HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΕΣΗΕΑ και Δήμος Καλαβρύτων τίμησαν τον Ηρακλή Πετιμεζά (ΦΩΤΟ)

Σε μια εξαιρετική εκδήλωση, η ΕΣΗΕΑ (Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών) σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, τίμησε τον Ηρα...

Σε μια εξαιρετική εκδήλωση, η ΕΣΗΕΑ (Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών) σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, τίμησε τον Ηρακλή Πετιμεζά, τον θρυλικό "Νικήτα" της εθνικής αντίστασης, τον άοκνο δημοσιογράφο και λογοτέχνη. 
Η εκδήλωση διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Δήμο Καλαβρύτων σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, με την τέλεση ετήσιου μνημοσύνου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας, της δημοτικής αρχής, της οικογένειας Πετιμεζά και φίλων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Μαρία Αντωνιάδου, η Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Άρια Αγάτσα  και αντιπροσωπείες Δημοσιογραφικών Ενώσεων, όπως ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ κ, Κουρτέσης, της Ένωσης Θεσαλίας κ. Χορταργιά, ο Γ.Γ. της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου κ. Μπερεδήμας, κ.ά. 
Παραβρέθηκαν επίσης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νασιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Μπονάνος, ο Πλωτάρχης ΠΝ ε.α.Αντώνης Πετµεζάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Καούρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζησιμόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μαγκαφάς, ο Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κ. Μαρτζάκλης εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας των Καλαβρύτων, ο εκδότης της εφημερίδας "Ωρα των Καλαβρύτων" κ. Κυριαζής, εκπρόσωποι, φορέων και συλλόγων.κ.ά.

Αγωνιστής - Δημοσιογράφος
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου, με την εκδήλωση τιμάται η μνήμη ενός αγωνιστή δημοσιογράφου, κορυφαίου στελέχους του ΕΔΕΣ και στενού συνεργάτη του Ναπολέοντα Ζέρβα. Ο Ηρακλής Πετιμεζάς - που ήταν επίσης ο πρώτος υπουργός Τύπου μετά την κατοχή - άφησε όλη την περιουσία του στον δήμο Καλαβρύτων και στην Ένωση Συντακτών.

Η εκδήλωση
Το πρωί τελέσθηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη του χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου. Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνήμα του Ηρακλή Πετιμεζά και ακολούθησε στο «Πέτρινο», ειδική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του συνεχιστή του έργου και της λαµπρής ιστορίας της οικογένειας των Καλαβρυτινών αγωνιστών. Την κεντρική οµιλία εκφώνησε ο Αντώνης Πετµεζάς, αξιωµατικός ΠΝ(εα). Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Αντωνιάδου και ο τ. υπουργός κ. Φούρας.

Τιμήθηκαν οι αριστούχοι   
Κατά την εκδήλωση βραβεύθηκαν οι αριστούχοι μαθητές του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, στη μνήμη του Ηρακλή Πετιμεζά, με επαίνους αλλά οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ για κάθε αριστούχο. 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που βραβεύτηκαν είναι:
Καραμούζη Μαριέλενα του Παναγιώτη
Ανδριοπούλου Βαρβάρα του Χρήστου
Μπάλιου Αγγελική του Ανδρέα
Κοσμόπουλος Παναγιώτης του Κωνσταντίνου
Πετρόπουλος Γεώργιος του Ευαγγέλου και
Καλδίρη Αγγελική του Κωνσταντίνου  

Η ταυτότητα ενθύμιο 
Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Αντωνιάδου, πρόσφερε στον Δήμαρχο κ. Παπαδόπουλο αντίγραφο της δημοσιογραφικής ταυτότητας του Ηρακλή Πετιμεζά, με τον κ. Παπαδόπουλο να ανταποδήση με αναμνηστικά και ιστορικά βιβλία των Καλαβρύτων.
Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στον Πύργο των Πετµεζαίων, στην κοινότητα Κάτω Λουσών Καλαβρύτων και γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Καλαβρύτων. 

Ποιος ήταν ο Ηρακλής Πετιμεζάς 
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και  πέθανε στις 15 Ιουλίου 1998 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στα Καλάβρυτα. Ήταν γιος του πολιτικού, δημοσιογράφου και λογοτέχνη Νικόλαου Πετιμεζά – Λαύρα και απόγονος της μεγάλης οικογένειας αγωνιστών του ’21 από τα Καλάβρυτα. Είχε σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μιλούσε Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
Μετά την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Ιδρυτικό μέλος του ΕΔΕΣ τον Σεπτέμβριο 1941, προσέφερε εξαιρετικές πράγματι υπηρεσίες. Με την άνοδο του στενού φίλου και συνεργάτη του, Ναπολέοντα Ζέρβα, στα βουνά, ο Ηρακλής Πετιμεζάς κατέστη ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα και με το ψευδώνυμο “Νικήτας”, οργάνωσε την ομώνυμη αντιστασιακή ομάδα που ανέπτυξε δράση στη συγκέντρωση πληροφοριών και στις δολιοφθορές κατά των κατακτητών. Δούλεψε στον παράνομο Τύπο, όπου σε συνεργασία με τη σύζυγό του Φωτεινή Νικολαίδη εξέδιδε την αντιστασιακή εφημερίδα “Ελληνικός Αγών” και άλλα έντυπα, μεταξύ των οποίων γερμανόφωνη εφημερίδα που ασκούσε αντιχιτλερική προπαγάνδα στους Γερμανούς στρατιώτες. Τον Μάρτη του 1944 συνελήφθη από τα SS, βασανίστηκε και παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι τις παραμονές της απελευθέρωσης.
Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Ρ. και πήρε μέρος στην κυβέρνηση Σοφούλη (1945-46) ως υπουργός Τύπου. Έπειτα από τη συμφωνία της Βάρκιζας υπήρξε Αντιπρόεδρος της, υπό τον στρατηγό Οθωναίο, Ενώσεως των Δημοκρατικών Συλλόγων, περιοδεύοντας όλη τη χώρα για την προάσπιση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και για την αποτροπή του εμφυλίου πολέμου.
Μεταπολεμικά εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ακρόπολις», «Απογευματινή» κ.ά. και υπήρξε συνεργάτης της «Ελεύθερης Ελλάδας». 
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του «Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44» από το 1982 έως τον θάνατό του.
Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα βιβλία «Εθνική Αντίσταση και Κοινωνική Επανάσταση – Ζέρβας και ΕΑΜ» (1991) και “Το τέλος της Δημοκρατίας” (1993), καθώς και κοινωνικές μελέτες και έρευνες.
Είχε τιμηθεί με βρετανικό μετάλλιο ανδρείας, παράσημα και άλλες διακρίσεις.
Ο Ηρακλής Πετιμεζάς, είχε δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και οικογενειακού, ιστορικού αρχείου του, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, την Ε.Σ.Η.Ε.Α. και άλλα Ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.