μανώλης Σφακιανάκης, γνωστός για τις μεγάλες επιτυχίες που έχει σημειώσει κατά την διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της διεύθυνσης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο κ. Σφακιανάκης που πλέον είναι επικεφαλής του οργανισμού CS Institute μίλησε σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα με θέμα «Προστάτεψε το παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα» τονίζοντας τους κινδύνους που μπορεί να έχει το διαδίκτυο και τα social media για τα ανήλικα παιδιά.
Ο ίδιος τόνισε ότι το διαδίκτυο σε ποσοστό 98% είναι καλό, προσφέροντας γνώσεις στο παιδί και γενικότερα στον χρήστη, αφού αποτελεί μία σημαντική πηγή πληροφόρησης, που όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν δεν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.
«Το 2% αφορά την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου» όπως τόνισε χαρακτηριστικά από την οποία θα πρέπει να προστατευθούμε όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά μας. Ο κ. Σφακιανάκης κάλεσε τους γονείς να σταματήσουν να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media.
Τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να δίνουν μεγάλη σημασία στις φωτογραφίες που ανεβάζουν τα παιδιά τους, να μην αποκαλύπτουν σε αυτές μέρος του σώματος τους, έτσι ώστε να μην προκαλούν τους παιδεραστές και τους παιδόφιλους.


Στις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου που συνδέονται με τα σύγχρονα φαινόμενα εποχής, αναφέρθηκε η Καλλιόπη Ιωάννου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) και Κλινική Εγκληματολόγος κατά τη χθεσινή εκδήλωση «Διαδίκτυο: Aσφαλής Πλοήγηση- Διαδικτυακοί Κανόνες και Συμπεριφορές. Τα Ναι και τα Όχι του Διαδικτύου» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας.
Πιο συγκεκριμένα η κα Ιωάννου, αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί το sexting, δηλαδή η ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την κα Ιωάννου δύο είναι οι βασικές απειλές με τις οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι μικροί και μεγάλοι όταν διανέμουν προσωπικό σεξουαλικό υλικό στο οποίο διαφαίνεται το πρόσωπό τους. H πρώτη απειλή, είναι το λεγόμενο sextortion, o διαδικτυακός σεξουαλικός εκβιασμός που προκύπτει μετά την ανταλλαγή αποκαλυπτικών φωτογραφιών/ βίντεο με αγνώστους στο διαδίκτυο με σκοπό την απόσπαση υπέρογκων χρηματικών ποσών. Η δεύτερη απειλή, είναι η εκδικητική πορνογραφία, το φαινόμενο δηλαδή της μη συναινετικής διανομής σεξουαλικού υλικού κυρίως από οικεία άτομα με σκοπό την εκδίκηση του θύματος.
Παράλληλα, η κα Ιωάννου έθιξε το φαινόμενο του διαδικτυακού εθισμού, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν υψηλά ποσοστά ελεγχόμενου διαδικτυακού εθισμού στους νέους αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω της ελλιπούς εκπαίδευσης των Ελλήνων σε θέματα υγιούς διαδικτυακής συμπεριφοράς.


