HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Χριστόψωμο, ένα έθιμο των Χριστουγέννων

  Τα Χριστούγεννα στο γιορτινό μας τραπέζι, το ψωμί είναι Χριστόψωμο . Είναι το σύμβολο, ο φορέας της ευεργετικής δύναμης που ενσαρκώνεται σ...

 

Τα Χριστούγεννα στο γιορτινό μας τραπέζι, το ψωμί είναι Χριστόψωμο . Είναι το σύμβολο, ο φορέας της ευεργετικής δύναμης που ενσαρκώνεται στο νεογέννητο Χριστό. Παρασκευάζεται όπως το συνηθισμένο ψωμί. Είναι συνήθως στρογγυλό και στην επάνω επιφάνεια του έχει σταυρό από ζυμάρι και είναι πασπαλισμένο με σουσάμι και καρύδια

Υλικά
1 κιλό σκληρό αλεύρι ή χωριάτικο                
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
2 κούπες νερό χλιαρό                        
½ κούπα ελαιόλαδο                                       
2 κ. σ. γλυκάνισο (σπόρους)
1 κ. γ. αλάτι                                 
Σουσάμι και καρύδια (για στολισμό)
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, λάδι και γλυκάνισο
Προσθέτουμε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί. Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μέχρι 40 βαθμούς) για μισή ώρα να φουσκώσει.
Αλείψουμε το ταψί μας (διαμέτρου 30 εκ). Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης (σαν πορτοκάλι σε όγκο).Απλώνουμε το ζυμάρι μας στο ταψί. Με αυτό που κρατήσαμε, κάνουμε χοντρά κορδόνια και σχηματίζουμε το σχήμα του Σταυρού, ή ό,τι θέλουμε. Βρέχουμε λίγο τα σημεία που θα ακουμπήσουμε τα κορδόνια για να κολλήσουν. Βάζουμε τα καρύδια.  Βρέχουμε ελαφρά την περιοχή για να κολλήσει το σουσάμι. Ψήνουμε 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Καλά Χριστούγεννα!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.