HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ - ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΟΥ «ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ»

Ένα ιστορικής σημασίας μονοπάτι της περιοχής μας αναμένεται να διασχισθεί τις επόμενες ημέρες με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την κήρ...



Ένα ιστορικής σημασίας μονοπάτι της περιοχής μας αναμένεται να διασχισθεί τις επόμενες ημέρες με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σύμφωνα με την ευρέως διαδεδομένη εξιστόρηση των γεγονότων και όπως επίσημα έχει καθιερωθεί, στις 25 Μαρτίου του 1821 ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία του αγώνα και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Το «ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ», αποτελεί την ιστορική διαδρομή, που συνέδεε την Πάτρα με τα Καλάβρυτα και ειδικά τη Μονή Αγίας Λαύρας και πιθανά ακολούθησε και ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός για την κήρυξη της επανάστασης του 1821.

Πρόκειται για μια ιστορική – πεζοπορική διαδρομή, που συνδέει δύο σημαντικά τοπόσημα της Αχαΐας την οινοποιία ACHAIA CLAUSS στην Πάτρα και την ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ, περνώντας από τις τοποθεσίες: Πετρωτό (παλαιό) ή Βαλατούνα – Μοίρα – πηγές Ζουμπάτας – ποταμός Γλαύκος – Λεόντιο – Λαπαναγοί – ποταμός Σελινούντας – Μονή Μακελαριάς – Δάσος Ποντιά – Φλάμπουρα.  


Αν και υπάρχουν αρκετές αναφορές σε τουριστικά έντυπα και sites στο Μονοπάτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ωστόσο δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα κάποια αναλυτική περιγραφή ή σημοτοδότησή της. Ο τοπογράφος μηχανικός Χρήστος Φαλλιέρος,  μέλος της Α.μ.Κ. Εταιρείας «ΑΤΡΑΠΟΣ», μετά από αρκετή μελέτη για τη διαδρομή, την εντόπισε, την κατέγραψε, τη χαρτογράφησε και κατέληξε στη χάραξή της. Και την Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, αναμένεται να τη διασχίσει, διανύοντας συνολικά 48.330 μ.

Η διαδρομή διέρχεται από εξαιρετικής ομορφιάς και μάλλον άγνωστα τοπία (π.χ. Αχαϊκά Μετέωρα) της αχαϊκής ενδοχώρας, πυκνά δάση, δύο σημαντικά ποτάμια της Αχαΐας (Γλαύκος και Σελινούντας), χωριά με έντονα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ιστορικούς τόπους και θρησκευτικά μνημεία. Είναι μια διάσχιση γνωριμίας με το τμήμα αυτό της κεντρικής Αχαΐας που από τη μια φαίνεται ερειπωμένο αλλά που από την άλλη πασχίζει να διατηρηθεί ζωντανό. 

Αποτελείται από δύο τμήματα: το πρώτο από ACHAIA CLAUSS μέχρι Λεόντιο (21.760 μ.) – α’ μέρα και το δεύτερο από Λεόντιο μέχρι ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ (26.570 μ.) – β’ μέρα πεζοπορίας. 

Αρχικός στόχος των διοργανωτών είναι, επ’ αφορμή και της επετείου, η ανάδειξη της διαδρομής «Μονοπάτι Παλαιών Πατρών Γερμανού», η οποία μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή, καθώς συνδέει πεζοπορικά δύο πόλεις της Αχαΐας, την Πάτρα με τα Καλάβρυτα και δύο πολύ σημαντικά τοπόσημα του νομού, την οινοποιία ACHAIA CLAUSS με τη ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ. 

Επίσης συνδέει δύο σημαντικά μονοπάτια – πεζοπορικές διαδρομές. Το διεθνές μονοπάτι Ε4, που στην περιοχή της Αχαΐας ακολουθεί της διαδρομή Αίγιο, φαράγγι Βουραϊκού, Καλάβρυτα και συνεχίζει διασχίζοντας το Χελμό προς την Αρκαδία με το Εθνικό Μονοπάτι 31, γνωστό και ως “Μονοπάτι του Παυσανία”, που ξεκινά από την οινοποιία ACHAIA CLAUSS και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία. 

Μπορεί δε, κατά τη γνώμη των διοργανωτών, να αποτελέσει την αρχή χάραξης μιας πεζοπορικής διαδρομής που θα διατρέχει την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, προς τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, τη λίμνη Τσιβλού, τη Ζαρούχλα, και την περιοχή της Αιγιάλειας.

Μελλοντικό στόχο αποτελεί η καθιέρωση του μονοπατιού πανελλαδικά ως ιστορική - πεζοπορική διαδρομή και η πραγματοποίησή της, επίσημα, μία φορά το χρόνο, τις ημέρες εορτασμού της 25ης Μαρτίου με συμμετοχές πεζοπόρων από ορειβατικούς συλλόγους, άλλους φορείς και μεμονωμένα άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Η διαδρομή ξεκινά από την γνωστή οινοποιία της ACHAIA CLAUSS και το πρώτο τμήμα του είναι κοινό με το Εθνικό Μονοπάτι 31, γνωστό και ως “μονοπάτι του Παυσανία”, μια επίσης σημαντική πεζοπορική διαδρομή που διέρχεται από την Αχαΐα και που καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία. Κινείται πάνω σε χωματόδρομους, πολύ λίγο σε ασφαλτόδρομους αλλά πολύ περισσότερο σε μονοπάτια που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ευδιάκριτα και προσπελάσιμα ή χρειάζονται λίγο καθαρισμό ή διάνοιξη από κλαδιά δένδρων και θάμνους. Μικρό ποσοστό των μονοπατιών είναι αντίθετα δυσδιάκριτα και χρειάζεται η διάνοιξή τους.