Αθ. Παπαδόπουλος: Ευτυχώς, που υπάρχουν φορείς και οργανώσεις όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας 
Η παρουσία σήμερα στα Καλάβρυτα – και αύριο στην Κλειτορία- του πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και Προέδρου σήμερα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια Μανώλη Σφακιανάκη -καθώς και της Γενικής Διευθύντριας του Ινστιτούτου κυρίας Καλλιόπης Ιωάννου- μας δίνει μια ακόμη ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τ’ αναρίθμητα οφέλη του Διαδικτύου αλλά και για τους αναρίθμητους κινδύνους του. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που στηρίζει την εκδήλωσή μας. 
Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια κοινή παραδοχή και μια αυταπόδεικτη αλήθεια. 
Με την παραδοχή που λέει ότι το Διαδίκτυο είναι μια ευλογία. 
Είναι ένας ιμάντας προόδου, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής.
Τα πάντα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Στην ενημέρωση, στην ταχύτητα των πληροφοριών, στη διάδοση των ιδεών, στη γνώση, στην οργάνωση και στη διασύνδεση των πολιτών, στην οργάνωση του ίδιου του κράτους και στον μετασχηματισμό του, στις παραγωγικές δομές, σε κάθε έκφραση και σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. 
Ακόμα και εκεί όπου πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε δραστηριότητες χωρίς τη φυσική επικοινωνία, όπως η Εκπαίδευση, όπως η Εργασία μας, όπως οι Υπηρεσίες Υγείας ή οι βασικές συναλλαγές μας με το Δημόσιο, ακόμα και εκεί η «επανάσταση» του Διαδικτύου, μέσα σ’ ελάχιστο χρόνο, δημιούργησε νέα δεδομένα. 
Απ’ την μια ευλογία, το Διαδίκτυο. 
Απ’ την άλλη, όμως, μια ανεξάντλητη πηγή όλο και περισσοτέρων κινδύνων που κάποιες φορές -και δυστυχώς όχι σπάνια- μετατρέπουν την ευλογία σε κατάρα. 
Κατά κόρον έχουμε ακούσει τη φράση που λέει ότι οι κίνδυνοι που άλλοτε υπήρχαν στο δρόμο έχουν μεταφερθεί, πλέον, στις οθόνες μας. 
Μόνο που αυτή τη φορά είναι πολύ πιο μεγάλοι. 
Είναι πολύ πιο αδιόρατοι και επενδύουν με μεγάλη δεξιοτεχνία στην παγίδευση των μη υποψιασμένων θυμάτων τους. Θύματα κάθε ηλικίας, σε κάθε περιοχή, κάθε μορφωτικού επιπέδου, αρκεί να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ελλείμματα στη συνειδητοποίηση των κινδύνων που έχει φέρει μαζί της η ψηφιακή πραγματικότητα. 
Σχεδόν δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούσουμε για κάποια διαδικτυακή απάτη. 
Δεν υπάρχει μέρα που να μην καταγγέλλεται κάποια περίπτωση ηλεκτρονικού μπούλινγκ σε βάρος παιδιού ή εφήβου. 
Δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούμε κάτι που ν’ αναφέρεται στον εθισμό του Διαδικτύου.
Και τώρα τελευταία ακούμε -όλο και πιο συχνά- για πλατφόρμες όπου παιδιά και έφηβοι θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους για ν’ απαντήσουν σε κάποια «πρόκληση». Και να γίνουν, έτσι, ρισκάροντας τη ζωή τους, αποδεκτοί και αρεστοί στην όποια ψηφιακή κοινότητα. 
Αν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι για τα παιδιά και τους εφήβους μας είναι νέοι, ο κύριος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε, είναι μάλλον πολύ παλιός. Τουλάχιστον ως «συνταγή» και κατεύθυνση. 
Και αφορά στη σωστή ενημέρωση των γονιών και των παιδιών, στη διαρκή ευαισθητοποίηση τους, στην ένταση -με κάθε τρόπο-της πρόληψης, στην αξιολόγηση κάθε πληροφορίας που φτάνει στις οθόνες, στην κριτική σκέψη και στην ικανότητα ώστε να μπορούμε όλοι μας, αλλά κυρίως τα παιδιά, να διακρίνουν τις απειλές και τους κινδύνους. 
Κοντά στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση, προστίθεται και η παράμετρος της εκπαίδευσης. 
Με την έννοια ότι γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ξέρουν, να έχουν γνώση των κινδύνων που κυοφορεί το διαδικτυακό περιβάλλον ώστε να μπορούν να ελέγξουν και να προστατεύσουν τα παιδιά και τους εφήβους. 
Κάποτε, όχι σε μια πολύ μακρινή εποχή, η καθοδήγηση του γονιού προς τα παιδιά του ή του δασκάλου και του καθηγητή προς τους μαθητές του, ξεκινούσε από συμβουλές και νουθεσίες για τις κακοτοπιές έξω απ’ το σπίτι ή έξω απ’ το σχολείο. 
Τώρα, η πρώτη μέριμνα ενός γονιού ή ενός εκπαιδευτικού είναι η καθοδήγηση προς το παιδί ή τον έφηβο να μη δέχεται την παραμικρή έκπτωση στην ασφάλεια των ον λαϊν περιηγήσεων του.  
Παρακολουθώ εδώ και χρόνια τις δραστηριότητες του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια. 
Και την έμφαση που δίνει προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. 
Μιλώντας διαρκώς για την ανάγκη τα παιδιά μας ν’ αξιοποιούν στο έπακρο τα αναρίθμητα οφέλη του Διαδικτύου και ταυτόχρονα ν’ αναγνωρίζουν και ν’ αποκρούουν και τις αναρίθμητες παγίδες του.         
Σήμερα, λοιπόν, η παρουσία στα Καλάβρυτα του κ. Σφακιανάκη και της κ. Ιωάννου έχει πολλά να μάς δώσει. 
Και να μάς κάνει καλύτερα ενημερωμένους. 
Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας και να κλείσω με μια διαπίστωση. 
Ένα από τα γνωρίσματα των απατεώνων του Διαδικτύου είναι ότι κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Είναι σχεδόν πάντα ένα βήμα μπροστά. 
Ευτυχώς, που υπάρχουν φορείς και οργανώσεις όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας που γρήγορα εντοπίζουν τις παγίδες και επικαιροποιούν τη γνώση μας για την αποφυγή τους. 
Σας ευχαριστώ. 


