Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Τα μέτρα για την Πρωτομαγιά - Πώς και πότε θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Σε εγρήγορση παραμένει η κυβέρνηση για να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» από ότι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση το...

Σε εγρήγορση παραμένει η κυβέρνηση για να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» από ότι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κοροναϊού, μετά και τον αυξημένο αριθμό άσκοπων μετακινήσεων που παρατηρήθηκε το Σάββατο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο, όπως επίσης και τα πρόστιμα, και τέτοιου είδους φαινόμενα δε θα γίνουν ανεκτά.

Για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, δε, οι αρχές διαμηνύουν, στους πολίτες να μην σκεφτούν καν ότι θα πάνε εκδρομές.
Στο επίκεντρο της προσοχής, εξάλλου,  είναι οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως οι δομές υγείας (κλινικές, γηροκομεία κ.α) όπου θα γίνουν συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι.
Επισημαίνεται επίσης, ότι η επόμενη φάση δεν θα είναι επιστροφή στη συνήθη κανονικότητα. Τα μέτρα μπορεί να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά από τις 4 Μαΐου,  όμως η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή εκ νέου, περιοριστικών μέτρων αν χρειαστεί.
Άλλωστε όπως έχει ειπωθεί, η  διαδικασία της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να «ξετυλιχθεί» το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, θα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ.

Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο
Αυστηρό μήνυμα ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού, δεν έχει λήξει και ότι τα μέτρα και τα πρόστιμα ισχύουν στο ακέραιο έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως τόνισε το Σάββατο,  το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων, κάτι που δε θα γίνει ανεκτό.
«Τις τελευταίες εβδομάδες δείξαμε υπομονή, επιμονή και καρτερικότητα. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» είπε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμία σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά. Κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η μη τήρηση των μέτρων δε θα γίνει αποδεκτή για κανέναν» υπογράμμισε.

Σε επιφυλακή οι αρχές την Πρωτομαγιά
Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, και αναμένεται να εφαρμοστούν μέτρα αντίστοιχα με αυτά του Πάσχα, σε ηπιότερη μορφή.
Στη μάχη αναμένεται να ριχθούν περίπου 3.000 αστυνομικοί για την αποτροπή συνωστισμού και άσκοπων μετακινήσεων, με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής.
Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και πάλι drones αλλά και ηχογραφημένα ηχητικά μηνύματα καθώς και συστάσεις από τα μεγάφωνα των περιπολικών.
Εντατικοί θα είναι για ακόμη μία φορά οι αστυνομικοί έλεγχοι σε Εθνικές Οδούς, Αττική Οδό, μεγάλους οδικούς άξονες όπως Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.ά..
Σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθούν και μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Αττικής όπως  Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός.

Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι η επόμενη φάση δεν θα είναι επιστροφή στη συνήθη κανονικότητα. «Μέχρι να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του ιού, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια», ανάφερε.
«Η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης.
Ο κοροναϊός δε θα εξαφανιστεί. Θα έχουμε αναζωπύρωση, θα έχουμε κρούσματα και δυστυχώς θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η μη τήρηση των μέτρων δε θα γίνει ανεκτή.
«Μπορεί όσο περνάει ο καιρός να είναι πιο δύσκολο να μείνουμε σπίτι, ωστόσο δεν πρέπει η ανυπομονησία και η κούραση να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πώς και πότε θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα
Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.
Όπως τόνισαν τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και ο κ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, η προσέλευση και παραμονή σε αυτά θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένους κανόνες.
Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, θα πρέπει να φορούν όλοι μάσκες, ενώ σε ένα χώρο θα μπορεί να βρίσκεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, ανάλογα με τα τετραγωνικά (ένα άτομο ανά 10 τ.μ.).
Παράλληλα, όσοι θέλουν να μεταβούν στους παραπάνω χώρους, θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό Β3 (όπως ισχύει για τις τράπεζες) στο 13033 ή να φτιάξουν το ειδικό έντυπο μετακίνησης.
Στις 4 Μαΐου αναμένεται, αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι τότε, να αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία -πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων- και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).
Μελετάται μάλιστα να μην χρειάζεται πλέον να στέλνουν οι πολίτες SMS για τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο, πιθανότατα το μέτρο αυτό όταν αρθεί, δεν θα αφορά απευθείας όλους τους πολίτες καθώς θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.
Εξάλλου, απαραίτητη θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς για την επιστροφή στην καθημερινότητα.

11 Μαΐου η Γ΄Λυκείου
Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ξεκινήσουν τα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου εντός Μαΐου, ίσως στις 11 του μήνα, με τους μαθητές να βρίσκονται σε μικρότερα τμήματα, τηρώντας αποστάσεις ακόμη και στα διαλείμματα.
Στόχος είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο με μειωμένη ύλη και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρει ότι «έχουμε σενάρια και για μικρότερο συγχρωτισμό, τα οποία συζητάμε και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Λίγες ημέρες μετά την Γ’ Λυκείου, αν όλα πάνε καλά, σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες τάξεις, παρόλο που οι απόψεις των επιστημόνων για το κατά πόσο πρέπει να ανοίξουν πλήρως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ακόμη διίστανται.

Κανόνες σε εστιατόρια και καφέ
Με αυστηρούς κανόνες αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Αναζητείται όμως μια χρυσή τομή που θα επιτρέπει να τηρηθούν αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες αλλά θα φέρει και τον αναγκαίο κόσμο στα μαγαζιά, ώστε να έχουν κίνηση και τζίρο.
Αιτία σοβαρού προβληματισμού αποτελεί και το ζήτημα των κλιματιστικών, μετά τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις.
Πρόκειται για ζήτημα τεχνικά περίπλοκο και τρομερά κοστοβόρο, με την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και την επιδότηση επιχειρήσεων και ξενοδοχείων για την αναγκαία αλλαγή των φίλτρων.

Ανοίγουν τα καταστήματα
Για τις 4 Μαΐου «κλείδωσε» το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων αλλά και των πολυπόθητων κουρείων και κομμωτηρίων, φυσικά με κανόνες λειτουργίας για το προσωπικό, όπως η αναγκαστική χρήσης μάσκας και γαντιών.
Για τα πολυκαταστήματα που θα ακολουθήσουν αρκετά αργότερα, εξετάζεται ακόμη και περιορισμός του αριθμού πελατών ανά όροφο ανάλογα με την έκταση.
Τι θα γίνει με τις διακοπές; Από αρχές Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μέσα στον Ιούλιο τα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα στην υπόλοιπη χώρα.
Και στην περίπτωση αυτή η δύσκολη εξίσωση είναι η κοινωνική απόσταση, δηλαδή η τήρηση των σωστών αποστάσεων μεταξύ των πελατών στο πρωινό, τις ξαπλώστρες και τις πισίνες.

Τι θα γίνει με τις πτήσεις
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πτήσεις από το εξωτερικό είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν τα μέσα Ιουνίου και πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα αρχίσει να δέχεται από εκείνο το χρονικό σημείο τουρίστες από την Ιταλία ή τη Μεγάλη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.