HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών

Απεβίωσε σήμερα το πρωί στο κάστρο του Ουίνσδορ σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος. Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του το παλάτι τ...



Απεβίωσε σήμερα το πρωί στο κάστρο του Ουίνσδορ σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος.
Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του το παλάτι του Μπάκιγχαμ.
«Είναι με μεγάλη της λύπη που η Αυτού Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προσθέτει πως απεβίωσε ειρηνικά αυτό το πρωϊνό και πως αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις.
Ο δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στο Μον Ρεπό ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Έφυγε από την Ελλάδα λίγο αργότερα καθώς ολόκληρη η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα. Οπως έχει γραφτεί πολλές φορές, ο πρίγκιπας Φίλιππος μεταφέρθηκε στο πλοίο που μετέφερε την οικογένεια του πρίγκιπα Ανδρέα (πατέρα του Φιλίππου) από την Κέρκυρα στην Ευρώπη, σε ένα καφάσι από πορτοκάλια.
Παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισάβετ το 1947 σε ένα γάμο που κράτησε 73 χρόνια εκ των οποίων τα 69 στάθηκε δίπλα της στο βασιλικό θρόνο.
«Ήταν πολύ απλά, η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια» είχε δηλώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο δείπνο για την χρυσή επέτειο του γάμου τους το 1997. «Εγώ και ολόκληρη η οικογένειά του, και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε ένα χρέος μεγαλύτερο από ότι θα αξιώσουμε ποτέ ή θα γνωρίσουμε ποτέ».
Μέχρι τον θάνατό του, ο Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος στη βρετανική ιστορία και ο μακροβιότερος σύζυγος μονάρχη.
Στις 16 Μαρτίου του 2021 ο 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος, έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο St Bartholomew, όπου είχε εισαχθεί «για εξετάσεις και παρακολούθηση που σχετίζονται με προϋπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα», ενώ υποβλήθηκε στις 4 Μαρτίου σε επέμβαση στην καρδιά.
Ο Δούκας του Εδιμβούργου αρχικώς είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο King Edward VII με λοίμωξη στις 16 Φεβρουαρίου.
Τον Απρίλιο του 2008, εισήχθη στο Νοσοκομείο «Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ´» για τη θεραπεία λοίμωξης των πνευμόνων με γρήγορη ανάρρωση. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, η εφημερίδα Evening Standard ανέφερε ότι ο δούκας έπασχε από καρκίνο του προστάτη, όμως, έπειτα από παρέμβαση των ανακτόρων, η εφημερίδα αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει την είδηση ως εσφαλμένη.
Κατά την παραμονή του στη βασιλική κατοικία στο Σάντρινγκχαμ του Νόρφολκ, στις 23 Δεκεμβρίου 2011, ο δούκας ένιωσε πόνους στο στήθος και μεταφέρθηκε στην καρδιοθωρακική μονάδα του Νοσοκομείου Πάπγουορθ του Κέιμπριτζσερ, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή στεφανιαία αγγειοπλαστική και ενσωμάτωση στεφανιαίας ενδοπρόθεσης.
Στις 4 Ιουνίου 2012, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ, εισήχθη στο Νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ´ με ουρολοίμωξη.
Τον Αύγουστο παρουσίασε υποτροπή της λοίμωξης και εισήχθη στο Βασιλικό Θεραπευτήριο του Αμπερντήν για πέντε ημέρες.
Τον Ιούνιο του 2013 εισήχθη στην Κλινική του Λονδίνου για μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, περνώντας 11 ημέρες στο νοσοκομείο.
Παρά το γεγονός ότι δικαιούται να ταφεί με τιμές ηγέτη κράτους, πολύ πριν από την πανδημία ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία να μη γίνει λαϊκό προσκύνημα στη σορό του στο μεγαλοπρεπές Westminster Hall στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Το πιθανότερο είναι η σορός του να τοποθετηθεί μέχρι την κηδεία στο Παλάτι του St James, όπως είχε γίνει με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997.
Ακόμα και η κηδεία του αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα γίνει σε οικογενειακό και φιλικό κύκλο στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το πρωτόκολλο, προ πανδημίας, προέβλεπε πάντως συμμετοχή πολιτικών ηγετών και ηγετών χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.
Το Παλάτι κηρύσσει οκταήμερο επίσημο πένθος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατά τη διάρκεια του οποίου κανένας νόμος του κράτους δε θα μπορεί να λαμβάνει τη βασιλική έγκριση. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα επιστρέψει στα καθήκοντά της μετά από εκτεταμένη περίοδο πένθους 30 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.