Σκοπός & ταυτότητα του CSI Institute
Τον Απρίλιο του 2017 ο Αντιστράτηγος ε.α. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, έδωσε σάρκα και οστά σε ένα όραμα πολλών ετών. Σε μία δύσκολη, χρονικά, περίοδο για την Ελλάδα, βρήκε ανθρώπους που ασπάστηκαν το όραμα του, και έγινε πραγματικότητα.
Το CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια») αποτελεί μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, και ο σκοπός του προβλέπεται ρητά ως μη κερδοσκοπικός. Το Σωματείο προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και την εκπαίδευση, την ενεργοποίηση και την επιστημονική έρευνα στο τομέα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου. Στόχος είναι η συμβολή στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και εν γένει στην έμπρακτη ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου αλλά και χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με βασικό σκοπό τη στήριξη και εξέλιξη της νέας γενιάς, το CSIi, επιθυμεί να συμβάλλει στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την ανάδειξη νέων ταλέντων σε δεξιότητες πληροφορικής, προγραμματισμού και νέων τεχνολογιών, ενδεικτικά μέσω της διεξαγωγής διαλέξεων, της δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού με σκοπό τη δημοσίευση του στο διαδίκτυο και ψηφιακής ακαδημίας, όπου μέσω ηλεκτρονικών σεμιναρίων και ειδικών διαδικτυακών εκπαιδευτικών κέντρων εκμάθησης π.χ. γλωσσών προγραμματισμού – κώδικα, θα εκπαιδεύονται μαθητές, σπουδαστές και άλλες ομάδες ατόμων. Ακόμα, στόχος είναι η δημιουργία, η σχεδίαση και υλοποίηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σχετικά με θέματα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων και υποδομών, ασφαλής χρήσης του διαδικτύου, χειρισμού διαδικτυακών προγραμμάτων και άλλα συναφή ζητήματα, προς ένταξη σε σχολεία της επικράτειας, ενδεικτικά με τη δημιουργία διδακτικού υλικού, την εκπόνηση ασκήσεων και εργασιών, τη χρήση εκσυγχρονισμένου υλικού και τη δημιουργία δράσεων, δραστηριοτήτων και μαθητικών διαγωνισμών.
Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, το CSIi επιθυμεί να συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, την επιχειρηματικότητα και την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ιδεών και ταλέντων στο πεδίο του διαδικτύου και της τεχνολογίας, ενδεικτικά μέσω δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για επαγγελματική χρήση, διοργάνωσης διαγωνισμών για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), παροχής πλατφόρμας δράσης σε καταρτισμένους επαγγελματίες ανά κλάδο, ώστε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο να δημοσιοποιούν παρεμβάσεις και προτάσεις με σκοπό την επίλυση ή τη βελτίωση προβλημάτων από την Πολιτεία. Με τους παραπάνω τρόπους, το CSIi θέλει να βοηθήσει στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, μελέτης και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της ενημέρωσης και έρευνας διαδικτυακών απειλών (ιών κ.α.), της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, της εκπαίδευσης στην ασφαλή πλοήγηση και της πρόληψης και ενημέρωσης διαδικτυακών χρηστών.
Ένας ακόμα στόχος είναι η μαζική ενεργοποίηση των πολιτών και η ομαδική αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, ενδεικτικά μέσω της καταγραφής και διερεύνησης κακόβουλων λογισμικών, ενημέρωσης του κοινού για εξειδικευμένους κινδύνους και τρόπους αποφυγής και επίλυσης προβλημάτων, καθώς η δημιουργία τηλεφωνικής – διαδικτυακής γραμμής υποστήριξης πολιτών και σελίδων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Όπως τονίζει σε σημείωμά της, η ομάδα του CSIi: «Το Ινστιτούτο έχει δημιουργηθεί με όλη μας την αγάπη για τους πολίτες και την προστασία τους. Είμαστε έμπρακτα δίπλα σας, μέσα από την εκπόνηση προγραμμάτων, ημερίδων και συνέδριων τα οποία γίνονται σε όλη τη χώρα. Βασιζόμενοι λοιπόν σε απόλυτη διαφάνεια, με τη στήριξη των συνεργατών μας, είμαστε δίπλα σε καθένα πολίτη ξεχωριστά, με κοινό στόχο την πρόληψη, την εκπαίδευση, την προστασία και την υποστήριξη».  

Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Τρίτη 31 Μάϊου και ώρα 11:00 στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ 



{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.