Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΠΗΛΑΙΟ «ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» - ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΣΤΡΙΩΝ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ Γεώργιος Γκλαβάς Καστριά 1η Ιουνίου 2021 Αγαπητέ Δήμαρχε,  ΘΕΜΑ: ΣΠΗΛΑΙΟ «ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» - ΞΕΝΩΝΑΣ...



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Γεώργιος Γκλαβάς
Καστριά 1η Ιουνίου 2021
Αγαπητέ Δήμαρχε, 

ΘΕΜΑ: ΣΠΗΛΑΙΟ «ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» - ΞΕΝΩΝΑΣ  ΚΑΣΤΡΙΩΝ! Καταρχήν, με τη συμπλήρωση σήμερα τριάντα(30 )χρόνων από τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του μυθικού Σπηλαίου «Των Λιμνών» -1η Ιουνίου 1991, θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά και να συγχαρώ τον πρόεδρο και   όλα τα του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΚ «ΣΠΗΛΑΙΟ  ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ», τον διευθυντή,  το  προσωπικό της Επιχείρησης και  όλους τους παράγοντες του Δήμου, για τις 

προσπάθειες που καταβάλουν, με σκοπό τη σωστή λειτουργία,  προβολή  και  παραπέρα αξιοποίηση του Σπηλαίου  μας. Τιμή και δόξα στους Ανθρώπους που το ανακάλυψαν, με πρώτον τον Βασίλη Τεμπέλη που συνέλαβε την ιδέα, καθώς  και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την αξιοποίησή του. Δράττομαι της ευκαιρίας, με την ιδιότητα του  τ. προέδρου της  «Νομαρχιακής Επιτροπής Αξιοποίησης του Σπηλαίου Καστριών»  και προέδρου του πρώτου Δ.Σ. της πρώην Κοινοτικής  - σήμερα Δημοτικής Επιχείρησης  να προβώ σε ορισμένες καίριες επισημάνσεις, περί της  λειτουργίας και της  παραπέρα ανάδειξης  του περίφημου Σπηλαίου, για πληρέστερη ενημέρωση των αρμοδίων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου. Αφορμή μου δίνουν και τα όσα σχετικά με το θέμα, έχουν δημοσιευθεί τελευταία και ιδιαίτερα η από 18 Μαρτίου 2021 συνέντευξη του προέδρου της  ΔΗΚΕΚ  Κώστα Κούκιου, στην οποία  μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Ήταν λάθος που φτιάχτηκε ο Ξενώνας…… στα Καστριά….»!  
Διευκρινίζω καταρχήν ότι, η απόφαση για την  κατασκευή του ελήφθη στην περίοδο κατά την οποία, σε ολόκληρη την περιοχή των Καλαβρύτων, ελάχιστα τουριστικά καταλύματα υπήρχαν και  ότι  η δημιουργία του παραπάνω Ξενώνα σχετίζεται άμεσα, με τη σωστή και πλήρη αξιοποίηση του  Σπηλαίου, των λοιπών αξιοθέατων  και του οικισμού, όπου αυτό βρίσκεται!! Αλλά αν υποθέσουμε ότι, ήταν λάθος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) η σύνταξη και έγκριση  (το 1984) της σχετικής αρχιτ/νικής μελέτης, για τον Ξενώνα στα Καστριά, λάθος και η σύνταξη της «Πρότυπης Οικονομοτεχνικής Μελέτης» του Υπουργείου Εσωτερικών ( ΥΠ.ΕΣ.) για τη δημιουργία της Αμιγούς Κοινοτικής Επιχείρησης Καστριών, με συγκεκριμένους σκοπούς, λάθος επίσης, η έγκριση της βιωσιμότητάς της, από την αρμόδια Υπηρεσία Περιφ/κής Ανάπτυξης, λάθος και του Ν.1262/82, που προέβλεπε δωρεάν επιχορήγηση 65% (91 εκατομ. Δρχ.,  για τη δημιουργία ξενώνων από Κοινοτ. Επιχειρήσεις σε ορεινές τουριστικές περιοχές και λάθος ακόμη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που ενέκρινε ποσό  δανείου 44, 8 εκατ. δρχ. για την κάλυψη του υπολοίπου της επένδυσης, ανερχομένης τότε στο ποσό των 140 εκατ.  δρχ. είναι άραγε σωστά:  

