HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

15 Ιανουαρίου το Υπουργείο Πολιτισμού Τιμά το Δ.Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Όπως είχε αποκαλύψει το kalavrytanews.com ( διαβάστε εδώ ) το Υπουργείο Πολιτισμού, τιμά σε ειδική εκδήλωση το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτι...

Όπως είχε αποκαλύψει το kalavrytanews.com (διαβάστε εδώ) το Υπουργείο Πολιτισμού, τιμά σε ειδική εκδήλωση το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Ο λόγος της τιμητικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου στην Παλιά Βουλή παρουσίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, είναι το γεγονός της πρόσφατης επίσημης αναγνώρισή του (διαβάστε εδώ).
Να σημειώσουμε οτι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, είναι το πρώτο Μουσείο, μή κρατικό, που αναγνωρίζεται επίσημα.  Η επίσημη αναγνώρισή του έγινε έπειτα από συστηματική δουλειά της Διοίκησης του Μουσείου και του προσωπικού, επί μακρό χρονικό διάστημα, ετοιμάζοντας ένα άρτιο φάκελλο αιτήματος που πληρούσε όλες τις προδιαγραφές και σύντομα θα τοποθετηθεί το ειδικό σήμα στην είσοδό του. 
Το Υπουργείο Πολιτισμού αποτύπωσε, εξέτασε και αξιολόγησε τη συμμόρφωση του μουσείου ως προς το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, τα διεθνή πρότυπα και την επιστημονική δεοντολογία. Εξέτασε (και με επιτόπια αυτοψία) το νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς, την οργανωσιακή του δομή και την στελέχωση του μουσείου, την οικονομική του βιωσιμότητα, τις κτιριακές του υποδομές και την ασφάλεια, τα ζητήματα συγκρότησης, τεκμηρίωσης, διαχείρισης και συντήρησης των συλλογών, την ερμηνευτική πολιτική και τέλος τις δραστηριότητες του μουσείου και τις υπηρεσίες που αυτό παρέχει προς το κοινό.
Σε όλα τα παραπάνω αξιολογήθηκε με άριστα και έτσι του απονεμείθηκε ο τίτλος του «Αναγνωρισμένου από το κράτος Μουσείου».


Δείτε την επίσημη πρόσκληση που απευθύνει το Υπουργείο 
Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στην τελετή
που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου και ώρα 12.00,στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
(κτήριο Παλαιάς Βουλής - Σταδίου 13),
για την απονομή του ειδικού σήματος της Αναγνώρισης, 
από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Το ΔΜΚΟ είναι το πρώτο ελληνικό μουσείο που ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο της διαδικασίας Αναγνώρισης και θα του απονεμηθεί το Ειδικό Σήμα από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει οργανωθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τα επαγγελματικά και επιστημονικά πρότυπα που το ΥΠΠΟΑ έχει θεσπίσει.
Η διαδικασία της Αναγνώρισης μουσείου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 45 τουΝ. 3028/2002
(όπως αυτές εξειδικεύθηκαν με την Υ.Α. με αρ. πρωτ.ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ/93783/1682/30.09.2011
(ΦΕΚ 2385 /Β'/26.10.2011) "Περί ίδρυσης και αναγνώρισης μουσείου") αφορά στην αξιολόγηση μη κρατικών μουσείων (με τριετή τουλάχιστον λειτουργία) αναφορικά με την επάρκειά τους σε προσφερόμενες υπηρεσίες
στους επισκέπτες, σε προσωπικό, σε κτηριακές υποδομές και, φυσικά, στη διαχείριση των συλλογών τους.
Η διαδικασία της Αναγνώρισης δεν έχει χαρακτήρα αδειοδότησης αλλά στοχεύει στη διαδικασία της βελτίωσης
μέσω της αυτοαξιολόγησης και αναμένεται ότι θα ανοίξει έναν κύκλο αναβάθμισης όλων των μουσείων της χώρας,
με απώτερο στόχο ένα νέο και καλύτερο μουσειακό τοπίο στην Ελλάδα.
Εκ μέρους της Ομάδας Εργασίας για θέματα που άπτονται της ίδρυσης και αναγνώρισης μουσείων, κατ΄εξουσιοδότηση του άρθρου 45 του ν. 3028/2002,
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Σταυρούλα (Βίλλυ) Φωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.