HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ανεμογεννήτριες στο Σκεπαστό, Δημοτικό Συμβούλιο και Ερωτήματα - Γράφει ο Αντώνης Ντόκος

Γράφει ο Αντώνης Ντόκος  Ενημερώθηκα (kalavrytanews) πως το δημοτικό συμβούλιο καλείτε να αποφασίσει για την εγκατάσταση των ανεμογεννητρι...



Γράφει ο Αντώνης Ντόκος 

Ενημερώθηκα (kalavrytanews) πως το δημοτικό συμβούλιο καλείτε να αποφασίσει για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή, και συγκεκριμένα στην περιοχή την δική μας ανατολικά βόρεια και δυτικά του χωριού μας  (Θέμα 4 :Περί έκφρασης Γνώμης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο: «Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 44 MW, στη θέση «΄Αγιος Αθανάσιος – Δριμώνας - Κούρπες» και των συνοδών του έργων, στη Δ.Ε. Καλαβρύτων, του Δήμου Καλαβρύτων, Π.Ε. Αχαΐας, της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΙΡΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» ) 
Βέβαια αν ληφθεί η γνωμοδότηση του φορέα  διαχείρισης από πληροφορίες που έχω, δεν συμφωνεί (με τεκμηριωμένη άποψη ) με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών τόσο στο ανατολικό μέρος του Σκεπαστού αλλά και στο βορεινό.
Συγκαταθέτει όμως για την τοποθέτηση των συστημάτων τόσο στην δυτική όσο και στην βορειοδυτική πλευρά του χωριού μας.     
Σε κάθε περίπτωση αντιλαμβάνομαι την θετική ως προς το περιβάλλον και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2)  στην ατμόσφαιρα  προκειμένου να παραχθεί  ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές  και στην προκειμένη περίπτωση από τις ανεμογεννήτριες. Αν είναι έτσι.
Καμιά πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούμε δεν δουλεύει με απόδοση 100%. Οι σύγχρονοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί άνθρακα καθώς και οι πυρηνικοί σταθμοί δουλεύουν με απόδοση 80% έως 90%. Αντίθετα οι ανεμογεννήτριες (Η ταχύτητα του ανέμου για να λειτουργήσει μια α/γ κυμαίνεται μεταξύ 3m/s και 25m/s. Κάτω ή πάνω από αυτά τα όρια οι α/γ μένουν ακίνητες. Όταν όμως σταματάνε να λειτουργούν, τότε χάνουν το συγχρονισμό τους με το κεντρικό σύστημα και η παραγωγή ενέργειας σταματάει) μεταξύ των ορίων ταχύτητας του ανέμου που λειτουργούν, παράγουν λιγότερο από το μισό της ονομαστική αξία τους, κατά προσέγγιση παράγουν 25% έως 30% της ονομαστικής αξίας τους. 
Η ονομαστική ισχύς δεν συμπίπτει σε καμιά περίπτωση με την πραγματική παραγόμενη ισχύ γεγονός που αποκρύπτεται από την αιολική βιομηχανία. Πρακτικά για να βρούμε την πραγματικά παραγόμενη ισχύ πολλαπλασιάζουμε την ονομαστική επί 25-30% (δηλ. 1MW X 30% = 0.3 MW πραγματική ισχύς). 
Η παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο είναι ακριβή παρά τους ισχυρισμούς των εταιρειών. Για παράδειγμα στη Βρετανία η παραγωγή ανά MWh υπολογίζεται £50 από τον άνθρακα, £72 από α/γ και £38 από πυρηνικό εργοστάσιο. Γι’ αυτό η ανάπτυξη αιολικών πάρκων δε θα ήταν δυνατή χωρίς την επιδότηση της Ε.Ε. και την υποστήριξη κάθε κράτους – μέλους προς τις ιδιωτικές εταιρείες. 
Όταν η Δανία το 2003 μείωσε τις επιδοτήσεις, η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών ξαφνικά σταμάτησε. Στην πραγματικότητα οι εταιρείες που εγκαθιστούν ΑΠ έχουν βρει ένα νέο επικερδές επιχειρηματικό πεδίο και έτσι μπορεί να εξηγηθεί η αλληλοεπικάλυψη κατά 50% των αιτήσεων στην Εύβοια (στοιχεία ΤΕΕ, 2009) καθώς και η ενορχηστρωμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης ότι θα μας σώσουν από το βρώμικο λιγνίτη. Κατ’ αρχήν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών  φτάνουν μέχρι το 40% της επένδυσης και είναι γνωστό πως με υπερτιμολογήσεις το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί. Πηγή: presspublica.gr
Με λίγα λόγια ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πάρα πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
Και για παράδειγμα.  Στο 1ο εξάμηνο 2019 στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν, μόλις 86 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 287MW Πρόκειται για την ιστορικά χειρότερη επίδοση από το 2000, χρονιά που έγινε ο νόμος για την προώθηση των ΑΠΕ (EEG) με πολύ υψηλές επιδοτήσεις, που έκαναν τη Γερμανία να έχει πλέον το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν 
οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά.
 Θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα που έχουν αντληθεί από τα στοιχεία της GREEN PLANET.
• Ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. 
• Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. 
• Οι ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης ενδεχόμενο  πλήγμα στον τουρισμό , και την κτηνοτροφία .
• Καταστροφή του δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
• Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνεται ευκολα με μια βολτα στον οικισμό ΡΟΓΟΙ.
• Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. 
• Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
• Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά. Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
• Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
• Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
• Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει 
• Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: 
η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!
Ας επιστρέψουμε όμως στα του οίκου μας και στο ερώτημα που γεννάτε πως πέραν των επιστημονικών απόψεων δεν θα έπρεπε να εκφέρει άποψη ο άμεσα ενδιαφερόμενος- πληττόμενος που στην προκείμενη περίπτωση είναι ο κάτοικος του Σκεπαστού; 
Και λέω πληττόμενος γιατί το όφελος από μια ΄΄ φιλική ΄΄ πηγή ενέργειας είναι κοινό για όλους  τόσο για τον Σκεπαστιώτη όσο και τον οποιοδήποτε στον πλανήτη μιας και η φροντίδα είναι για το κοινό μας σπίτι το περιβάλλον.
     Όμως στην παρούσα περίπτωση και όσον αφορά τον χώρο εγκατάστασης τους θεωρώ και κατόπιν συζητήσεων με μεγάλο  μέρος των κατοίκων  του Σκεπαστού η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών  θα επιβαρύνει τον τόπο μας ή και εμάς τους ιδίους.
Προβληματισμοί
1. Θόρυβος που ενδεχόμενος σε νυχτερινές ώρες θα γίνεται αισθητός
2. Αλλοίωση τοπίου και καταστροφή της άγριας φυσικής ομορφιάς που διαθέτουν τα συγκεκριμένα βουνά
3. Διατάραξη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
4. Επιπτώσεις στη χλωρίδα και τη πανίδα και ερημοποίηση από κάθε είδους ζωικής παρουσίας όπου συμπληρώνουν την πραγματική φύση αλλά και τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν
5. Επιπτώσεις στα πτηνά με όποιους κινδύνους για την ζωή τους αλλά και απομάκρυνση τους από την περιοχή και τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν
6.  Ποιοι  όροι που θα τεθούν ή έχουν τεθεί  όσον αφορά την εγκατάσταση. 
  Ερωτήματα
• πως εγγυώνται και ποια τα μέτρα  για τα παραπάνω;
• Ποια τα επιπλέον οφέλη για ους κατοίκους του Σκεπαστού  εκτός από τα γενικά οφέλη από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όπου θα καταμεριστούν προς κάθε έλληνα πολίτη.
• Η εκμετάλλευση θα γίνει από κάποιον συνεταιρισμό ή από εταιρεία κρατικού ενδιαφέροντος με ότι από αυτό απορρέει προς όφελος του κάθε  πολίτη ή θα από ιδιώτη με καθαρά επιχειρηματικό όφελος από αυτόν.
• Στην περίπτωση ιδιώτη ποιες θα μπορούσαν να είναι οι άμεσες αλλά και οι μόνιμες  υποχρεώσεις του προς τους κατοίκους του Σκεπαστού.
• Ποιος ο τρόπος εγκατάστασης των συστημάτων και των δικτύων
Και οι απορίες  μου.
Από πληροφορίες που έχω πάντα ο φορέας διαχείρισης  ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί και δεν συμφωνεί για την εγκατάσταση του ½ των  ανεμογεννητριών είναι η οπτική όχληση από σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος  όπως το ηρώων των αγωνιστών του 1821 ,ο τόπος της βάρβαρης εκτέλεσης του Καλαβρυτινού πληθυσμού τον Δεκέμβριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα, το κάστρο αλλά και την Αγία λαύρα.
Και αναρωτιέμαι για το κομμάτι του έργου που συγκαταθέτει δεν είναι ορατό από τα εν λόγο σημεία;
Και γιατί εμείς ως κοινωνία ή ως διοικούντες την κοινωνία  θα πρέπει να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε  υπέρ μιας τέτοιας εγκατάστασης; Για το περιβάλλον και για εμάς  ή για  οικονομικά συμφέροντα άλλων.
ΝΤΟΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Καλάβρυτα, την Αχαΐα, την Δυτική Ελλάδα και τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.