HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πότε και πώς θα λειτουργήσουν Καφέ Και Εστιατόρια

Η εστίαση θα λειτουργήσει την 1η Ιουνίου, με πιθανότητα να ανοίξουν νωρίτερα εάν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανάλογα με την ...

Η εστίαση θα λειτουργήσει την 1η Ιουνίου, με πιθανότητα να ανοίξουν νωρίτερα εάν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανάλογα με την εικόνα που δίνει η πανδημία στην Ελλάδα σήμερα.
Οι πέντε βασικές αρχές του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης έχουν ως εξής:
➠Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
➠Η ευθύνη να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
➠Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
➠Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,
➠Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.
🔺Όπως γίνεται γνωστό, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ.Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.
🔺Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη -με θέμα την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση- υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, δημάρχων κ.λπ. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει μελετά πακέτο μέτρων για τη στήριξη του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, ετοιμάζεται τροπολογία η οποία θα προβλέπει την επέκταση του υπαίθριου χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων μέχρι του αριθμού που είχαν πριν από την υγειονομική κρίση. Πρακτικά, δηλαδή, κάποιος που είχε 80 τραπεζοκαθίσματα θα μπορεί να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό και στο μεταβατικό στάδιο επανεκκίνησης της εστίασης, με τους κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημόσιος χώρος, τότε θα μειώνονται έως και 50% τα δημοτικά τέλη. Η ρύθμιση θα έχει διάρκεια έως το τέλος του έτους και η εφαρμογή της θα γίνεται με απόφαση δημάρχου.

Μιλώντας για τα παραπάνω στο MEGA, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε: «Εχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την εστίαση, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση να ξεκινήσει νωρίτερα. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να δούμε κατ’ αρχάς -που έχει πρωταρχικό ρόλο και αξία- είναι η δημόσια υγεία». Επομένως, τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις όσον αφορά στην πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων (4/5), στη δεύτερη φάση (11/5) και στη συνέχεια «να αποφασιστεί από τους ειδικούς επιστήμονες αν μπορούμε να φέρουμε το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα».

Κατά τον κ. Παπαθανάση, «οι αποφάσεις θα ληφθούν (σ.σ.: για την εστίαση) μετά τις 18 Μαΐου. Κι αυτό αφού οι ειδικοί επιστήμονες διαβεβαιώσουν ότι δεν υφίσταται θέμα και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο ρυθμό που είχαμε πει και μπορούμε να επιταχύνουμε. Εμείς παραμένουμε στο πρόγραμμα», δηλαδή άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου. «Δεν θέλουμε να πούμε κάτι που δεν έχει συμφωνηθεί. Σαφώς θέλουμε ως υπουργείο Ανάπτυξης να ξεκινήσουν νωρίτερα τα βήματα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, που έχουν τον πρώτο λόγο», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στη σημασία της εστίασης, μάλιστα, τόνισε πως στον συγκεκριμένο κλάδο υπάγεται περίπου το 35% από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Σχετικά με τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και με εκπροσώπους μεγάλων δήμων της χώρας ώστε να δοθούν παραπάνω τετραγωνικά σε δημόσιους χώρους, χωρίς έξτρα χρέωση. Με άλλα λόγια, να δοθούν χώροι και στα πεζοδρόμια, διατηρώντας το περιθώριο του 1,50 μ. που είναι υποχρεωτικό για να περνούν οι πεζοί. Επίσης, εξετάζεται να παραχωρηθεί χώρος ακόμα και στο οδόστρωμα, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλωστε, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, από την πλευρά του, έχει αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση του κλάδου. Ο ίδιος έχει δηλώσει, χαρακτηριστικά, σε τηλεοπτικό σταθμό: «Ο στόχος μας από κοινού με την ΚΕΔΕ -ετοιμάζουμε την πρόταση προκειμένου να τη νομοθετήσουμε- είναι να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου που χρησιμοποιούν αυτά τα καταστήματα, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να έχουν την ίδια δυναμικότητα που είχαν πριν από την εφαρμογή των μέτρων». Οπως έχει διευκρινίσει, οι επαγγελματίες που θα κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τέλη, ενώ για εκείνους που δεν είναι εφικτή η χρήση αυτού του πλεονεκτήματος θα υπάρξει μείωση τελών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.