HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ιστορική μέρα για το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

στην φωτογραφία, ο εκπρόσωπος του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ/ Σάββας Καζάνης με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλο, σήμερα,...

στην φωτογραφία, ο εκπρόσωπος του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ/ Σάββας Καζάνης με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλο, σήμερα, λίγο πριν της ανακοίνωσης, στο Υπουργείο Πολιτισμού 
Σημαντική ημέρα σήμερα για το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, αφού πριν από λίγο στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, ομόφωνα, έγινε η επίσημη αναγνώρισή του. Η επίσημη αναγνώρισή του έγινε έπειτα από συστηματική δουλειά της Διοίκησης του Μουσείου και του προσωπικού, επί μακρό χρονικό διάστημα, ετοιμάζοντας ένα άρτιο φάκελλο αιτήματος. 
Προηγήθηκε σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής του Υπουργείου και η ανακοίνωση του θετικού αποτελέσματος, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλου, στον οποίον ανακοινώθηκε επισήμως η απόφαση που συνοδεύετε από το ειδικό σήμα που θα τοποθετηθεί στην είσοδο του Μουσείου. Ο κ. Παπαδόπουλος συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο του Μουσείου. κ. Σάββα Καζάνη 

Θεσμικό πλαίσιο και στόχοι της Αναγνώρισης Μουσείων
Το 2002 θεσπίσθηκε για πρώτη φορά, με ενιαίο και συστηματικό τρόπο, ένα πλέγμα ρυθμίσεων που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία του συνόλου των μουσείων της επικράτειας, κρατικών και μη (άρθρο 45 του Ν. 3028/2002). Σε εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων και σύμφωνα με το διεθνές παράδειγμα της μουσειακής θεωρίας και πράξης, θεσμοθετήθηκε το 2011 σύστημα Αναγνώρισης των Ελληνικών Μουσείων, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χάραξη της κρατικής μουσειακής πολιτικής (Υ.Α. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ/93783/1682).

Κατά την αναγνώριση αποτυπώνεται, εξετάζεται και αξιολογείται η συμμόρφωση του μουσείου ως προς το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, τα διεθνή πρότυπα και την επιστημονική δεοντολογία. Εξετάζεται το νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οργανωσιακή δομή και η στελέχωση του μουσείου, η οικονομική του βιωσιμότητα, οι κτηριακές υποδομές και η ασφάλεια, ζητήματα συγκρότησης, τεκμηρίωσης, διαχείρισης και συντήρησης των συλλογών, η ερμηνευτική πολιτική και τέλος οι δραστηριότητες του μουσείου και οι υπηρεσίες που αυτό παρέχει προς το κοινό. 

Μέσα από τη συμπλήρωση αναλυτικών εντύπων, αλλά και την επιτόπια αυτοψία, πραγματοποιείται μια «ακτινογραφία» του συνόλου των λειτουργιών του μουσειακού οργανισμού. Σε όσα μουσεία πληρούν τις προδιαγραφές, απονέμεται ο τίτλος του «Αναγνωρισμένου από το κράτος Μουσείου».
ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.