1) Η απόφαση του Δήμου Καλαβρύτων, να διατηρεί την παραπάνω Επιχείρηση «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ», αντί «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ» που είχε σχεδιαστεί , ώστε να μην μπορεί αυτή να διαθέτει τους  πόρους  της, για την παραπέρα αξιοποίηση και προβολή του Σπηλαίου,  για την ολοκλήρωση του Ξενώνα κ.  ά. έργων στα Καστριά, αλλά να διασπαθίζονται  αυτοί, για σκοπούς  άσχετους με την «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ»;  
2) Είναι ηθικό και δίκαιο, η Κοινότητα Καστριών , όπου υπάγεται το Σπήλαιο και που με  περιουσίες, δωρεές,  αγώνες και πολύ  μόχθο των ανθρώπων της το  αξιοποίησε και το λειτούργησε  υποδειγματικά επί οκταετία, δημιουργώντας και  την «Αμιγή Κοινοτ. Επιχείρηση Σπηλαίου», να μην έχει  σήμερα ουδεμία απολύτως αντιπαροχή,  αλλά ούτε καν  εκπροσώπηση στο Δ. Σ. της Επιχείρησης;; Και 
3) Το αποθεματικό της Επιχείρησης που υπάρχει σήμερα, το δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση, όπως αναφέρει  ο κ. Κούκιος ή μήπως οι Καστριώτες, πριν την εφαρμογή του Ν. «Καποδίστρια», που αυτό ανερχόταν τότε σε 650.000 e. και αντί να διατεθεί, έστω ένα μέρος, για  την ολοκλήρωση του Ξενώνα, τότε που το κόστος του ήταν ελεγχόμενο, κατασπαταλήθηκε σε χορούς και πανηγύρια;;;  
Έχοντας ασχοληθεί επί είκοσι και πλέον χρόνια, από διάφορες υπεύθυνες θέσεις,  με την ανάδειξη - αξιοποίηση και λειτουργία του ιδιόρρυθμου Σπηλαίου και διαθέτοντας επίσης εμπειρίες , σχετικές με  την με οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων,  θεωρώ υποχρέωσή μου να επισημάνω τα ακόλουθα:  Το μυθικό Σπήλαιο «Των Λιμνών»,  αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο  για την περιοχή των Καλαβρύτων, αλλά για ολόκληρο το Νομό  Αχαΐας και όχι μόνο, δεδομένου ότι  είναι ένα μοναδικό και σπάνιο δημιούργημα της φύσης, το οποίο  παρουσιάζει παγκόσμιο  ενδιαφέρον!  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι,  η αξιοποίησή του ξεκίνησε από τον Ε.Ο.Τ. και από το  ΥΠ.ΠΟ. 