Από την πύλη της οινοποιίας της ACHAIA CLAUSS, για την οποία περιττεύει εδώ η παράθεση ιστορικών στοιχείων, η διαδρομή ακολουθεί αρχικά νότια - νοτιοανατολική κατεύθυνση, ανατολικά του ρέματος Φίλιουρα. Όσο η διαδρομή κερδίζει υψόμετρο η θέαση προς την πόλη της Πάτρας είναι όλο και καλύτερη. Στη συνέχεια φθάνει στο χωριό (παλαιό) Πετρωτό ή Βαλατούνα, όπως λεγόταν μέχρι το 1928. Πολλά ερειπωμένα μισογκρεμισμένα πέτρινα σπίτια, εξαιρετικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, λίγα νεότερα σπίτια, μία στάνη στην άκρη του χωριού, το νεκροταφείο με την εκκλησία του χωριού και απέναντι η πέτρινη βρύση συνθέτουν την εικόνα του χωριού. 

Αφού η διαδρομή διασχίσει το χωριό ακολουθεί ανατολική κατεύθυνση και αφού περάσει από το δρόμο προς την Αγία Παρασκευή (Τοπόλοβα), εγκαταλείπει το Εθνικό Μονοπάτι 31. Συνεχίζει ανατολικά και αφού περάσει μια στάνη ανηφορίζει προς ένα μικρό πλάτωμα ανάμεσα σε δύο υψώματα και ακολουθεί μονοπάτι (δυσδιάκριτο στην αρχή) στη ράχη της δυτικής πλαγιάς της χαράδρας του Γλαύκου. Ανατολικά και χαμηλά έχουμε τον ποταμό Γλαύκο. Στο βάθος της χαράδρας βόρεια φαίνεται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γλαύκου και η πόλη της Πάτρας. Το μονοπάτι οδηγεί στον συνοικισμό Λατσαίικα και μετά από χωματόδρομο η διαδρομή φθάνει στο χωριό Μοίρα. 

Συνεχίζει σε χωματόδρομο με ανατολική κατεύθυνση και περνά κοντά και κάτω από τις πηγές της Ζουμπάτας.  Ο χωματόδρομος πλησιάζει την κοίτη του Γλαύκου και μετά από λίγο τελειώνει και η διαδρομή ακολουθεί δυσδιάκριτο μονοπάτι ανατολικά της κοίτης. Μετά από λίγο διασχίζει τη κοίτη και φθάνει στο διάσελο που χωρίζει την υδατολεκάνη του Γλαύκου από αυτήν του Σελινούντα. 

Η διαδρομή βρίσκεται τώρα στην περιοχή μιας από τις πηγές του Σελινούντα (οι άλλες είναι στα Δεμέστιχα και στην Άνω Βλασία) και περνά από τους συνοικισμούς Βεταίικα και Κουναβαίικα. Η πρώτη μέρα της διαδρομής καταλήγει στο Λεόντιο. Εδώ υπάρχει δυνατότητα εστίασης αλλά όχι διαμονής και γι αυτό πρέπει να είναι κανείς εξοπλισμένος με σκηνή.

Μονοπάτι στη συνέχεια θα οδηγήσει τη διαδρομή στο διάσελο ανάμεσα στα χωριά Λεόντιο και Λαπαναγούς με εξαιρετική θεά προς τους μαιάνδρους μικρών ρεμάτων που καταλήγουν στον Σελινούντα με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, τα λεγόμενα Αχαϊκά Μετέωρα. 

Το μονοπάτι οδηγήσει κατηφορικά στο παραδοσιακό χωριό των Λαπαναγών. Εδώ έχουμε ένα ακόμη δείγμα αχαϊκής αρχιτεκτονικής και μάλιστα καλύτερα διατηρημένου από το Πετρωτό (Βαλατούνα). Στη συνέχεια διασχίζει τον Σελινούντα από ένα μικρό πέτρινο γεφύρι στο Γυφτοπήδημα και ανηφορίζει το μονοπάτι προς τη Μονή Μακελαριάς.

Από τη Μονή Μακελαριάς μονοπάτι με νότια κατεύθυνση που αρχικά περνά μια ράχη και μετά κινείται δίπλα σε παραπόταμο του Σελινούντα οδηγεί στο δρυοδάσος του Ποντιά. Διασχίζει το δάσος και τελικά με ανατολική κατεύθυνση ακολουθώντας για λίγο ασφαλτόδρομο φθάνει στο χωριό Φλάμπουρα. 

Στη συνέχεια από χωματόδρομους και μονοπάτια διασχίζει το δρυοδάσος νοτιοανατολικά του χωριού και περνά έξω και βόρεια από το χωριό Κούτελη. Τέλος από μονοπάτια συνέχεια προς τα ανατολικά διασχίζει μικρούς λόφους και καταλήγει στην κοιλάδα με αγροτικές καλλιέργειες του Βουραϊκού ποταμού και στη ρίζα του λόφου της Μονής Αγίας Λαύρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.