Είναι βέβαιο ότι  σημαντικότατο ρόλο, για την ανάδειξη και διεθνή προβολή του, θα αποτελέσει  το  δημιουργούμενο  στο χώρο του Σπηλαίου, ειδικό «ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ», όπου σ’ αυτό θα εκτίθενται   τα μεγίστης αξίας παλαιοντολογικά, ανθρωπολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα, που ήρθαν στο φως ύστερα από συστηματικές ανασκαφές, που πραγματοποίησε στο φυσικό στόμιο του  Σπηλαίου ο αρχαιολόγος Δρ. Αδαμάντιος Σάμψων, με πρωτοβουλία και ενέργειες της Κοινότητας Καστριών και του γράφοντος, στην περίοδο 1992 -94. Ιδιαίτερα πρωτοποριακή θεωρώ επίσης  την ιδέα του κ. Κούκιου, να επιχειρήσει  τη δημιουργία «ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΚΕΝΤΡΟΥ  ΜΥΘΟΥ», με επίκεντρο το μυθικό Σπήλαιο, σε συνεργασία της «ΔΙΚΕΚ» και άλλων σημαντικότατων επιστημονικών και  φορέων! 
Θεωρώ  επίσης αναγκαία την προώθηση της δημιουργίας Βιοσπηλαιολογικού Εργαστηρίου, στον κάτω όροφο του σπηλαίου, με βάση τις προτάσεις  και μελέτες των ειδικών επιστημόνων,  για την καλλιέργεια  και παρακολούθηση,  της διαβίωσης και εξέλιξης σπηλαιόβιων οργανισμών, σε φυσικό περιβάλλον. Είναι ήδη γνωστό ότι,  στο Σπήλαιο Καστριών καταγράφηκε πρόσφατα  η μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων, στην Ευρώπη, αφού στο επισκέψιμο τμήμα του φιλοξενούνται περισσότερες από  18.000   πτερυγονυχτερίδες. 
Για όλες  τις παραπάνω δραστηριότητες θεωρώ ότι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ημιτελές κτίριο του Ξενώνα που αυτό δεν ολοκληρώθηκε,  με ευθύνη του πρώην Δήμου Κλειτορίας  (βλ. GOUGLE: «Γιατί δεν ολοκληρώνεται ο Ξενώνας στα Καστριά Καλαβρύτων)! Η ολοκλήρωσή του ή  έστω το σοβάτισμα της πρόσοψής του, είναι  υποχρέωση του Δήμου. Ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου είχαν παραδεχθεί ότι, τα Καστριά έχουν αδικηθεί  και είχαν υποσχεθεί ότι, θα αποκαταστήσουν την αδικία!!!  Πότε όμως???  
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει, το κτίριο αυτό,  για το οποίο δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά – να παραμένει  «φάντασμα» - στη φάτσα του οικισμού Καστριών και πάνω στον επαρχιακό δρόμο, διότι  προκαλεί δυσφήμιση ολόκληρης της τουριστικής περιοχής Λουσών - Καστριών -Πλανηντέρου – Κλειτορίας και προσβάλει βάναυσα τους μελετητές και όλους όσοι πολλοί  ασχολήθηκαν για την κατασκευή του. Επίσης,  δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η  αξιοποίηση,  ενός επί πλέον  αξιοθαύμαστου τμήματος  του περίφημου Σπηλαίου, η οποία θα μπορούσε  να συνδυαστεί και με την αξιοποίηση των πηγών της Μαύρης Λίμνης, που επικοινωνούν με το Σπήλαιο, καθώς και με την ανάδειξη του Σπηλαιώδους Ναού  της Αναλήψεως, διατηρητέου μοναδικού μνημείου της περιοχής. 

Είμαι πρόθυμος να προτείνω τρόπους αξιοποίησης!!  Βασική προϋπόθεση,  για να επιβιώσει, να  αναπτυχθεί και να πετύχει  τους στόχους της  η Δημοτική Επιχείρηση, αποτελεί η με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, αλλαγή της μορφής της και, από «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ» που έγινε με ευθύνη του πρώην Δήμου Κλειτορίας,  να μετατραπεί σε αυτόνομη «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ» ώστε,  να έχει αφενός εμπορικό χαρακτήρα και αφετέρου,  οι πόροι  από τη λειτουργία της να επενδύονται, αποκλειστικά, στην ίδια την «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ» και όχι για σκοπούς άσχετους με τον τουριστικό της προσανατολισμό. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά  στον επιχειρηματικό κόσμο. Επίσης τα πρόσωπα,  που ορίζονται από το Δήμο, για τη  συμμετοχή τους  στο Δ.Σ. της Δημοτικής  Επιχείρησης  πρέπει, απαραιτήτως,  με αλλαγή του καταστατικού της,  να έχουν γνώσεις και πείρα, σχετικές με το αντικείμενο της επιχείρησης, ενώ  η πρόσληψη  Διευθυντή να γίνεται, μετά από προκήρυξη διαγωνισμού και να προσλαμβάνεται ο έχων  τα περισσότερα προσόντα και πρωτίστως δεξιότητες manager. Λαμβανομένου επίσης  υπόψη  του άκρατου  τοπικιστικού ανταγωνισμού που κυριαρχεί στην περιοχή, θεωρώ  αδιανόητη  τη  μη συμμετοχή  στο Δ. Σ. της επιχείρησης δύο τουλάχιστον εκπροσώπων  από την Κοινότητα Καστριών,  που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους,  περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο, γιατί «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος»!!! Τούτο άλλωστε αποδεικνύεται και από την επισκεψιμότητα που είχε το Σπήλαιο στο διάστημα που λειτούργησε με ευθύνη της πρώην αμιγούς Κοινοτικής Επιχείρησης Καστριών, όπου ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε στους 80. 000 επισκέπτες, για να μειωθεί στην περίοδο εφαρμογής του Ν. «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» στους 33.000 επισκέπτες, εξαιτίας της  έλλειψης  ενδιαφέροντος και διοικητικής ανικανότητας. 
Και ακόμη οι ξεναγοί του  Σπηλαίου, πρέπει να εκπαιδεύονται, για τις πολλαπλές  ιδιαιτερότητές του (βιοσπηλαιολογίας, γεωλογίας, υδρολογίας,  αρχαιολογίας κ.ά.) με ειδικά σεμινάρια από ειδικούς της Υπηρεσίας παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ, και ειδικούς επικοινωνιολόγους, ώστε να ανταποκρίνονται, κατά  το δυνατό στη σωστή παρουσίαση του φυσικού αυτού μεγαλείου!   

Τέλος θεωρώ αναγκαία τη συνεργασία της Επιχείρησης Σπηλαίου, με τη Δημοτ. Επιχ. Χιονοδρομικού Καλαβρύτων, με προοπτική σύνδεσης Χελμού (Ύδατα της Στυγός)  - Σπηλαίου «Των Λιμνών»  με ΤELEFERIC, όπως λειτουργεί στο Σπήλαιο Μπάνσκο της Βουλγαρίας, για τη δυναμικότερη ανάπτυξη και το γενικότερο συμφέρον του τόπου μας! Διευκρινίζω τέλος ότι,  το παρόν δεν γράφτηκε από κάποια διάθεση αντιπαλότητας, αλλά κατά επιταγή συνείδησης και μόνο από αγάπη στον τόπο μας. Αποτελεί δε τούτο κραυγή αγωνίας, για το αύριο της ιστορικής Επιχείρησης Σπηλαίου «Των Λιμνών» Καστριών, που ταυτίζεται όχι μόνο με το μέλλον των Καστριών, αλλά και με αυτό  της ευρύτερης περιοχής, που τα πανέμορφα χωριά της συνεχώς ερημώνουν! 
Η «Επιχείρηση  Σπηλαίου Καστριών», δεν είναι απλά ένα δημιούργημα, με στερεή βάση και προοπτικές, αυτών που συνέλαβαν και υλοποίησαν την ιδέα, αλλά και των κατάλληλων ανθρώπων, που έχουν τις δυνατότητες, τη γνώση και το ταλέντο της  δημιουργικότητας, να την κρατάνε ζωντανή και να ευδοκιμεί! Ίσως χάθηκαν πολύτιμα χρόνια και ευκαιρίες, ίσως κάποιοι να έμειναν εκτεθειμένοι , για πρωτοβουλίες που πήραν και για οράματα που έμειναν ανεκπλήρωτα. Δεν πειράζει όμως «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…..»! – 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ

Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.